Το shopping μεταμορφώνει τον τουρισμό στην Ευρώπη

Το shopping μεταμορφώνει τον τουρισμό στην Ευρώπη

Ο πιο δημοφιλής πόλος έλξης στη Βαρκελώνη το 2013 ήταν ένα εμπορικό κέντρο, αφού για πολλούς νέους ταξιδιώτες η αγορά προϊόντων πολυτελείας γίνεται αυτοσκοπός.

Το La Roca del Valles ήταν ένα μικρό, νωχελικό, καταλανικό χωριό, με πληθυσμό 7.000 κατοίκων, μισή ώρα βορειοανατολικά της Βαρκελώνης. Πλέον, φιλοξενεί το εμπορικό χωριό La Roca Village, γεμάτο με πολυτελή outlet καταστήματα.

Πέρυσι, το La Roca Village προσέλκυσε 3,3 εκατομμύρια άτομα, κυρίως ξένους, γεγονός που το καθιστά την πιο δημοφιλή ατραξιόν της Βαρκελώνης, πιο πάνω κι από το διάσημο καθεδρικό της Sagrada Familia του αρχιτέκτονα Άντονι Γκάουντι!

Πάντα οι ταξιδιώτες ψώνιζαν χειροτεχνήματα, εξωτικά τρόφιμα ή απλώς χαζά μπλουζάκια. Όμως, τα τελευταία χρόνια, καθώς οι πολίτες των χωρών BRICS και άλλων αναπτυσσόμενων χωρών έχουν αρχίσει να ταξιδεύουν, το shopping των διακοπών έχει αλλάξει. Για πολλούς νέους ταξιδιώτες, η αγορά προϊόντων πολυτελείας έχει γίνει πλέον βασικός σκοπός τουρισμού, ένας τρόπος συμμετοχής στον καταναλωτισμό του αναπτυγμένου κόσμου και ένας τρόπος να δείξουν στους ομοεθνείς τους ότι πράγματι βρέθηκαν στο εξωτερικό.

Αυτή η έκρηξη είναι πιο εμφανής ανάμεσα στους Κινέζους ταξιδιώτες, οι οποίοι του χρόνου αναμένεται να αγοράσουν περισσότερες «μάρκες» πολυτελείας στο εξωτερικό από όλους τους υπόλοιπους τουρίστες μαζί.

Όμως, ο τουρισμός για ψώνια δεν είναι μόνο κινέζικο φαινόμενο, και η Ισπανία και η Βαρκελώνη ειδικότερα συνιστούν παραδείγματα για το πώς οι ροές επισκεπτών από αναπτυσσόμενες χώρες έχουν αλλάξει το πρόσωπο του τουρισμού.

 

Σύμφωνα με μια έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού του ΟΗΕ, η Ισπανία ήταν δεύτερη σε έσοδα από τουριστικές δαπάνες το 2012, με 1,1 δισ. δολάρια δαπάνης σε ψώνια από επισκέπτες εκτός της ΕΕ. Και η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη έρχονται δεύτερες – και ισόβαθμες – πίσω από το Λονδίνο, σε μια κατάταξη ευρωπαϊκών πόλεων σε σχέση με τις καταναλωτικές αγορές που επιμελήθηκε το Economist Intelligence Unit και η εταιρεία Global Blue.

Αν και μόνο 250.000 Κινέζοι πολίτες επισκέφθηκαν την Ισπανία πέρυσι, οι Ρώσοι τουρίστες ήταν 1,6 εκατομμύρια, μια αύξηση 31,6% το 2012.

«Επειδή οι μάρκες είναι τόσο παγκόσμιες και επειδή αναδύονται πράγματι οι αναδυόμενες αγορές, υπάρχει ένας παράγοντας φιλοδοξίας σε όλο αυτό», λέει ο Μάικλ Γκόλντενμπεργκ, επικεφαλής της Value Retail που κατέχει το La Roca mall και άλλα οχτώ εμπορικά κέντρα στην Ευρώπη. «Γιατί έρχονται στην Ευρώπη για διακοπές; Γιατί θέλουν να ζήσουν σαν Ευρωπαίοι. Ένα μέρος αυτού σημαίνει να αγοράζουν μάρκες».

Σύμφωνα με τον Γκόλντενμπεργκ, το 60% των επισκεπτών στο mall είναι τουρίστες, και ξοδεύουν κατά μέσο όρο τέσσερις ώρες εκεί. Αρχιτεκτονικά, το εμπορικό χωριό μιμείται ένα παραδοσιακό καταλανικό χωριό, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με το αγγλικό αντίστοιχό του, έξω από την Οξφόρδη, που μιμείται ένα παραδοσιακό χωριό της νοτιοανατολικής Αγγλίας.

«Είναι έτσι φτιαγμένο για να είναι άνετο. Μιλάμε για διακοπές. Όταν χαλαρώνεις, περνάς καλά», λέει ο Γκόλντενμπεργκ.

Το εμπορικό χωριό είναι έτσι φτιαγμένο ώστε ο τουρίστας να νοιώθει άνετα σε καταστήματα με μάρκες που συνήθως τους φοβίζουν. «Προσπαθούμε να εκδημοκρατίσουμε την πολυτέλεια. Προσέξτε ότι όλες οι πόρτες είναι ανοιχτές. Δεν έχουμε πορτιέρηδες να κοιτάνε στην είσοδο, όπως έχουν συνήθως τα πολυτελή μαγαζιά μέσα στην πόλη», τονίζει ο Γκόλντενμπεργκ.

Η μητρική εταιρεία αποφάσισε να φέρει αυτήν τη shopping εμπειρία πιο κοντά στα αναπτυσσόμενα κράτη και στους πελάτες τους. Τον Μάιο, η Value Retail άνοιξε το πρώτο της mall στην Κίνα, στην πόλη Σενγκζού. Κρατώντας την παράδοση της μίξης τοπικής αρχιτεκτονικής και ενός ευρωπαϊκού «αρώματος», η αρχιτεκτονική του νέου mall συνδυάζει κινεζικά στοιχεία με ένα άγγιγμα ιταλικού στυλ.

Διαβάστε ακόμη:

Viva Roma λένε οι Έλληνες τουρίστες

Αυτή η εφαρμογή σας γλιτώνει λεφτά από τα ψώνια!

Οι τουρίστες με τα πιο «γερά» πορτοφόλια

Η νέα «παιδική χαρά» της Ferrari στη Βαρκελώνη