Σύγκρουση Λευκωσίας-Άγκυρας ενόψει της Συνόδου Κορυφής

Σύγκρουση Λευκωσίας-Άγκυρας ενόψει της Συνόδου Κορυφής

Το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας σε αντάλλαγμα για τη συνεργασία της στο προσφυγικό βρίσκει αντίθετη την Κύπρο.

 

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να επιτρέψει ένα «καπρίτσιο» της Κύπρου να χαλάσει τη σχεδιασμένη συμφωνία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ. Είχε προηγηθεί ηχηρό «όχι» της Λευκωσίας στην επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Άγκυρας.

Η κυπριακή κυβέρνηση ξεκαθάρισε και μέσω του Προέδρου της χώρας, Νίκου Αναστασιάδη, πως δεν πρόκειται να συναινέσει σε άνοιγμα πέντε ενταξιακών κεφαλαίων, πράγμα που ζητεί η Τουρκία ως αντάλλαγμα για να περιορίσει τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη.

«Αν η Τουρκία δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, όπως προκύπτουν από το Πρωτόκολλο της ‘Αγκυρας και γενικότερα από το διαπραγματευτικό πλαίσιο, δεν τίθεται θέμα να ανοίξουν κεφάλαια» τόνισε ο Κύπριος πρόεδρος. Ο κ. Αναστασιάδης θα έχει σήμερα συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ και αύριο με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Διαβάστε επίσης: FT: Ο Αναστασιάδης απειλεί να βυθίσει τη συμφωνία Μέρκελ – Τουρκίας