To σχέδιο 60 ημερών της Γερουσίας για επέμβαση στη Συρία

To σχέδιο 60 ημερών της Γερουσίας για επέμβαση στη Συρία

Αισιοδοξία στο επιτελείο του Μπάρακ Ομπάμα για θετική ψήφο στα δύο σώματα του Κονγκρέσου.

Κερδίζει πόντους η αμερικανική κυβέρνηση στην προσπάθεια της να πείσει το αμερικανικό Κονγκρέσο ότι πρέπει να γίνει στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, επισημαίνοντας την ιρανική απειλή λίγο πριν αρχίσει σήμερα μια συζήτηση για τη Συρία στο γαλλικό κοινοβούλιο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε λίγο πριν αναχωρήσει χθες το βράδυ για τη Σουηδία πως πιστεύει ότι οι Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί θα ψηφίσουν, ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα, μια απόφαση που θα του επιτρέπει να πλήξει το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ ως αντίποινα για τη χρήση χημικών όπλων.

Η Γερουσία για αυτό το σκοπό εκπόνησε ειδικό σχέδιο που περιορίζει σε 60 ημέρες τη χρονική διάρκεια οποιασδήποτε επέμβασης στη Συρία , με δυνατότητα παράτασης μέχρι τις 90 ημέρες. Σύμφωνα με αυτό απαγορεύεται στον πρόεδρο Ομπάμα να αναπτύξει αμερικανούς στρατιώτες «με στόχο επιχειρήσεις μάχης» στη Συρία, μια διατύπωση που δίνει, για παράδειγμα, τη δυνατότητα διεξαγωγής επιχειρήσεων αρωγής προς Αμερικανούς πιλότους. Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης μια διάταξη που απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο έδαφος της Συρίας. Το σχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί από την επιτροπή την Τετάρτη. Εάν εγκριθεί από την επιτροπή, θα πρέπει να αποσταλεί στην Γερουσία για ψηφοφορία στις 9 Σεπτεμβρίου.

Κέρι: Ο Ομπάμα δεν ζητάει να πάει σε πόλεμο

Στήριξη από τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων
Η έκβαση των ψηφοφοριών την ερχόμενη εβδομάδα στα δύο σώματα του Κογκρέσου παραμένει εντούτοις αβέβαιη, έστω κι αν ο Μπαράκ Ομπάμα δέχθηκε χθες, Τρίτη, τη σημαντική υποστήριξη του κύριου πολιτικού αντιπάλου του, του ρεπουμπλικανού προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ.

Ο Ομπάμα υπογράμμισε για μια ακόμη φορά το γεγονός ότι οποιαδήποτε επέμβαση στη Συρία θα είναι «περιορισμένη» και «αναλογική». «Αυτό δεν σημαίνει αποστολή χερσαίων στρατευμάτων, δεν είναι το Ιράκ, δεν είναι το Αφγανιστάν», τόνισε.

Δεν είναι ώρα να είναι κανείς απομονωτιστής στην πολυθρόνα του. Δεν είναι ώρα να είναι θεατής μιας σφαγής», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στη διάρκεια ακρόασής του στην αμερικανική Γερουσία η οποία είχε μεγάλη προβολή από τα μέσα ενημέρωσης, προειδοποιώντας πως η αδράνεια είναι πολύ πιο επικίνδυνη από μια επέμβαση.

«Το Ιράν ελπίζει ότι κοιτάζετε από την άλλη πλευρά» , προειδοποίησε επικαλούμενος το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Επικαλέσθηκε επίσης τη Χεζμπολάχ και τη Βόρεια Κορέα. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κάλεσε το Κογκρέσο να μην περιορίσει την στρατιωτική δράση των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Συρίας, «σε μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή», καθώς ο αμερικανικός στρατός θα πρέπει να έχει επιλογές δράσεις, σε περίπτωση που ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ, κάνει χρήση χημικών όπλων στο μέλλον. «Αν είναι αρκετά ανόητος να το κάνει πάλι (ο Άσαντ), η γενική στρατιωτική διεύθυνση πρέπει να έχει δυνατότητες», είπε ο Κέρι. «Θα ήταν σημαντικό για τον Άσαντ να ξέρει ότι δεν έχει περιοριστεί αυτή η άδεια χρήσης βίας σε μία συγκεκριμένη στιγμή όσον αφορά τα χημικά όπλα» συμπλήρωσε ο Κέρι.

Η Ρωσία καλεί τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση Ομπάμα δεν εξετάζει το ενδεχόμενο της ήττας στην ψηφοφορία στο Κογκρέσο που θα επιτρέπει να γίνουν στρατιωτικά πλήγματα κατά της Συρίας, επειδή αυτό είναι πολύ ολέθριο.

«Η Ρωσία μπορεί να βοηθήσει τη Συρία»
Ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεΐ, ανέφερε στην ανοιχτή ακρόαση της επιτροπής του Κογκρέσου ότι δεν έχει ζητηθεί η στρατιωτική χρήση για να αλλάξει η δυναμική της σύγκρουσης στη Συρία, αλλά αντίθετα, ζητήθηκε ώστε να «αναπτυχθούν» επιλογές για να υποβαθμιστεί η στρατιωτική δυνατότητα του προέδρου της χώρας, Μπασάρ αλ- Άσαντ. «Ποτέ δεν έχω πει να αλλάξει η δυναμική. Έχω πει να υποβαθμιστεί η ικανότητα» ανέφερε ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεΐ, στην ακρόαση Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Η Ρωσία μπορεί να παράσχει βοήθεια στη Συρία σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκινήσουν στρατιωτική δράση κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ- Ασαντ, ανέφερε ο επικεφαλής των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεΐ πρόσθεσε ότι αυτός δεν είναι λόγος κατά τη γνώμη του να διστάσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην απόφαση για στρατιωτική δράση. «Υπάρχει κάποια ένδειξη ότι (οι Ρώσοι) έχουν διαβεβαιώσει το καθεστώς της Συρίας ότι αν καταστρέψουμε κάτι, μπορούν να το αντικαταστήσουν», ανέφερε ο  Ντέμπσεΐ.