Ρωσικά στρατεύματα κατά λάθος στην Ουκρανία;

Ρωσικά στρατεύματα κατά λάθος στην Ουκρανία;

Κρίσιμη συνάντηση Πούτιν-Ποροσένκο σήμερα καθώς ο ουκρανικός στρατός επιμένει πως ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν και επιτίθενται σε ουκρανικό έδαφος.

Κρίσιμη συνάντηση πραγματοποιούν αυτήν την ώρα στο Μινσκ της Λευκορωσίας ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ουκρανός ομόλογός του, Πέτρο Ποροσένκο, σε μία ύστατη προσπάθεια διαπραγμάτευσης για την επίλυση της κρίσης και τερματισμού των στρατιωτικών συγκρούσεων που εδώ και μήνες έχουν «παραλύσει» την ανατολική Ουκρανία.

Η συνάντηση -η δεύτερη των δύο ηγετών μετά τον Ιούνιο- έρχεται μόλις λίγες ώρες αφού το Κίεβο έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο εμφανίζονται Ρώσοι στρατιώτες που φαίρεται να έχουν συλληφθεί σε ουκρανικό έδαφος.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας, δέκα Ρώσοι αλεξιπτωτιστές συνελήφθησαν κοντά στο χωριό Τζερκαλνέ, περί τα 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα και 50 χιλιόμετρα από το Ντονέτσκ, το προπύργιο των φιλορώσων ανταρτών. Πρόκειται σύμφωνα με το Κίεβο για στρατιώτες του 331ου συντάγματος της 98ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας που έχει τη βάση της στην κεντρική Ρωσία.

Στη Μόσχα μια στρατιωτική πηγή δήλωσε σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ότι μια ομάδα στρατιωτών παραδόθηκε στις ουκρανικές αρχές αφού διέσχισε τα σύνορα κατά λάθος. Η Ουκρανία απέρριψε αυτή την εξήγηση. «Δεν ήταν ένα λάθος, αλλά εκτελούσαν μια ειδική αποστολή», δήλωσε ο Αντρίι Λισένκο, εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού.

«Χθες, κατά τη διάρκεια της ημέρας, στο συνοριακό φυλάκιο Κρασνατάλοβκα, ρωσικά ελικόπτερα Mi-24 επιτέθηκαν σε Ουκρανούς συνοριοφύλακες. Ως αποτέλεσμα αυτής της επίθεσης τέσσερις συνοριοφύλακες σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν», δήλωσε ο Λισένκο.

Ακόμη, ο Λισένκο ανέφερε πως αυτονομιστές και «Ρώσοι μισθοφόροι» επιτίθενται στη νοτιοανατολική πόλη Νοβοαζόφσκ «αυτή τη στιγμή» και πρόσθεσε πως οι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν 12 Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού στην περιοχή αυτή. Βομβαρδισμοί ακούγονταν κοντά στην πόλη από το πρωί και «ένα νοσοκομείο βρίσκεται στις φλόγες», ανέφερε ο εκπρόσωπος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Κάτοικοι στο Νοβοαζόφσκ είπαν πως πολυάριθμοι άνθρωποι από το Ντονέτσκ που είχαν καταφύγει εκεί αποφάσισαν να γυρίσουν πίσω.

Σύμφωνα με τον Λισένκο, συνολικά 12 άνδρες των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών ασφαλείας της Ουκρανίας σκοτώθηκαν σε μάχες τις τελευταίες 24 ώρες.

 

Στο πλαίσιο αυτό αποκτά βαρύνουσα σημασία η εξέλιξη της συνάντησης των προέδρων των δύο κρατών που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της περιφερειακής συνόδου των χωρών της τελωνειακής ένωσης που έχει δημιουργήσει τη Ρωσία με τη Λευκορωσία και το Καζακστάν, στην οποία θα παραστούν και τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

«Ελπίζω το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντηση να είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας που θα φέρει την ειρήνη στο ουκρανικό έδαφος», δήλωσε από το Μινσκ ο Ποροσένκο στους δημοσιογράφους. Ο Ποροσένκο έχει ήδη συναντηθεί με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον και τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: «Θα είναι δύσκολα στο Μινσκ, όμως είμαστε έτοιμοι για μια διπλωματική μάχη».

Ο Ουκρανός πρόεδρος αναμένεται να μεταβεί στις Βρυξέλλες στο τέλος της εβδομάδας για να συναντηθεί με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λίγο πριν την έκτακτη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

Διαβάστε ακόμη:

Ουκρανία: Πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο