Συμβουλές γένους θηλυκού από τον Γουόρεν Μπάφετ

Συμβουλές γένους θηλυκού από τον Γουόρεν Μπάφετ

Tips γυναικείας επιχειρηματικότητας από τον «γκουρού» των επενδύσεων.

Για τον «χρυσό» επενδυτή του 20ου αιώνα, Γουόρεν Μπάφετ, δεν παίζει ρόλο το πρόσωπο που διοικεί μία επιτυχημένη εταιρία. «Δεν πα’ να ‘ναι άνδρας, γυναίκα ή ακόμη και Αρειανός», εξηγεί χαρακτηριστικά σε αμερικανικό περιοδικό. Αν διαπιστώσει πως πρόκειται πράγματι για μία εταιρία με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, θα την αγοράσει”!

Όμως, στους χαλεπούς καιρούς της παγκοσμιοποίησης και του σκληρού διεθνούς ανταγωνισμού, ο «Μάγος της Όμαχα» -όπως είναι το παρατσούκλι του, τιμής ένεκεν της επιχειρηματικής του οξυδέρκειας και φυσικά της γενέτειράς του- ο Μπάφετ καλεί ολοένα και πιο επιτακτικά πια τους συμπατριώτες του, τους Αμερικανούς, να βγάλουν τον «άσσο» από το «μανίκι».

«Φίλοι άνδρες, ανασυνταχθείτε. Όσο πιο κοντά φθάνει η Αμερική στο σημείο να αξιοποιήσει στο έπακρο τα ταλέντα όλων των πολιτών της, τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα στα παραγόμενα προϊόντα και στις υπηρεσίες», γράφει σε πρόσφατο άρθρο-παρέμβαση στο Fortune ο δισεκατομμυριούχος μεγαλο-επενδυτής, αναζωπυρώνοντας τη συζήτηση για την ισότητα των ευκαιριών στην επιχειρηματικότητα των ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμη: H 28χρονη μούσα του Γουόρεν Μπάφετ

Για την ακρίβεια, το συγκεκριμένο θέμα φαίνεται ότι είναι πια από τα αγαπημένα του Γουόρεν Μπάφετ τους τελευταίους μήνες. Μέσα από μία σειρά τηλεοπτικών συνεντεύξεων και διαλέξεων, έχει ξεκινήσει μια άτυπη εκστρατεία να πείσει τόσο τους άνδρες, όσο κυρίως τις ίδιες τις γυναίκες ότι το καλύτερο για την εγχώρια επιχειρηματικότητα είναι η ισότιμη, αγαστή συνεργασία.

Μέχρι σήμερα, «έχουμε δει τι μπορούμε να πετύχουμε όταν χρησιμοποιούμε το 50% των ανθρώπινων δυνατοτήτων», επισημαίνει στο άρθρο του στο Fortune. «Εάν αναλογιστείτε τι μπορεί να πετύχουμε αξιοποιώντας το 100%, τότε θα μοιραστείτε μαζί μου την αχαλίνωτη αισιοδοξία που έχω για το μέλλον της Αμερικής».

Για να γίνει όμως αυτό, τονίζει, προϋπόθεση είναι οι γυναίκες να άρουν τα εμπόδια που οι ίδιες βάζουν στον εαυτό τους. «Πολλές εξακολουθούν να αυθυποβάλλονται σε περιορισμούς, αναιρώντας έτσι την επίτευξη των στόχων τους», υποστηρίζει. Η πρώτη μάχη που θα πρέπει να κερδίσουν άμεσα, παρατηρεί, είναι έναντι των στερεοτύπων.

«Δεν θα πρέπει να ξεχνούν ποτέ ότι συνήθως, οι ισχυροί και φαινομενικά γεμάτοι αυτοπεποίθηση άνδρες έχουν την αίσθηση πως κρύβουν μέσα τους ένα Μάγο του Οζ. Βγάλτε τους τη μάσκα και θα διαπιστώσετε ότι τελικά, κάθε άλλο παρά σούπερμαν είναι»!

Διαβάστε ακόμη: To άγγιγμα του Μίδα

Ο Γουόρεν Μπάφετ το λέει αυτό κρίνοντας εξ’ ιδίων. Για να φθάσει στο σημείο που είναι σήμερα, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway Inc, ενός κολοσσού με περισσότερες από 50 θυγατρικές και χρηματιστηριακή αξία 180 δισ. δολαρίων, χρειάστηκε εκτός από το αλάνθαστο επιχειρηματικό του ένστικτο, να παρακολουθήσει στα νιάτα του ένα ειδικό σεμινάριο για να ξεπεράσει τον πανικό που τον κατέβαλε σε κάθε εμφάνισή του μπροστά σε κοινό! Είτε αυτό ήταν σε μία δημόσια ομιλία του, είτε ενώπιον του διοικητικού συμβουλίου μίας εταιρίας.

Σήμερα, η συμβουλή του για μία υγιή επιχειρηματικότητα είναι προς τις μεν γυναίκες να κυνηγήσουν με δυναμισμό και πίστη τα όνειρά τους, προς τους δε άνδρες να τείνουν χείρα φιλίας και συνεργασίας στο άλλο φύλο. «Ποτέ μην σταματάτε να αναζητείτε τη δουλειά που σας παθιάζει», συμβουλεύει και τους δύο.

«Προσπαθείστε να βρείτε μία δουλειά που θα κάνατε εάν ήσασταν ήδη πλούσιοι κι ανεξάρτητοι. Ξεχάστε το θέμα της αμοιβής. Όταν συνεργάζεσαι με άτομα που συμπαθείς, όταν κάνεις αυτό που θέλεις, τότε δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο και περισσότερο να κάνεις».

5 «Χρυσές» συμβουλές από τον Γουόρεν Μπάφετ:

  • ποτέ μην επενδύετε σε μία δουλειά που δεν κατανοείτε
  • επιλέξτε σωστούς «ήρωες» ως παραδείγματα προς μίμηση και πηγή έμπνευσης
  • διατηρήστε «ζωντανές» τις γνωριμίες και τις επαφές σας
  • να περιστοιχίζεστε από έξυπνους ανθρώπους
  • να έχετε ένα χόμπι (ο ίδιος είναι μανιώδης παίκτης μπριτζ)