Snapchat: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την είσοδο της χρονιάς στη Wall Street

Snapchat: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την είσοδο της χρονιάς στη Wall Street

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το πιο «καυτό» IPO στις τεχνολογικές εταιρείες.

Η μητρική εταιρεία της Snapchat πρόκειται σύντομα να συγκεντρώσει σχεδόν 3 δισεκατομμύρια δολάρια στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η εταιρεία έθεσε ως στόχο να φτάσει η αξία της από 19,5 έως 22,2 δις. δολάρια, κάτι που σημαίνει 14 – 16 δολάρια ανά μετοχή, κοντά δηλαδή στο κατώτερο όριο των αρχικών εκτιμήσεων (20 – 25 δισ. δολάρια).

Ιδού όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εταιρεία:

Καταρχήν, η Snap χάνει πολλά λεφτά, γενικά, αλλά τα έσοδα αυξήθηκαν σημαντικά πέρυσι. Η Snap είχε τζίρο 404 εκατομμύρια δολάρια το 2016 και καθαρές ζημιές 514 εκατομμύρια δολάρια. Συγκρίνετε τα νούμερα αυτά με το 2015: έσοδα 58 εκατομμύρια δολάρια και καθαρές ζημιές 372 εκατομμύρια δολάρια.

Όπως αναφέρει και η Σίρα Οβίντε του Bloomberg, για τη Snap το κόστος των εσόδων της είναι υψηλότερο από τα καθαυτά έσοδά της. Και καθώς η αποτίμηση της εταιρείας βρίσκεται στα 25 δισεκατομμύρια δολάρια, αυτό σημαίνει ότι ο λόγος τιμής προς πωλήσεις είναι 62 (απλά για σύγκριση, ο αντίστοιχος λόγος για τη Facebook είναι 13).

Η Snap έχει 158 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες ημερησίως (βάσει στοιχείων για το τέταρτο τρίμηνο του 2016), οι οποίοι είναι …εξαρτημένοι από την εφαρμογή: τη χρησιμοποιούν 18 φορές την ημέρα!

Αλλά όπως και στην περίπτωση της Twitter, ο ρυθμός ανάπτυξης της Snap επιβραδύνεται. Οι χρήστες αυξήθηκαν κατά 60% και 66% τα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους, αντίστοιχα, αλλά μόλις 55% και 46% τα δύο τελευταία τρίμηνα.

Η Snap αποδίδει τη μείωση του ρυθμού αύξησης των χρηστών σε «ζητήματα απόδοσης» που σχετίζονται με μια αναβάθμιση ενός εκ των προϊόντων της σε τηλέφωνα με Android, καθώς και στον «αυξανόμενο ανταγωνισμό» από εταιρείες που «λάνσαραν προϊόντα με παρόμοια λειτουργικότητα με το δικό μας». Η επίλυση του ζητήματος με τα Android βοήθησε να βελτιωθούν τα νούμερα τον Δεκέμβριο, αλλά σε αυτό συνέβαλλε και η εποχιακή χρήση, η οποία δεν θα συνεχιστεί στους επόμενους μήνες.

Με άλλα λόγια, το Instagram Stories που παρουσιάστηκε τον Αύγουστο, πλήττει τη Snapchat. Ύστερα από πολλές προσπάθειες να αντιγράψει τη Snapchat, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ τα κατάφερε με το Instagram Stories. Ηθικό δίδαγμα: αν δεν μπορείς να πετύχεις, τότε …αντίγραψε, κι αντίγραψε και πάλι.

Τέλος, όπως αναμενόταν, η Snap δεν δίνει δικαίωμα ψήφου στους μετόχους. Σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα που κατατέθηκαν, ακόμα κι αν ο CEO Έβαν Σπίγκελ, ή ο συνιδρυτής Ρόμπερτ Μέρφι απολυθούν, μπορεί να συνεχίσουν να διατηρούν τον έλεγχο της εταιρείας. Μάλιστα, διατηρούν τον έλεγχο και για εννέα μήνες ύστερα από τον θάνατό τους.

Οι επενδυτικοί διευθυντές κάποιων από τα μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά επενδυτικά ταμεία στις ΗΠΑ δεν είναι πολύ χαρούμενοι με το γεγονός ότι οι μετοχές της Snap δεν δίνουν δικαιώματα ψήφου. Μάλιστα, το Συμβούλιο Θεσμικών Επενδυτών έστειλε μια επιστολή στη Snap, ενθαρρύνοντας την εταιρεία να αναθεωρήσει τη μετοχική της δομή.

Διαβάστε επίσης:

Αυτοί είναι οι νεότεροι δισεκατομμυριούχοι του κόσμου