Κωνσταντίνος Σαραβάκος στο Business Monitor: Γιατί η αποταμίευση παραμένει δύσκολη υπόθεση για τα ελληνικά νοικοκυριά

Κωνσταντίνος Σαραβάκος στο Business Monitor: Γιατί η αποταμίευση παραμένει δύσκολη υπόθεση για τα ελληνικά νοικοκυριά
Ο Επικεφαλής Ερευνών του ΚΕΦΙΜ, Κωνσταντίνος Σαραβάκος, εξηγεί στο Business Monitor πώς το περιορισμένο εισόδημα, η φορολογία και τα κενά χρηματοοικονομικής γνώσης δυσκολεύουν την αποταμίευση στην Ελλάδα.

Ο Κωνσταντίνος Σαραβάκος, Επικεφαλής Ερευνών στο Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ), βρέθηκε στο στούντιο του Business Monitor και συζήτησε με τον Τάσο Ζάχο για τους λόγους που δυσκολεύουν την αποταμίευση στην Ελλάδα και τις αλλαγές που θα επέτρεπαν στα νοικοκυριά να βάζουν χρήματα στην άκρη.

Όπως εξήγησε, το πρώτο εμπόδιο είναι το ίδιο το διαθέσιμο εισόδημα, το οποίο για πολλά νοικοκυριά δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών τους. Η φορολογική επιβάρυνση περιορίζει περαιτέρω τα περιθώρια αποταμίευσης, ενώ τα κενά στη χρηματοοικονομική εκπαίδευση επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες διαχειρίζονται τα χρήματά τους, κατανοούν τον πληθωρισμό και αξιολογούν τις επενδυτικές επιλογές τους.

Η φορολογία περιορίζει τα περιθώρια

Ο Κωνσταντίνος Σαραβάκος αναφέρθηκε στη μελέτη του ΚΕΦΙΜ για την «Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας», η οποία υπολογίζει ότι, σε επίπεδο συνολικής οικονομίας, 179 ημέρες αντιστοιχούν στην κάλυψη φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Σύμφωνα με την ανάλυσή του, η επιβάρυνση αυτή περιορίζει τον χώρο για αποταμίευση και επενδύσεις.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στους έμμεσους φόρους, οι οποίοι πλήττουν δυσανάλογα τα χαμηλότερα εισοδήματα. Ο ίδιος φόρος στην αγορά ενός βασικού αγαθού απορροφά μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού ενός οικονομικά ασθενέστερου νοικοκυριού.

Σχετικά με τον αποταμιευτικό «κουμπαρά» για τα παιδιά, αξιολόγησε θετικά την κατεύθυνση του μέτρου, θέτοντας δύο κρίσιμα ζητήματα: αν θα δημιουργήσει νέες αποταμιεύσεις ή κυρίως θα μεταφέρει υπάρχοντα κεφάλαια σε ένα νέο σχήμα και κατά πόσο θα στηρίξει τις οικογένειες με χαμηλότερα εισοδήματα.

Οι γνώσεις που επηρεάζουν την τσέπη μας

Πέρα από το εισόδημα, καθοριστική είναι η κατανόηση βασικών οικονομικών εννοιών και των συνεπειών τους στην καθημερινότητα. Όπως επισήμανε, η εξοικείωση με έναν όρο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο πολίτης μπορεί να τον αξιοποιήσει για να πάρει καλύτερες αποφάσεις.

Γι’ αυτό υποστήριξε ότι η χρηματοοικονομική εκπαίδευση χρειάζεται να ξεκινά από το δημοτικό, μέσα από τη διαχείριση του χαρτζιλικιού και τη διάκριση ανάμεσα στις ανάγκες και τις επιθυμίες. Ξεχώρισε, μάλιστα, τρεις έννοιες που πρέπει να κατανοούμε: τον πληθωρισμό, που επηρεάζει την αγοραστική δύναμη, τον ανατοκισμό, που λειτουργεί τόσο στις αποδόσεις όσο και στα χρέη, και το επενδυτικό ρίσκο.

Η γνώση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία με την εξάπλωση των επενδυτικών συμβουλών στα social media. Ο κ. Σαραβάκος τόνισε την ανάγκη αξιολόγησης της προέλευσης κάθε συμβουλής, κατανόησης του κινδύνου και ελέγχου του εποπτικού πλαισίου του φορέα στον οποίο απευθύνεται ο πολίτης.

Δείτε όλη τη συζήτηση εδώ:

Δείτε highlights όλων των κύκλων της εκπομπής στο Youtube του Fortune Greece.

Παραγωγή: Forward Media
Εκτέλεση Παραγωγής: Αrtecniko Productions
Παρουσίαση: Τάσος Ζάχος
Αρχισυνταξία: Βασίλης Σαμούρκας
Συντακτική Ομάδα: Μαρία Ακριβού, Ιωάννα Θωμά, Βασίλης Σαμούρκας

Περισσότερο Business Monitor: