Πούτιν: Όχι σε νέα στρατιωτική κλιμάκωση στην Ουκρανία

Πούτιν: Όχι σε νέα στρατιωτική κλιμάκωση στην Ουκρανία

«Η τύχη του κόσμου και της Ευρώπης αποφασίζεται εδώ», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του.

Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση από τον περασμένο Ιούνιο μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας, που συναντώνται στο πλαίσιο της Συνόδου για την ουκρανική κρίση που πραγματοποιείται στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

«Η τύχη του κόσμου και της Ευρώπης αποφασίζεται στη διάρκεια αυτής της συνάντησης στο Μινσκ. Έτσι το βλέπω», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, λίγες ώρες αφότου ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωνε πως ρωσικά στρατεύματα έχουν διασχίσει τα ουκρανικά σύνορα, πραγματοποιώντας επιθέσεις. 

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι σήμερα η ουκρανική κρίση δεν μπορεί να επιλυθεί μέσω μιας περαιτέρω κλιμάκωσης της στρατιωτικής δράσης, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα ζωτικής σημασίας συμφέροντα των νοτιοανατολικών επαρχιών της χώρας και χωρίς έναν ειρηνικό διάλογο με τους εκπροσώπους τους», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, που αντάλλαξε θερμή χειραψία με τον Ουκρανό ομόλογό του, Πέτρο Ποροσένκο.

Ο Ρώσος πρόεδρος επέμεινε ιδιαίτερα στο ζήτημα της εμπορικής συμφωνίας που υπέγραψε το Κίεβο με την με την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρακάμπτοντας τους δασμούς που επιβάλλει η Μόσχα στα ευρωπαϊκά αγαθά, και τόνισε πως η οικονομία της χώρας του θα απολέσει περίπου 100 δισ. ρούβλια (2 δισ. ευρώ), αν ευρωπαϊκά προϊόντα φτάσουν στη ρωσική αγορά μέσω της Ουκρανίας. «Σε αυτή την περίπτωση η Ρωσία δεν μπορεί να μείνει αδρανής και απλώς θα αναγκαστούμε να λάβουμε αποφασιστικά μέτρα για να προστατεύσουμε την αγορά μας», επεσήμανε ο Πούτιν.

Παράλληλα, σχολιάζοντας τη συμφωνία σύνδεσης που έχει συνάψει το Κίεβο με την ΕΕ, ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε ότι η Μόσχα «πάντα σεβόταν και σέβεται» τις επιλογές των κρατών, όμως αυτές δεν θα πρέπει να γίνονται εις βάρος άλλων κρατών.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι επιθυμεί να βρεθεί ένας συμβιβασμός ώστε να τερματιστεί η αιματοχυσία στη χώρα του, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη του και το συμφέρον των ρωσόφωνων στα ανατολικά. «Στόχος της επίσκεψής μου στο Μινσκ είναι να σταματήσει η αιματοχυσία και να ξεκινήσει η αναζήτηση ενός πολιτικού συμβιβασμού», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο Ποροσένκο επεσήμανε ότι ο μοναδικός αποτελεσματικός τρόπος να σταματήσει η αιματοχυσία είναι να γίνονται αποτελεσματικοί έλεγχοι στα σύνορα με τη Ρωσία, να σταματήσει η παροχή όπλων στους εξεγερμένους και να αφεθούν ελεύθεροι οι κρατούμενοι πολέμου.

Ο Ουκρανός πρόεδρος επεσήμανε ότι όλες οι πλευρές επιθυμούν να εξέλθουν από την κρίση με αξιοπρέπεια και πρόσθεσε ότι θα ακούσει όλες τις προτάσεις για την επίτευξη ειρήνης.

Διαβάστε ακόμη:

Ρωσικά στρατεύματα κατά λάθος στην Ουκρανία;

Ουκρανία: Πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο