Συμφωνία των Πρεσπών: Πώς φτάνουμε στους 151

Συμφωνία των Πρεσπών: Πώς φτάνουμε στους 151
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλάει από το βήμα στην ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του έτους 2019, Αθήνα, Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018. Η συζήτηση ολοκληρώνεται αργά το βράδυ με την υπερψήφιση η καταψήφιση του. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, η κυβέρνηση βρίσκεται και πάλι σε αναζήτηση μιας πλειοψηφίας-ψηφιδωτό για να περάσει την συμφωνία από την Ολομέλεια της Βουλής.

Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, η κυβέρνηση βρίσκεται και πάλι σε αναζήτηση μιας πλειοψηφίας-ψηφιδωτό για να περάσει την συμφωνία από την Ολομέλεια της Βουλής. Αν και για χάρη της κόμματα μπορεί να διαλύονται, το αποτέλεσμα μάλλον πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι θετικές ψήφοι θα ξεπεράσουν τις 151, αλλά η κυβέρνηση προσδοκά να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη πλειοψηφία, ώστε η Συμφωνία να έχει αυξημένη νομιμοποίηση, αλλά και για να την εκμεταλλευτεί πολιτικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Στους 145 βουλευτές που αριθμεί η κυβερνητική πλευρά, προστίθεται η Κατερίνα Παπακώστα, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, η Έλενα Κουντουρά και ο Σπύρος Δανέλλης, που έδωσαν και ψήφο εμπιστοσύνης. Δεν προσμετρώνται ο Κώστας Ζουράρις και ο Βασίλης Κόκκαλης, που έδωσαν μεν ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά έχουν δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν την Συμφωνία.

Έτσι, βρισκόμαστε στους 149. Με τις θετικές ψήφους του Σταύρου Θεοδωράκη και του Γιώργου Μαυρωτά από το Ποτάμι φθάνουμε -όπως όλα δείχνουν- στους 151. Αν υπερψηφίσει και ο Σπύρος Λυκούδης φτάνουμε στους 152, ενώ αν ψηφίσει «ναι» και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ φθάνουμε τους 153.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο Σπύρος Λυκούδης ήταν απών από την χθεσινή συνεδρίαση του κομματικού οργάνου, γεγονός που δείχνει ότι ο βουλευτής του Ποταμιού μάλλον κλίνει προς την αποχή.