Ουκρανία: Πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο

Ουκρανία: Πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο

Σε πρόωρες εκλογές θα προχωρήσει η Ουκρανία την 26η Οκτωβρίου έπειτα από τη διάλυση της Βουλής.

Ο Πρόεδρος της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter «αποφάσισα να τελειώσω πρόωρα την εξουσία του κοινοβουλίου» , ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο το δρόμο για τη διενέργεια πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην διαδικτυακή σελίδα της προεδρίας, ο Ποροσένκο τόνισε πως αρκετά μέλη της Βουλής είναι υποστηρικτές του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς, εκφράζοντας την ελπίδα πως οι κάλπες θα επιτρέψουν την απομάκρυνση της «παλιάς φρουράς».

Κατηγόρησε μάλιστα ορισμένους βουλευτές πως στηρίζουν τους ρωσόφιλους αυτονομιστές. «Πολλοί βουλευτές είναι, αν όχι απευθείας χορηγοί και συνεργάτες, τότε υποστηρικτές των αυτονομιστών μαχητών», σημείωσε.

«Οι εκλογές είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα», δήλωσε λίγη ώρα αργότερα, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.

Σύμφωνα με το νόμο, οι εκλογές πρέπει να πραγματοποιηθούν εντός 60 ημερών από την απόφαση διάλυσης της Βουλής και ο ευπρόσωπος του Ουρανού προέδρου ανακοίνωσε ότι αυτή η ημερομηνία θα είναι η 26η Οκτωβρίου.

Η απόφαση ανακοινώθηκε μία ημέρα μετά την επίσκεψη της Άνγλελα Μέρκελ στο Κίεβο και λίγες ώρες πριν την συνάντηση που θα έχει ο Ποροσένκο με τον Ρώσο ομόλογό του, Πούτιν στο Μινσκ, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας.

 Διαβάστε ακόμα:

Αιφνιδιαστική παραίτηση της γαλλικής κυβέρνησης

Με την «ευλογία» της Μέρκελ ο επόμενος πρόεδρος του Eurogroup