«Σ’ ευχαριστώ ΟΠΕΚ!»

«Σ’ ευχαριστώ ΟΠΕΚ!»

Πώς η Κίνα θα εξοικονομήσει 100 δισεκατομμύρια δολάρια από τις εισαγωγές πετρελαίου.

Στην Κίνα, το επόμενο εξάμηνο ο λογαριασμός εισαγωγής πετρελαίου θα έρθει μειωμένος κατά 100 δισεκατομμύρια δολάρια, εξαιτίας της κατάρρευσης της τιμής του αργού πετρελαίου. Για να πραγματοποιηθεί αυτό το σενάριο, το μόνο που χρειάζεται είναι να παραμείνουν οι τιμές στα τωρινά επίπεδα, δήλωσε ο Μποκιάνγκ Λιν, ειδικός επί θεμάτων κινεζικής ενεργειακής πολιτικής.

«Και μάλιστα δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα για να πετύχουμε αυτή την εξοικονόμηση», πρόσθεσε. Ο Λιν είναι επικεφαλής του Κινεζικού Ινστιτούτου Μελετών Ενεργειακής Πολιτικής.

Μιλώντας σε ένα πάνελ για τις αναδυόμενες αγορές στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο Λιν είπε ότι η Κίνα – ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο – ελπίζει οι τιμές να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα, δίνοντας ώθηση στην κινεζική οικονομία.

«Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου οδηγούν σε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», επεσήμανε ο Τσου Ζιαοτσουάν, διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας.

Μέσα σε έξι μόνο μήνες, η τιμή του πετρελαίου έπεσε από 116 δολάρια το βαρέλι σε μόλις 50 δολάρια. Η κατάρρευση αυτή επιταχύνθηκε ύστερα από την απόφαση που έλαβε ο ΟΠΕΚ τον Νοέμβριο να μην μειώσει την παραγωγή.

Απ’ την άλλη πλευρά, ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Ιγκόρ Σουβάλοφ, που βρέθηκε στο ίδιο πάνελ, τόνισε ότι το 2015 θα είναι ένα πολύ δύσκολο έτος για τη Ρωσία.

«Δεν μας πηγαίνει τίποτα καλά αυτή τη στιγμή», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζουμε ότι τα μισά έσοδα της ρωσικής κυβέρνησης προέρχονται από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, και η χώρα πλέον αντιμετωπίζει μια τρύπα ύψους τριών τρισεκατομμυρίων ρουβλίων στον προϋπολογισμό της.