Σεμπάστιαν Κουρτς: Ο μεγάλος νικητής των εκλογών στην Αυστρία

Σεμπάστιαν Κουρτς: Ο μεγάλος νικητής των εκλογών στην Αυστρία
epaselect epa06268177 Austrian Foreign Minister Sebastian Kurz, the leader and top candidate of the Austrian Peoples Party (OeVP) addresses his supporters during an OeVP's election party after the Austrian Federal Elections, in Vienna, Austria, 15 October 2017. According to the Interior ministry more than six million people were eligible to vote in the elections for a new federal parliament, the Nationalrat, in Austria. EPA/CHRISTIAN BRUNA

Ο ίδιος δηλώνει έτοιμος να αναλάβει την καγκελαρία, ενώ δεν αποκλείει κανένα σενάριο συνεργασίας.

Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, νικητής σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα στην Αυστρία, δήλωσε ότι θέλει να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση, χωρίς να αποκλείει κανένα σενάριο συνεργασίας με άλλα κόμματα.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε έτοιμος να αναλάβει την καγκελαρία. “Αποδέχομαι αυτήν την ευθύνη με πολλή ταπεινότητα” είπε, μιλώντας στους υποστηρικτές του που τον επευφημούσαν.

Η γενική γραμματέας του κόμματος, Ελιζαμπέτ Κέστινγκερ, διευκρίνισε ότι “θα σχηματίσουμε κυβέρνηση συνασπισμού για την επόμενη πενταετία με το κόμμα που θα μας επιτρέψει να επιφέρουμε τη μεγαλύτερη αλλαγή στη χώρα”.

Όπως και ο Κουρτς, έτσι και οι ηγέτες των άλλων κομμάτων απέφυγαν να μιλήσουν για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ τους που μπορεί να διαρκέσουν πολλές εβδομάδες. “Είναι πάρα πολύ νωρίς”, είπε χαρακτηριστικά ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων Χανς-Κρίστιαν Στράχε.

Οι επίσημες διαπραγματεύσεις δεν αναμένεται να ξεκινήσουν πριν την Πέμπτη, αφού καταμετρηθούν οι επιστολές ψήφοι και ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα των σημερινών εκλογών.

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Την πρόθεσή του να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον νικητή των σημερινών πρόωρων εκλογών στην Αυστρία, στον αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος και απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς — εφόσον επιβεβαιωθεί και μετά την καταμέτρηση των επιστολικών ψηφοδελτίων το προσωρινό τελικό αποτέλεσμα — ανακοίνωσε σε αποψινές δηλώσεις του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση ο Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Το εάν θα υπάρξει ένας συνασπισμός ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα και το Κόμμα των Ελευθέρων, θα αποτελέσει, όπως είπε, θέμα των συζητήσεων του με τον Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ο ίδιος πρόκειται να αρχίσει μέσα στις επόμενες ημέρες διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων που θα εκπροσωπούνται στη νέα Βουλή, ενώ θα ζητήσει από την απερχόμενη κυβέρνηση — που θα του υποβάλει την Τρίτη τυπικά την παραίτησή της — να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της μέχρι τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Ο Αυστριακός πρόεδρος δεν απέκλεισε ότι θα μπορούσε να απορρίψει κάποιους υποψήφιους για υπουργικά αξιώματα που θα του προτείνονταν από τον εντολοδόχο καγκελάριο, καθώς, όπως επισήμανε, “αυτό αποτελεί δικαίωμα του ομοσπονδιακού προέδρου, εάν για συγκεκριμένους λόγους δεν εμπιστεύεται κάποιο πρόσωπο”.

Ο πρώην καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος διετέλεσε επί ένδεκα χρόνια στο παρελθόν αρχηγός των Αυστριακών Πράσινων, από τους οποίους υποστηρίχθηκε πέρυσι η υποψηφιότητά του για το ύπατο αξίωμα στην Αυστρία, εξέφρασε τη λύπη του για το άσχημο αποτέλεσμα του κόμματος αυτού, το οποίο, στη βάση του προσωρινού αποτελέσματος δεν εξασφαλίζει την είσοδό του στη νέα Βουλή.

Ο Τύπος για το αποτέλεσμα των εκλογών

Για απομάκρυνση της Αυστρίας από τον «κορμό» της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποιεί η εφημερίδα Die Zeit, σε περίπτωση κυβερνητικού συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος με τους Ελεύθερους. Οι Ελεύθεροι, εξηγεί, έχουν απαιτήσει διαπραγματεύσεις επί ίσοις όροις και ζητούν υπουργεία – κλειδιά, το Εσωτερικών και το Εξωτερικών.

«Με αυτόν τον συνασπισμό, η Αυστρία θα απομακρυνθεί από τον ευρωπαϊκό κορμό – παρότι η χώρα αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ το β’ εξάμηνο του 2018 – και κολακεύει προσεκτικά τις χώρες του Βίσεγκραντ. Διότι η ατζέντα χάρη στην οποία κέρδισε ο Σεμπάστιαν Κουρτς συνίσταται κυρίως σε μια περιοριστική πολιτική για τους πρόσφυγες, η οποία στρέφεται προς τα βορειοανατολικά γειτονικά κράτη».

Αναφερόμενος στις δυνατότητες σχηματισμού κυβέρνησης, η εφημερίδα σημειώνει: «Στην Αυστρία έρχεται τώρα πιθανότατα μια συνεργασία μεταξύ του Λαϊκού Κόμματος, το οποίο έχει μετατραπεί σε προσωπικό φαν κλαμπ του Κουρτς, και στους Ελεύθερους. Θεωρητικώς πάντως θα ήταν, με βάση τους αριθμούς, δυνατή και μια συνέχιση – αντίστροφα – του συνασπισμού μεταξύ του Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών, ωστόσο κατά τη διάρκεια της σκληρής προεκλογικής περιόδου έγινε σαφές ότι οι δύο παραδοσιακοί κυβερνητικοί εταίροι έχουν ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής ο ένας για τον άλλον. Σε κάποιες τηλεοπτικές αντιμαχίες των δύο υποψηφίων καγκελάριων ήταν ορατή ακόμη και μια φυσική αποστροφή μεταξύ τους», γράφει η Die Zeit.

«Μακρόν της Ανατολής, Μακρόν της μετανάστευσης», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Die Welt που παρουσιάζει την πορεία των δύο ηγετών προς την κορυφή και αναφέρει ότι οι δύο άνδρες θα μπορούσαν να αποτελέσουν ευκαιρία για την Ευρώπη. «Με τον Γάλλο και τον Αυστριακό ως υποστήριξη, η Γερμανία θα μπορούσε να επικοινωνήσει καλύτερα εντός της ΕΕ. Με το Μακρόν θα μπορούσε να μεταρρυθμιστεί η Ευρωζώνη και να μικρύνει το χάσμα με τη νότια Ευρώπη.

Με μια σταθερή βάση για το ευρώ – χωρίς ριζοσπαστική πολιτική λιτότητας, αλλά και χωρίς την αμοιβαιοποίηση χρεών. Ο Σεμπάστιαν Κουρτς θα μπορούσε να είναι ο Μακρόν της ανατολής, ο Μακρόν της μετανάστευσης. Όταν θα γίνει καγκελάριος, θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενσωμάτωση των θυμωμένων λόγω της προσφυγικής κρίσης ανατολικοευρωπαίων, με τους οποίους η Αυστρία βρίσκεται παραδοσιακά κοντά. Είναι στο χέρι της Μέρκελ να χρησιμοποιήσει τις ευκαιρίες τις οποίες προσφέρον ο Μακρόν και ο Κουρτς», αναφέρει το δημοσίευμα.

Εντελώς διαφορετική είναι η προσέγγιση της γερμανόφωνης υπηρεσίας της Deutsche Welle, η οποία θεωρεί «επικίνδυνο για την ΕΕ» έναν πιθανό δεξιό συνασπισμό και αναφέρεται σε δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Τσεχίας Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ περί «Ορμπανοποίησης της Αυστρίας». Αν ο νεαρός, αλλά με πλήρη συναίσθηση της δύναμής του, Σεμπάστιαν Κουρτς, σχηματίσει κυβέρνηση με τους δεξιούς λαϊκιστές του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, η μεταναστευτική πολιτική, η εσωτερική ασφάλεια αλλά και δομικά ζητήματα θα πάρουν μια νέα, πιθανόν αμφιλεγόμενη κατεύθυνση, προειδοποιεί η DW και επισημαίνει ότι ο κ. Κουρτς δεν θα είναι εύκολος εταίρος για την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.