Σαμαράς: «Στροφή της ΕΕ στην ανάπτυξη με το πακέτο Γιούνκερ»

Σαμαράς: «Στροφή της ΕΕ στην ανάπτυξη με το πακέτο Γιούνκερ»

Σύμφωνος με την επιτάχυνση των διαδικασιών για την αξιοποίηση του πακέτου ο πρωθυπουργός.

Ιδιαίτερα σημαντική για τη στροφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αναπτυξιακή κατεύθυνση, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που για πρώτη φορά στην ιστορία της ολοκληρώθηκε μέσα σε μία ημέρα, όπως ήταν η αρχική πρόθεση του νέου προέδρου.

Ο πρωθυπουργός συμφώνησε με την επιτάχυνση των διαδικασιών για την αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ ύψους 315 δισ. ευρώ, ενώ στις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες τρεις χώρες που έχουν καταθέσει ήδη σχέδια για την απορρόφηση κονδυλίων.

Ο κ. Σαμαράς επισήμανε τον πολιτικό συμβολισμό του πακέτου που σηματοδοτεί τη στροφή της ΕΕ στην ανάπτυξη, ύστερα από μία περίοδο ύφεσης και χαμηλών ρυθμών στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό ότι τα κονδύλια δεν θα προέρχονται από τα διαρθρωτικά ταμεία και το ταμείο συνοχής. Τόνισε, ακόμη, ότι με το νέο πακέτο εμπλέκεται και ο ιδιωτικός τομέας, ενώ προβλέπεται ταμείο στρατηγικών επενδύσεων που θα παρέχει εγγυήσεις και χρηματοδότηση για επενδύσεις κατά τρόπο που αναλαμβάνει ρίσκο και η ΕΕ χρηματοδοτώντας έργα που αλλιώς δεν θα γίνονταν.

Το θέμα της Ελλάδας δεν συζητήθηκε ωστόσο ήταν κυρίαρχο στο περιθώριο της Συνόδου. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός “όλοι ενδιαφέρονται για την Ελλάδα”. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις που έκαναν μετά τη Σύνοδο, οι κκ Μέρκελ και Ολάντ. «Εύχομαι να ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία για την προεδρική εκλογή στην Ελλάδα, εύχομαι μία σταθερή μελλοντική πορεία στην Ελλάδα» δήλωσε η Άγγελα Μέρκελ. Από την πλευρά του, ο κ. Ολάντ αφού δήλωσε ότι δεν σήμερα κανείς δεν βάζει ζήτημα παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, όπως πριν από δύο χρόνια, ανέφερε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η καγκελάριος Μέρκελ θεωρούν ότι «το ΔΝΤ και η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να θέτουν εμπόδια στην Ελλάδα έτσι ώστε οι Έλληνες να συνεχίσουν να έχουν ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο».

Συνεργάτης του πρωθυπουργού έλεγε ότι οι αρχηγοί των κρατών της ΕΕ θέλουν να εξελιχθούν ομάλα τα πράγματα στην Ελλάδα και να διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα στη χώρα, για τον επιπλέον λόγο ότι φοβούνται τους κραδασμούς που θα μεταφερθούν σε περίπτωση αποσταθεροποίησης και σε άλλες χώρες. Ο ίδιος, όμως, πρόσθετε ότι για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, να προχωρήσει η συμφωνία για την επόμενη ημέρα μετά τη λήξη του μνημονίου, καθώς και να δρομολογηθεί η εξέταση της βιωσιμότητας του χρέους θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο και να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.