Σκωτία: «Όχι» στο διαζύγιο με το Ηνωμένο Βασίλειο

Σκωτία: «Όχι» στο διαζύγιο με το Ηνωμένο Βασίλειο

Το ποσοστό του «όχι» θα φθάσει το 55%, έναντι 45% για το «ναι», σύμφωνα με την πρόβλεψη που μεταδίδει το BBC.

Η Σκωτία αποφάσισε να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο απορρίπτοντας την επιλογή της ανεξαρτησίας, μεταδίδει το BBC και το Reuters.

Το ποσοστό του «όχι» θα φθάσει το 55%, έναντι 45% για το «ναι», σύμφωνα με την πρόβλεψη που μεταδίδει το BBC.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον συνεχάρη τον επικεφαλής της εκστρατείας κατά της ανεξαρτησίας της Σκωτίας Αλιστερ Ντάρλινγκ. «Ήρθε η ώρα για το Ηνωμένο Βασίλειό μας να ενωθεί και να προχωρήσει εμπρός», τόνισε ο Κάμερον προσθέτοντας ότι το θέμα της ανεξαρτησίας της Σκωτίας διευθετήθηκε για «μία γενιά».

Ο Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε επίσης την παραχώρηση νέων εξουσιών και στα τέσσερα έθνη που συγκροτούν το Ηνωμένο Βασίλειο: Σκωτία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία και Αγγλία. «Την ώρα που οι Σκωτσέζοι ζητούν περισσότερες εξουσίες στη διαχείριση των υποθέσεών τους, αυτό θα επεκταθεί επίσης τους κατοίκους την Αγγλίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας που πρέπει επίσης να έχουν λόγο στη διαχείριση των δικών τους υποθέσεων», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός μπροστά στον νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Αλεξ Σάλμοντ, πρωθυπουργός της Σκωτίας και ηγέτης της καμπάνιας υπέρ της ανεξαρτησίας, παραδέχθηκε την ήττα της παράταξης του «ναι» στο δημοψήφισμα, δηλώνοντας ότι η Σκωτία αποφάσισε να μην γίνει ανεξάρτητη χώρα, και πρόσθεσε ότι προσδοκά ότι το Λονδίνο θα τηρήσει σύντομα τις δεσμεύσεις του για την παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στη Σκωτία.

Η Νίκολα Στέρτζον, αντιπρόεδρος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, παραδέχθηκε επίσης την ήττα του «ναι» στο ιστορικό δημοψήφισμα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε από την πλευρά του «ανακουφισμένος από το αποτέλεσμα» του δημοψηφίσματος στη Σκωτία, σε συνέντευξή του σήμερα στο γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.

«Το ομολογώ: το αποτέλεσμα με ανακουφίζει», δήλωσε ο Γερμανός πολιτικός, όταν ρωτήθηκε για τη νίκη του “όχι” στο ιστορικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας στο οποίο η συμμετοχή των ψηφοφόρων ήταν μαζική.

Η Γλασκώβη ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας
Οι ψηφοφόροι της Γλασκώβης ψήφισαν «ναι» στην ανεξαρτησία, σύμφωνα με ανακοίνωση της εκλογικής επιτροπής. Το «ναι» συγκέντρωσε το 53% των ψήφων, έναντι 47% για το «όχι».

Η συμμετοχή στην ψηφοφορία στην περιφέρεια της Γλασκώβης ανήλθε σε 47%.