Συνέντευξη για δουλειά; Μην αγχώνεστε!

Συνέντευξη για δουλειά; Μην αγχώνεστε!

Γνωρίζετε πως η κύρια αιτία που οι υποψήφιοι σε συνεντεύξεις για δουλειά νοιώθουν νευρικοί, είναι επειδή αγχώνονται μήπως και φανούν αγχωμένοι;

της Αν Φίσερ

Είναι άραγε η συνέντευξη για δουλειά ένα «αγχωτικό βασανιστήριο»; Ναι, σύμφωνα με μία έρευνα των Harris Interactive  και Everest College, η οποία μελέτησε 1.002 ενήλικους εργαζόμενους. Φαίνεται ότι 92% των Αμερικανών φοβούνται τουλάχιστον ένα πράγμα αναφορικά με τη συνέντευξη, και ιδιαίτερα την προοπτική συνάντησης με τον εν δυνάμει μελλοντικό τους εργοδότη.

Ο πιο διαδεδομένος φόβος για τους συμμετέχοντες; Να φανούν αγχωμένοι (17%), να μην έχουν περισσότερα τυπικά προσόντα απ’ όσα απαιτεί η θέση (15%), να μην κολλήσουν σε μία ερώτηση (15%), να μην αργήσουν (14%), να μην έχουν τα απαραίτητα προσόντα (11%) και να μην πάνε κατάλληλα προετοιμασμένοι (10%).

Η έρευνα κατέδειξε ορισμένες ενδιαφέρουσες διαφορές ανάμεσα στους άντρες και στις γυναίκες. Ο πιο κοινός φόβος για τους άντρες (19%) είναι να φανούν ότι έχουν περισσότερα τυπικά προσόντα απ’ όσα απαιτεί η θέση. Οι γυναίκες είναι μάλλον ταπεινότερες (που δεν είναι πάντα καλό στο συγκεκριμένο πλαίσιο): ο βασικός τους φόβος είναι να μην φανούν αγχωμένες (19%), παράλληλα με την αδυναμία απάντησης σε μία συγκεκριμένη ερώτηση.

Όσα περισσότερα λεφτά κερδίζετε, τόσες λιγότερες είναι οι πιθανότητες να φοβηθείτε μία συνέντευξη. Η δημοσκόπηση έδειξε ότι 22% όσων ανήκουν σε νοικοκυριό που κερδίζει λιγότερα από 50.000 δολάρια δήλωσαν ότι ανησυχούν μήπως φανούν αγχωμένοι σε μια συνέντευξη. Το αντίστοιχο ποσοστό εκείνων που ανήκουν σε νοικοκυριό με εισόδημα κοντά στα 100.000 δολάρια ήταν μόλις 11%. Επίσης, απ’ όσους δηλώνουν ότι δεν έχουν κανένα φόβο σχετικά με τις συνεντεύξεις για δουλειά -δηλαδή το 8% των ερωτηθέντων- «όσοι έχουν εισόδημα από 75.000 έως 100.000 δολάρια έχουν περισσότερες πιθανότητες να μην φοβούνται τίποτα σε σχέση με όσους έχουν εισόδημα από 35.000 έως 50.000 δολάρια».

Διαβάστε ακόμη: Καλή ψυχολογία το Α και Ω όταν ψάχνεις δουλειά

Επίσης, οι πανεπιστημιακές σπουδές προσδίδουν άνεση. «Το 22% των συμμετεχόντων με σπουδές έως και το απολυτήριο λυκείου δήλωσαν ως κύριο φόβο τους το υπερβολικό άγχος, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των αποφοίτων πανεπιστημίου ήταν μόνο 11%».

Η ηλικία είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας, καθώς όσοι ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία 18-34 ετών έχουν περισσότερες πιθανότητες απ’ ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εργαζόμενοι να ανησυχούν για το αν θα κάνουν μία αρνητική πρώτη εντύπωση στη συνέντευξη.

Και ίσως να μην έχουν άδικο. Ο Τζον Σβαρτζ, περιφερειακός διευθυντής του Everest College, αναφέρει ότι ακούει συχνά από υπεύθυνους προσλήψεων ότι οι νεότεροι υποψήφιοι αρκετές φορές λαμβάνουν τηλεφωνικές κλήσεις και στέλνουν ή διαβάζουν μηνύματα κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων. «Η συνέντευξη για δουλειά παραμένει ένα αρκετά παραδοσιακό περιβάλλον, για το οποίο δεν είναι κατάλληλες οι οχλήσεις από τα κοινωνικά μέσα και τα smartphones».

Πώς μπορείτε να ξεπεράσετε τους φόβους σας; «Ο καθένας λειτουργεί διαφορετικά υπό πίεση», λέει ο Σβαρτζ, «αλλά ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστείτε το φόβο είναι απλώς να είναι προετοιμασμένοι». Ερευνήστε την εταιρεία εκτενώς, προετοιμαστείτε για τις ερωτήσεις που ίσως αντιμετωπίσετε, και σκεφθείτε κάποιες έξυπνες ερωτήσεις για να ρωτήσετε εσείς οι ίδιοι.

Διαβάστε ακόμη: Οι δικές σας ερωτήσεις στο interview