Σενάριο ξανά για ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση παρά τις δηλώσεις Τσίπρα

Σενάριο ξανά για ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση παρά τις δηλώσεις Τσίπρα

Ποια είναι τα πρώτα φορολογικά μέτρα που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση τον Οκτώβριο.

Τις πρώτες αποφάσεις που αφορούν το φορολογικό σύστημα και θα εφαρμοστούν σε βάθος τριετίας ετοιμάζει η κυβέρνηση σε ένα νομοσχέδιο που θα συνοδεύσει τον νέο προϋπολογισμό του 2016 στη Βουλή.

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», στις αποφάσεις που έχουν ήδη «κλειδώσει» περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η σταδιακή κατάργηση της επιδότησης του αγροτικού πετρελαίου, η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, η αύξηση της φορολογίας των αγροτών το 2016 και το 2017, η αύξηση του φόρου στα ενοίκια, η ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα, η εναρμόνιση των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές, η κατάργηση ορισμένων φοροαπαλλαγών, η σύνδεση του αφορολόγητου με αποδείξεις που προέρχονται αποκλειστικά από τη χρήση πλαστικού χρήματος, κ.λπ.

Όσον αφορά συγκεκριμένα στον ΦΠΑ στην εκπαίδευση παρά την προεκλογική δήλωση του πρωθυπουργού ότι το μέτρο είναι λάθος και ότι θα αναζητηθούν ισοδύναμα, υπάρχουν πλέον εισηγήσεις του οικονομικού επιτελείου για την διατήρηση του μέτρου.

Και αυτό γιατί τα ισοδύναμα που πρέπει να βρεθούν αν δεν προχωρήσει ανέρχονται στα 300 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο μόνο εύκολο δεν είναι να βρεθεί. Σε κάθε περίπτωση εφόσον βρεθεί νομική φόρμουλα και εξαιρεθούν από το ΦΠΑ τα φροντιστήρια είναι πολύ πιθανόν τελικά ο ΦΠΑ να εφαρμοστεί στα ιδιωτικά σχολεία.

Οι νέοι φόροι είναι βασικό συστατικό της νέας καταιγίδας προαπαιτούμενων μέτρων από την τρόικα.

Ειδικότερα:

• Ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να αρχίσει να εισπράττεται από τον Οκτώβριο.

• Από την 1η Οκτωβρίου πρέπει να καταργηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στις Κυκλάδες,

• να αυξηθεί ο φόρος στο αγροτικό πετρέλαιο,

• να ανέβει ο φορολογικός συντελεστής των αγροτών από το 13% στο 20% και

• να προχωρήσει η κατάργηση των φοροπαλλαγών με αλλαγές στη φορολογική κλίμακα .