Συναγερμός στη Σύμη. Φουσκωτά με Τούρκους επιχειρούν να προσεγγίσουν

Συναγερμός στη Σύμη. Φουσκωτά με Τούρκους επιχειρούν να προσεγγίσουν

Τουρκικά φουσκωτά προσπαθούν να φτάσουν στην Ελλάδα. Πληροφορίες ότι οι επιβαίνοντες, είναι Τούρκοι πραξικοπηματίες.

Θοδωρής Παναγιωτίδης

Σε εξέλιξη έρευνες του λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού στο Ν. Αιγαίο, στα ανοιχτά της Σύμης για τυχόν εντοπισμό φουσκωτών με Τούρκους στρατιωτικούς, που στοχεύουν να διαφύγουν από την Τουρκία και να φτάσουν σε ελληνικό έδαφος.

Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα υπάρχει πρόθεση να μεταβούν στη Σύμη.

Το γενικό πρόσταγμα που έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι εντολές που έχει λάβει η ΕΛΑΣ, είναι να βρίσκονται σε επιφυλακή οι δυνάμεις των νήσων και εφόσον πατήσουν επί ελληνικού εδάφους να συλληφθούν πάραυτα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει συγκληθεί έκτακτη στο ΕΘΚΕΠΙΧ, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και στην οποία μετέβη και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τοσκας.

Συναρμόδιοι υπουργοί και επικεφαλής ανώτατοι αξιωματικοί κατευθύνουν την επιχείρηση των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη ανοιχτά της Σύμης.

Η Τουρκία ωστόσο διαψεύδει τα περί καταδίωξης σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής στα ελληνικά χωρικά ύδατα

Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών, σε ανακοίνωσή του σχετικά με την πληροφορία περί καταδίωξης σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη στα ελληνικά χωρικά ύδατα στο Αιγαίο, ανακοίνωσε ότι «όλα τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής συνεχίζουν να εκτελούν τα καθήκοντά τους και είναι αναληθείς οι ισχυρισμοί περί φυγάδευσής τους», αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Νωρίτερα, τα τουρκικά μέσα, επικαλούμενα πληροφορίες του πρακτορείου Reuters και του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων DHA, είχαν μεταδώσει την πληροφορία ότι τουρκικά μαχητικά καταδιώκουν δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής στο Αιγαίο, στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι στην Τουρκία η ακτοφυλακή υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών.

Η εφημερίδα «Χουριέτ» πάντως, επικαλούμενη στρατιωτικές πηγές, αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι το τουρκικό πολεμικό ναυτικό ενημερώθηκε σχετικά με δύο ύποπτα σκάφη στα ανοιχτά της Σύμης και ότι στη συνέχεια τουρκικά μαχητικά έκαναν αναγνωριστική πτήση στην περιοχή από όπου και αποχώρησαν.