Οι Ρώσοι ξοδεύουν δισεκατομμύρια σε συμφωνίες στην Ευρώπη

Οι Ρώσοι ξοδεύουν δισεκατομμύρια σε συμφωνίες στην Ευρώπη

Φυγή κεφαλαίων από τη Ρωσία προς τη Δύση, παρά τις κυρώσεις.

Μόνο κατά το τελευταίο Σαββατοκύριακο, οι Ρώσοι ξόδεψαν δισεκατομμύρια δολάρια σε συμφωνίες με ευρωπαϊκές εταιρείες, αναδεικνύοντας τους έντονους δεσμούς ανάμεσα στη Μόσχα και την ΕΕ.

Οι συμφωνίες προέκυψαν την ίδια στιγμή που φαινόταν πολύ πιθανό ότι η Ευρώπη θα επέβαλλε κυρώσεις στη Ρωσία, με αφορμή τα γεγονότα στην Ουκρανία. Μάλιστα, οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ συναντήθηκαν τη Δευτέρα για να συμφωνήσουν πάνω σε μέτρα όπως οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων.

Την Κυριακή, ο Μιχαίλ Φρίντμαν – ένας από τους πλουσιότερους άνδρες της Ρωσίας – εξαγόρασε μια γερμανική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου μέσω μιας επενδυτικής εταιρείας με έδρα στο Λουξεμβούργο που συστήθηκε από τον όμιλό του, Alfa Group. Στα πλαίσια της συμφωνίας, ο γερμανικός όμιλος ενέργειας RWE συμφώνησε να πουλήσει την μονάδα παραγωγής Dea για περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια, στα οποία περιλαμβάνονται και 800 εκατομμύρια δολάρια σε χρέος.

Διαβάστε ακόμη: Ο Πούτιν «καλωσόρισε» την Κριμαία στη Ρωσία

Η δεύτερη συμφωνία που ανακοινώθηκε προχθές αφορά την Rosneft – τον κρατικό πετρελαϊκό γίγαντα της Ρωσίας – και την εξαγορά εκ μέρους της εταιρικού μεριδίου στον ιταλικό κατασκευαστή ελαστικών Pirelli. Η Rosneft θα αποκτήσει το 13% της Pirelli λαμβάνοντας το 50% μιας νέας εταιρείας holding μαζί με τον πρόεδρο της Pirelli, Μάρκο Τροντσέτι Πρόβερα, και τις ιταλικές τράπεζες UniCredit και Intesa Sanpaolo. Το συνολικό ύψος της συμμετοχής της Rosneft θα ανέλθει σε 1 δισεκατομμύρια δολάρια περίπου. Η κρίση στις σχέσεις Ρωσίας – Δύσης έχει προκαλέσει φυγή κεφαλαίου από τη Ρωσία. Ο δείκτης MICEX έχει πέσει κατά 17% από την αρχή του χρόνου, ενώ και το ρούβλι έχει χάσει 11% της αξίας του έναντι του δολαρίου.

Οι ηγέτες της ΕΕ θέλουν να ασκήσουν πίεση στη Μόσχα σχετικά με την Ουκρανία, αλλά δεν επιθυμούν έναν ολοκληρωτικό εμπορικό πόλεμο. Μπορεί αυτή που θα πληγεί περισσότερο από ένα τέτοιο ενδεχόμενο να είναι η Ρωσία και η αδύναμη οικονομία της, αλλά και η ανάκαμψη της Ευρώπης κρέμεται από μια κλωστή, και χιλιάδες ευρωπαϊκές εταιρείες και επενδυτές θα μπορούσαν να πληγούν επίσης.

Τη Δευτέρα ο υφυπουργός Οικονομίας της Ρωσίας Σεργκέι Μπελιάκοφ δήλωσε κατά τη διάρκεια τοπικής επιχειρηματικής διάσκεψης ότι υπάρχουν σαφή στοιχεία ότι η ρωσική οικονομία βρίσκεται σε κρίση.

Οι οικονομικοί αναλυτές δηλώνουν ότι η οικονομία θα πληγεί από τη συνεχιζόμενη αδυναμία του ρουβλίου και τις συνέπειες της αναμέτρησης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τη Δύση για την Ουκρανία.

Η κεντρική τράπεζα, η οποία αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για την αύξηση του ΑΕΠ τον Φεβρουάριο, εκτιμά ότι κατά τη διάρκεια του 2014 η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 1,5%-1,8%.

Διαβάστε επίσης: Διεθνείς αντιδράσεις στην ομιλία Πούτιν και την ένωση Κριμαίας-Ρωσίας