Το σούπερ deal της Πειραιώς

Το σούπερ deal της Πειραιώς

Η τράπεζα γίνεται μεγαλομέτοχος της MIG και αλλάζει τον χάρτη για τις επιχειρήσεις της. 

Σημαντική συμφωνία, που θα συμβάλει στην οικονομική ενίσχυση βασικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας, θεωρείται αυτή μεταξύ της MIG και της Πειραιώς. Η Πειραιώς γίνεται ο μεγαλύτερος μέτοχος της MIG και αποκτά το 17,7% ενός ομίλου, ο οποίος έχει κάτω από την ομπρέλα του επτά επιχειρηματικούς ομίλους με συνολικά 33 εταιρείες.

Συγκεκριμένα η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι, ως βασικός πιστωτής της Marfin Investment Group (MIG) και στο γενικότερο πλαίσιο των υφιστάμενων με την εταιρία δανειακών συμβάσεων, υπέγραψε με την MIG συμφωνία -πλαίσιο η οποία προβλέπει τη συμμετοχή της Τράπεζας σε αδιάθετες ομολογίες της σειράς Α, μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου της MIG, με ημερομηνία λήξης 29 Ιουλίου 2019 και περίοδο διάθεσης έως την 30 Ιουνίου 2014.

Πρόκειται για ομολογιακή έκδοση ύψους 250 εκατ. ευρώ μερικώς μετατρέψιμη σε μετοχές. Οι όροι του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου της MIG, που περιέχονται στο Ενημερωτικό Δελτίο όπως έχει εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, περιλαμβάνουν τη δυνατότητα μετατροπής σε νέες μετοχές της εταιρείας με τιμή μετατροπής 0,54 ευρώ ανά μετοχή. Η Τράπεζα Πειραιώς μέσω της συμφωνίας που υπογράφηκε δεσμεύεται με το ποσό τουλάχιστον 90 εκατ. ευρώ για τη μετατροπή των ομολογιών σε μετοχές.

Με την υλοποίηση της παραπάνω στρατηγικής συμφωνίας και μετατροπής των ομολογιών, βελτιώνεται σημαντικά η χρηματοοικονομική δομή του Ομίλου της MIG. Επίσης ο Ομιλος Πειραιώς θα καταστεί ο μεγαλύτερος μέτοχος στην MIG με ποσοστό κατ’ ελάχιστον 17,7%, καθώς τα ποσοστά των σημερινών μεγαλομετόχων της εταιρείας και συγκεκριμένα του IRF European Finance (17,9%) και του Dubai Group (17,3%) αναμένεται να μειωθούν.

Η παραπάνω συμφωνία τελεί υπό την έγκριση των ΔΣ των δύο ομίλων όπως επίσης και των αρμόδιων εποπτικών Αρχών.

«Η συμφωνία μας με την Τράπεζα Πειραιώς σηματοδοτεί μια νέα αναπτυξιακή πορεία του Ομίλου μας προς όφελος των μετόχων και των εργαζομένων μας, αλλά και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα» δήλωσε ο πρόεδρος της MIG Ανδρέας Βγενόπουλος, προσθέτοντας ότι «η τιμητική για εμάς επιλογή της Τράπεζας Πειραιώς να στηρίξει τα σχέδια του Ομίλου μας ανοίγει πλέον νέους και μεγαλύτερους δρόμους».

Στα επιχειρηματικά πλάνα της MIG, δεδομένης και της στρατηγικής συμφωνίας με την Τράπεζα Πειραιώς, είναι έχοντας στο χαρτοφυλάκιό της τις ηγέτιδες εταιρείες στους κλάδους τροφίμων, εστίασης, ακτοπλοΐας, υγείας και πληροφορικής να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στη συγκέντρωση εταιρειών και την εξυγίανση του επιχειρηματικού χάρτη της χώρας με γνώμονα την ανάπτυξη εργασιών και τη διατήρηση και αύξηση θέσεων εργασίας της.

Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι με την παρουσία της Τράπεζας Πειραιώς οι συμμετοχές της MIG θωρακίζονται έναντι πρακτικών επιθετικών funds τα οποία ήδη από καιρό έχουν αρχίσει να αγοράζουν υποχρεώσεις ελληνικών επιχειρήσεων και μέσω της εξαγοράς των δανείων αυτών καθίστανται εκ των βασικών τους μετόχων.

Οι συνολικές δανειακές υποχρεώσεις της Marfin στο τέλος του 2013 ήταν σε 1,856 δισ. ευρώ. Για παράδειγμα η Vivartia (Δέλτα, Goody’s, Flocafe, Everest, Μπαρμπα-Στάθης) έχει ομολογιακά δάνεια 388,7 εκατ. ευρώ, η Attica Group 289,9 εκατ. ευρώ, η Singular Logic 53 εκατ. ευρώ, οι εταιρείες Υγεία, Μητέρα, Λητώ 177,7 εκατ. ευρώ, κλ.π..

Σημαντικό ρόλο στο deal έπαιξαν κατά τους γνωρίζοντες τα τραπεζικά δάνεια της θυγατρικής της MIG στη Σερβία εταιρείας αξιοποίησης ακινήτων «Robne Kuce Beograd (RKB)» που υπερβαίνουν τα 301 εκατ. ευρώ και κάποια από αυτά είχαν συνομολογηθεί με την CPB, η οποία εξαγοράσθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς.

Διαβάστε περισσότερα: 

Τράπεζα Πειραιώς: «Σύμμαχος» στην ελληνική επιχειρηματικότητα

Π. Κόκκαλης: Πώς θα γίνει ο Πειραιάς «Σιγκαπούρη της Ευρώπης»

Ακριβοπληρωμένα επαγγέλματα που δεν απαιτούν πτυχίο