Σε κρίση: Η Yahoo ξεμένει πλέον από χρόνο

Σε κρίση: Η Yahoo ξεμένει πλέον από χρόνο
Photo:

Η εταιρεία ίσως πουλήσει το διαδικτυακό της κομμάτι, ίσως αποχωριστεί τις επιχειρηματικές συμμετοχές της στην Ασία, ή ίσως κάνει και τα δύο.

Το διοικητικό συμβούλιο της Yahoo συσκέπτεται για να αποφασίσει αν θα πουλήσει το διαδικτυακό σκέλος της εταιρείας – τον πυρήνα της ύπαρξής της από τη δεκαετία του ’90 μέχρι σήμερα – και για να βρει έναν τρόπο να μεγιστοποιήσει την αξία των συμμετοχών της στην Alibaba και την Yahoo Japan, σύμφωνα με την Wall Street Journal. Αυτό που μένει είναι να ανέβει το σήμα «κλείνουμε» πάνω από την είσοδο των γραφείων της εταιρείας.

Οι πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως, αλλά δεν θα προκαλέσουν και έκπληξη. Η Yahoo δεν τα πηγαίνει καλά εδώ και καιρό, για μια περίοδο τουλάχιστον οχτώ ετών.

Υπήρξαν πολλές προσπάθειες για να αναζωογονηθεί η εταιρεία, αλλά όλες βρήκαν στον ίδιο «τοίχο». Αφενός, τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας απολαμβάνουν τεράστια επισκεψιμότητα στο διαδίκτυο – η Yahoo είναι μια αναγνωρίσιμη μάρκα. Αφετέρου, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η εταιρεία είναι ουσιαστικά μια συλλογή υπηρεσιών και δραστηριοτήτων, και όχι ένα ενιαίο concept. Οι άνθρωποι μπορεί να χρησιμοποιήσουν το Yahoo Mail ή να επισκεφθούν το Yahoo Finance ή κάποια άλλη εξειδικευμένη ενότητα, αλλά δεν αποκτούν σχέση με το σύνολο της εταιρείας.

Όπως και οι προκάτοχοί της, έτσι και η Μαρίσα Μάγιερ αντιμετώπισε αυτό το θεμελιώδες πρόβλημα. Κι αυτή, όμως, όπως και οι υπόλοιποι, έπρεπε να ικανοποιήσει τους επενδυτές που ήθελαν περισσότερα έσοδα, και όχι λιγότερα. Έτσι, όλα τα περιουσιακά στοιχεία παρέμειναν στην εταιρεία και προστέθηκαν κι άλλες πηγές εσόδων, γεγονός που απλώς διόγκωσε το πρόβλημα συνοχής της εταιρείας.

Κάποιοι λένε ότι η Μάγιερ σταθεροποίησε την εταιρεία, αλλά απαιτούνται κι άλλες ενέργειες. Ο τζίρος τριμήνου έχει αυξηθεί, αλλά βρίσκεται σήμερα ακριβώς στο σημείο που ήταν όταν η Μάγιερ ανέλαβε διευθύνουσα σύμβουλος. Και η ανάπτυξη που η ίδια ανέμενε σε αναδυόμενες ροές εσόδων δεν έχει έρθει. Πολλοί επενδυτές αναμένουν μια μεγάλη στροφή για την εταιρεία.

Η Yahoo είναι 20 ετών. Στο σημείο αυτό, και εδώ και πολλά χρόνια είναι αλήθεια, είναι ώρα για έναν χωρισμό της εταιρείας. Ίσως μια άλλη εταιρεία μπορεί να βάλει τα διάφορα κομμάτια να δουλέψουν καλύτερα. Η Yahoo εμφανώς δεν μπορεί.