Ρωσικές φάλαγγες σε ουκρανικό έδαφος βλέπει το Κίεβο

Ρωσικές φάλαγγες σε ουκρανικό έδαφος βλέπει το Κίεβο

Η Μόσχα διαψεύδει τον ουκρανικό στρατό - Ο Ουκρανός πρωθυπουργός προειδοποιεί για έλλειψη φυσικού αερίου τον χειμώνα.

Παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν χθες στο Μινσκ κατά τη συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας, η κατάσταση στο μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας δεν βελτιώθηκε. Αντίθετα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ουκρανικού στρατού, τις τελευταίες 48 ώρες έχουν χάσει περισσότεροι από 200 άνθρωποι τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών. Την ίδια ώρα το Κίεβο κάνει λόγο για ύπαρξη ρωσικών στρατευμάτων στο ουκρανικό έδαφος και ζητά τη σύμπραξη του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσενιούκ, δήλωσε σήμερα ότι το Κίεβο γνωρίζει πως η Ρωσία σχεδιάζει να σταματήσει τη ροή φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα στην Ευρώπη. «Η κατάσταση στον ενεργειακό τομέα της Ουκρανίας είναι δύσκολη. Γνωρίζουμε ότι η Ρωσία έχει σχέδια να εμποδίσει τη μεταφορά αερίου ακόμη και σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτόν τον χειμώνα», ανέφερε ο Γιατσενιούκ σε συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου.

Πέρυσι περίπου το ήμισυ των εξαγωγών αερίου της Ρωσίας στα κράτη μέλη της ΕΕ μεταφέρθηκε μέσω αγωγών οι οποίοι διέρχονται από το έδαφος της Ουκρανίας. Εκπρόσωποι της δημόσιας επιχείρησης αερίου της Ρωσίας, της Gazprom, και του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας δεν ήταν διαθέσιμοι για να σχολιάσουν τη δήλωση.

Ο Γιατσενιούκ δήλωσε επίσης ότι το Κίεβο χρειάζεται «πρακτική βοήθεια» από το NATO και ότι αναμένει από αυτή τη στρατιωτική και πολιτική συμμαχία της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ, να λάβει βαρυσήμαντες αποφάσεις στη σύνοδο κορυφής της στην Ουαλία την 4η Σεπτεμβρίου.

Οι δηλώσεις του Ουκρανού πρωθυπουργού έρχονται καθώς ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού, ο Αντρέι Λισένκο, δήλωσε πως μια δύναμη Ρώσων στρατιωτών πέρασε τα σύνορα επιβαίνοντας σε Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού και φορτηγά και εισήλθε στην πόλη Αμβροσιγίβκα της ανατολικής Ουκρανίας.

Σύμφωνα με των Λισένκο σε μάχες στις πόλεις Γκορλίβκα και Ιλοβάισκ, βορειότερα, οι κυβερνητικές δυνάμεις σκότωσαν περίπου 200 αυτονομιστές και κατέστρεψαν άρματα μάχης και συστήματα εκτόξευσης πυραύλων, ενώ 13 μέλη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων σκοτώθηκαν και 36 τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό η φάλαγγα των μηχανοκίνητων, οι αριθμοί των οποίων έχουν καλυφθεί, κατευθύνονταν στην Τελμάνοβε, περίπου 2ο χλμ. από τα ρωσικά σύνορα και 80 χλμ. νότια του Ντονέτσκ, προπυργίου των φιλορώσων ανταρτών. Μια άλλη φάλαγγα, με έξι πολλαπλούς εκτοξευτήρες ρουκετών Γκραντ και φορτηγά με πεζικάριους, εισέβαλε, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, από τη Ρωσία σε μια περιοχή 110 χλμ. ανατολικά του Ντονέτσκ.

Στην περιοχή από όπου πέρασαν έγιναν μάχες και ακούγονταν και σήμερα εκρήξεις. Η Τελμάνοβε βρίσκεται περίπου 40 χλμ. βόρεια της Νοβοαζόφσκ, όπου οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι αναχαίτισαν τη Δευτέρα μια φάλαγγα ρωσικών τεθωρακισμένων. Τακτικές ουκρανικές δυνάμεις και αυτονομιστές αντάρτες αντάλλασσαν χθες και προχτές πυρά πυροβολικού και εμπλέκονταν σε μάχες στο πεδίο.

Τα παραπάνω δήλωσε και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος επικαλέστηκε στοιχεία τόσο του NATO, όσο και των πολωνικών υπηρεσιών πληροφοριών. «Κανείς δεν μπορεί πλέον να παίρνει στα σοβαρά τις πληροφορίες σχετικά με τους αυτονομιστές στην Ουκρανία. Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν τις τελευταίες ώρες επιβεβαιώνουν ατράνταχτα για άλλη μια φορά ότι μονάδες του ρωσικού τακτικού στρατού δρουν μέσα στην ανατολική Ουκρανία», είπε ο Τουσκ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην πολωνική Βουλή.

«Αυτές είναι οι πληροφορίες του NATO, οι οποίες έχουν επιβεβαιωθεί επίσης και από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Πολωνίας, είναι πλέον πρακτικά ταυτόσημες», πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας πως οι Ρώσοι «εμπλέκονται» στις εχθροπραξίες. Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας τόνισε πως η Βαρσοβία αισθάνεται πως κινδυνεύει και πλήττεται άμεσα από τη σύρραξη στην Ουκρανία. «Το ουκρανικό πρόβλημα είναι επίσης πρόβλημα ασφαλείας της Πολωνίας», τόνισε.

Χθες Τρίτη, το Κίεβο ανακοίνωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνέλαβαν δέκα Ρώσους αλεξιπτωτιστές οι οποίοι είχαν «χαθεί», κατά τη Μόσχα. Ερωτηθείς για το επεισόδιο κατά τη διάρκεια της συνόδου του Μινσκ, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι οι στρατιώτες αυτοί «περιπολούσαν στα σύνορα και βρέθηκαν στο ουκρανικό έδαφος».

Διαψεύδει η Μόσχα
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα δεν επιδιώκει να εμπλακεί σε σύγκρουση με τους διεθνείς εταίρους της, ούτε να δει νέες κυρώσεις να επιβάλλονται από τη μια πλευρά στην άλλη.

«Δεν έχουμε κανένα συμφέρον να εμπλακούμε σε μια σύγκρουση ή να κλιμακώσουμε μια ανταλλαγή κυρώσεων», είπε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με το ρωσικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο «Ρασίγια 24» και τόνισε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θα συνεχίσει να στέλνει αυτοκινητοπομπές με βοήθεια στην ανατολική Ουκρανία. Μια δεύτερη οχηματοπομπή, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει από το ρωσικό έδαφος αυτή την εβδομάδα με προορισμό την περιοχή, «δεν θα είναι η τελευταία», διότι οι άμαχοι χρειάζονται κατεπειγόντως βοήθεια, πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας.

«Έχουμε λόγους να ελπίζουμε ότι θα βρούμε λύσεις στα τεχνικά και τα επιμελητειακά ζητήματα για την αποστολή μιας δεύτερης ανθρωπιστικής οχηματοπομπής στη νοτιοανατολική Ουκρανία στο εγγύς μέλλον, και είμαι βέβαιος ότι δεν θα είναι η τελευταία», είπε ο Λαβρόφ.

Ενισχύει την παρουσία του στην Ανατ. Ευρώπη το ΝΑΤΟ
Το ΝΑΤΟ επιθυμεί να μπορεί να αναπτύξει μέσα σε διάστημα μερικών ημερών στρατεύματα και οπλικά συστήματα σε μεγάλη κλίμακα στην ανατολική Ευρώπη, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Άντερς Φο Ράσμουσεν, σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα σε πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Τα 28 μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας αναμένεται ότι στην προσεχή σύνοδό τους στην Ουαλία, την επόμενη εβδομάδα, θα υιοθετήσουν ένα σχέδιο που θα έχει ως στόχο να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των Νατοϊκών στρατευμάτων, κυρίως όσον αφορά τη δύναμη ταχείας αντίδρασης που, μέχρι τώρα, χρειάζεται πολλές εβδομάδες προκειμένου να αναλάβει δράση.

«Βασικός στόχος του σχεδίου αυτού είναι να μπορέσει το ΝΑΤΟ να ενεργεί γρήγορα σε αυτό το παντελώς νέο περιβάλλον στην Ευρώπη», εξήγησε ο Ράσμουσεν στη βρετανική εφημερίδα Guardian, σημειώνοντας ότι «οι Ρώσοι μπορούν μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να μετατρέψουν μια μεγάλη στρατιωτική άσκηση σε στρατιωτική επιχείρηση».

Τους τελευταίους μήνες ο ρωσικός στρατός έχει διεξαγάγει πολλές στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας, προκαλώντας τις έντονες ανησυχίες της Ουκρανίας, αλλά και της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής, που ζητούν την εγκατάσταση μονίμων βάσεων του ΝΑΤΟ στο έδαφός τους. Το αίτημα αυτό διχάζει τους Συμμάχους και επιπροσθέτως η Μόσχα το θεωρεί πρόκληση.

Διαβάστε ακόμη:

Πρώτο βήμα για εκτόνωση στην Ουκρανία

Το κρίσιμο ραντεβού στο Μινσκ

Πούτιν: Όχι σε νέα στρατιωτική κλιμάκωση στην Ουκρανία