Η Ρωσία αναγνωρίζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ουκρανία

Η Ρωσία αναγνωρίζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ουκρανία

«Θύελλα» διεθνών αντιδράσεων αναμένεται στην απόφαση του Κρεμλίνου να αποδεχτεί ως νόμιμη την εκλογική διαδικασία -  Νέες συγκρούσεις στο Σλαβιάνσκ.

«Στη Μόσχα, σεβόμαστε τη θέληση του λαού των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και εκκινούμε από την αρχή ότι η πρακτική εφαρμογή του αποτελέσματος των δημοψηφισμάτων θα γίνει κατά πολιτισμένο τρόπο, χωρίς καμία επανάληψη της βίας, μέσω του διαλόγου ανάμεσα στους εκπροσώπους του Κιέβου, το Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, αναγνωρίζοντας με τον τρόπο αυτό ως επίσημο το αποτελέσμα των δημοψηφισμάτων που διεξήχθησαν χθες στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, με τα οποία οι φιλορώσοι αυτονομιστές διεκδικούν μεγαλύτεη, έως και ολοκληρωτική, αυτονομία από το Κίεβο.

Παρά την έντονη αντίθεση της ουκρανικής κυβέρνησης, των ΗΠΑ και της ΕΕ, που θεωρούν παράνομα τα αμφιλεγόμενα δημοψηφίσματα, η Ρωσία ανακοίνωσε στην εκλογική διαδικασία υπήρξε «μεγάλη συμμετοχή στις ψηφοφορίες παρά τις προσπάθειες παρεμπόδισης της διεξαγωγής τους. Καταδικάζουμε τη χρήση της βίας που εφαρμόσθηκε, περιλαμβανομένης της χρησιμοποίησης βαρέων όπλων κατά φιλειρηνικών πολιτών, που προκάλεσε θύματα».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι δεν έχουν προγραμματιστεί νέες διεθνείς συνομιλίες για την Ουκρανία επί του παρόντος. Ο ίδιος είπε ότι μόνο σε περίπτωση που οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές στην Ουκρανία πραγματοποιήσουν απευθείας συνομιλίες είναι πιθανή η αποκλιμάκωση της κρίσης.

Στο συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών που διεξάγεται σήμερα στις Βρυξέλλες μπορεί να αποφασιστούν νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Μια συνάντηση εμπειρογνωμόνων της ΕΕ, της Ρωσίας και της Ουκρανίας όσον αφορά την ασφάλεια της προμήθειας της Ουκρανίας και της ΕΕ με ρωσικό φυσικό αέριο είναι επίσης προγραμματισμένη.

Νέες συγκρούσεις στο Σλαβιάνσκ
Νέες συγκρούσεις σημειώθηκαν και σήμερα, όπως σχεδόν κάθε μέρα, στο χωριό Αντρίφκα, που βρίσκεται στη νότια είσοδο της πόλης του Σλαβιάνσκ, που είναι περικυκλωμένη από τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες εξαπέλυσαν «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στην περιοχή στις 2 Μαΐου.

Ο Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ, ο ισχυρός άνδρας του Σλαβιάνσκ, ανακοίνωσε ότι η συμμετοχή στο χθεσινό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής ήταν της τάξης του 80%.

Στην ερώτηση εάν θα υπάρξει και δεύτερο δημοψήφισμα με ερώτημα αυτή τη φορά την ένωση με τη Ρωσία, ο Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ απάντησε: «Σε τρεις ημέρες, μπορούμε να οργανώσουμε δημοψήφισμα, ό,τι και να είναι αυτό».

Ο τοπικός ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ανατόλι Χμελεβόι, εκ των διοργανωτών της ψηφοφορίας, δήλωσε ότι περιμένει ότι το ποσοστό που ψήφισε «ναι» θα πρέπει να ανέρχεται στο 90%, αφού «όσοι ψήφισαν, ψήφισαν ‘ναι’». Η Ιρίνα Μαρκίνα, μέλος της τοπικής εκλογικής επιτροπής, άφησε να εννοηθεί ότι περιμένει ότι το ποσοστό του «ναι» θα υπερβαίνει το 90%.

Διαβάστε ακόμη: 

Υπέρ της αυτονομίας από το Κίεβο ψήφισε η ανατολική Ουκρανία

«Ματωμένες» κάλπες…

Άμεσο σχηματισμό θεσμών και στρατού επιδιώκουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές

Η κρίση στην Ουκρανία χτυπά τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις