Σε κίνδυνο η τουρκική αγορά αλκοόλ

Σε κίνδυνο η τουρκική αγορά αλκοόλ

Η ισλαμική στροφή της τουρκικής κυβέρνησης απειλεί τις επιχειρήσεις αλκοολούχων προϊόντων.

«Ακόμη κι εάν δεν θα βλεπόμαστε, θα τα λέμε». Με το πολλά υποσχόμενο αυτό μήνυμα αποχαιρέτισε πρόσφατα η τουρκική ζυθοποιία Efes τους εγχώριους καταναλωτές της, μετά την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να θέσει αυστηρούς περιορισμούς στις πωλήσεις αλκοολούχων ποτών και να απαγορεύσει πλήρως τη διαφήμισή τους.

Το κείμενο του διαφημιστικού μηνύματος ήταν γραμμένο μέσα στο πλαίσιο ενός άδειου μπουκαλιού και το παράδειγμα αυτό μιμήθηκαν στη συνέχεια πολλοί οινοπαραγωγοί εντός κι εκτός Τουρκίας. Το ίδιο εκτιμάται ότι θα συμβεί και με την έτερη κίνηση διαμαρτυρίας της Efes, που ανακοίνωσε ότι, σε αντίποινα, ακυρώνει την χορηγία της σε μεγάλο μουσικό φεστιβάλ στην Κωνσταντινούπολη, ενώ παράλληλα «κατέβασε» και την εταιρικής της ιστοσελίδα.

Διαβάστε: Χρέη δισεκατομμυρίων βούλιαξαν το ιστορικό Motor-City

Κατά την επίσημη εκδοχή της κυβέρνησης Ερντογάν, ο νέος νόμος μερικής ποτοαπαγόρευσης, που τίθεται σε ισχύ από τις 9 Σεπτεμβρίου, αποσκοπεί στη βελτίωση της δημόσιας υγείας. Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας, μάλιστα, οι αρχές παροτρύνουν τώρα τους πολίτες να καταναλώνουν μόνον αϊράν (ένα παχύρρευστο και κατά τι αλμυρό πόσιμο γιαούρτι).

«Δεν απαγορεύουμε το αλκοόλ, απλά εισάγουμε νέους κανόνες», ισχυρίστηκε ο ίδιος ο Ερντογάν σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, όπου ανακοίνωσε έτερους νέους περιορισμούς στην κατανάλωση προϊόντων καπνού (από τις 31 Μαΐου, το κάπνισμα απαγορεύτηκε -μετά τα εστιατόρια και τις καφετέριες- και στους επαγγελματίες οδηγούς). «Θέλουμε να μεγαλώσουμε μία νέα υγιή γενιά», εξήγησε ο Τούρκος πρωθυπουργός, που δείχνει να επιχειρεί να ακολουθήσει μέσω παρεκκλίσεων την πεπατημένη, παρ’ ότι αυτή δείχνει εκ των πραγμάτων μάλλον αποτυχημένη.

Στη Ρωσία, για παράδειγμα, όπου η κατά κεφαλήν κατανάλωση αλκοολούχων φθάνει τα 15,7 λίτρα τον χρόνο (σχεδόν πενταπλάσια από αυτή στην Τουρκία), έχουν τεθεί προ πολλού σε ισχύ περιορισμοί στις διαφημίσεις και στη διάθεση ποτών, συνοδεία βαριάς φορολογίας. Στις ΗΠΑ, αντίστοιχα -με κατά κεφαλήν κατανάλωση αλκοόλ τα 4 λίτρα- οι σχετικές τηλεοπτικές διαφημίσεις επιτρέπονται μόνο στις ώρες όπου το 70% των τηλεθεατών υπολογίζεται ότι είναι άνω των 21 ετών.

Διαβάστε: Μπορεί το Παγκόσμιο Κύπελλο να σώσει τον τουρισμό της Βραζιλίας

Όμως, το δρόμο φαίνεται ότι δείχνει η Ινδία. Αν και οι διαφημίσεις ποτών έχουν απαγορευτεί εδώ και δεκαετίες στην χώρα, οι παραγωγοί καταφέρνουν να κρατιούνται επιχειρηματικά στη ζωή, διαφημίζοντας άλλα προϊόντα τους, μετονομασμένα με τις απαγορευμένες μάρκες. Οι ζυθοποιίες Kingfisher και Bagpiper’s Scotch Ale, φερ’ ειπείν, πωλούν σόδες με λογότυπα που θυμίζουν κατά πολύ τα αλκοολούχα προϊόντα τους. Κι έτσι, κρατούν ζωντανή την επαφή με τους καταναλωτές τους.

«Η απαγόρευση των διαφημίσεων δεν είναι ο τρόπος για να πείσεις τον κόσμο να πίνει λιγότερο», παρατηρεί ο Ντομινίκ Λάιλε, γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας Επικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EACA). «Οι απαγορεύσεις είναι περισσότερο πολιτική κίνηση», εξηγεί, «και αφορούν κυρίως τη διαμάχη μεταξύ κοσμικών και θρησκείας».