Το σπίτι του αύριο

Το σπίτι του αύριο

Οι αυτοματοποιημένες κατοικίες θα προβλέπουν ακόμη και τον καιρό!

του Μπράιαν Ντουμέιν

Θέλετε να ξεκλειδώσετε την πόρτα του σπιτιού σας εξ’ αποστάσεως με το iPhone σας για να μπει μέσα το προσωπικό καθαρισμού; Γιατί να μη ρυθμίσετε τη λειτουργία των φωτιστικών και του θερμοστάτη αυτόματα όταν φεύγετε από το σπίτι; Τώρα μπορείτε.

Μεγάλες εταιρείες οικιακής ασφαλείας, όπως οι ADT, Vivint και Monitronics προσβλέπουν στην αύξηση των πωλήσεών τους μέσω της παροχής νέων διαδραστικών υπηρεσιών στους πελάτες τους, όπως αυτές που παρουσιάζουμε εδώ.

Η ασύρματη δικτύωση καθιστά την εγκατάσταση φτηνή και εύκολη στη χρήση. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Parks Associates, οι διαδραστικές υπηρεσίες αποτελούν μεν μόνο ένα μικρό κομμάτι της αγοράς οικιακής ασφαλείας που αγγίζει τα 8,8 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, αλλά αυξήθηκαν πέρυσι κατά 300%. Και οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, όπως οι AT&T και Verizon μπαίνουν κι αυτές στο παιχνίδι. Οι ευρυζωνικές γραμμές πλέον μπαίνουν στο 70% των αμερικανικών κατοικιών· γιατί λοιπόν να μην προστεθούν και υπηρεσίες ασφαλείας και ενέργειας σε αυτές;

Διαβάστε ακόμη: Χειρουργός από το μέλλον

Συνδέστε το γκαζόν με το διαδίκτυο
Οι χρήστες μπορούν να συνδέουν το ποτιστικό τους σύστημα με το διαδίκτυο, ώστε αυτό να ελέγχει καθημερινά το μετεωρολογικό δελτίο. Αν πρόκειται να βρέξει, η συσκευή ποτίσματος δεν θα τεθεί σε λειτουργία, εξοικονομώντας έτσι νερό.

Κεντρική διοίκηση
Ένας πίνακας ελέγχει τα συστήματα ασφαλείας, τους θερμοστάτες, το φωτισμό, τα ηλιακά πάνελ της οροφής και άλλα συστήματα, όπως τις κλειδαριές θυρών και παραθύρων. Στην οθόνη του πίνακα οπτικοποιείται η ημερήσια κατανάλωση ενέργειας. Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν ένας ιδιοκτήτης κατοικίας γνωρίζει πόση ενέργεια χρησιμοποιεί, τότε η κατανάλωση ενέργειας μειώνεται κατά 10% κατά μέσο όρο.

Έξυπνοι λαμπτήρες
Χρησιμοποιήστε το έξυπνο τηλέφωνο ή τον υπολογιστή-ταμπλέτα σας για να ρυθμίσετε τους λαμπτήρες LED ώστε να αλλάξετε την ατμόσφαιρα ή να ορίσετε τις ώρες λειτουργίας του φωτισμού.

Έξυπνα φώτα και θερμοστάτες
Κάμερες ασφαλείας και ανιχνευτές κίνησης μπορούν να εντοπίσουν αν υπάρχει κάποιο άτομο στο σπίτι και να προσαρμόσουν τα φώτα και τη θερμοκρασία ανάλογα. Κάποια συστήματα μπορούν να προγραμματιστούν με τρόπο ώστε να ανοίγουν αυτόματα όλα τα φώτα όταν χτυπάει ο συναγερμός.

Διαβάστε ακόμη: Το Internet των… πραγμάτων!

Συσκευές ελεγχόμενες εξ αποστάσεως
Ειδικές πρίζες στον τοίχο επιτρέπουν τον ασύρματο τηλεχειρισμό φωτιστικών και οικιακών συσκευών. Θέστε σε λειτουργία την καφετέρια από το κρεβάτι σας!

Εντοπισμός διαρροών
Ένας αισθητήρας κάτω από το θερμοσίφωνα προειδοποιεί τους ιδιοκτήτες αν εντοπίσει κάποια διαρροή. Κάποια συστήματα μπορούν ακόμα και να κλείσουν την κύρια παροχή νερού.

Κάμερες παντού
Κάμερες συνδεδεμένες με το διαδίκτυο μέσα στο σπίτι μπορούν να στέλνουν εικόνα σε ζωντανή μετάδοση ώστε να επιβεβαιώνετε ότι τα παιδιά σας ήρθαν σπίτι στην ώρα τους ή να ελέγχετε τι είδους πάρτι διοργανώνουν ενώ εσείς λείπετε. Την ίδια στιγμή, κάμερες τοποθετημένες εκτός σπιτιού μπορούν να στέλνουν εικόνα στο έξυπνο κινητό σας.

Προειδοποιήσεις ασφαλείας
Ένα σπίτι μπορεί να στέλνει προειδοποιήσεις για την εκδήλωση πυρκαγιάς, ληστείας ή επικίνδυνα χαμηλών θερμοκρασιών μέσω μηνύματος κινητού τηλεφώνου ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μπορείτε να προγραμματίσετε το έξυπνο σύστημα του σπιτιού σας ώστε κάποιες επαναλαμβανόμενες διαδικασίες να γίνονται αυτόματα, όπως π.χ. το ξεκλείδωμα της πόρτας κάθε Πέμπτη για να μπει το προσωπικό καθαρισμού.