Στα άκρα η διαπραγμάτευση: Στο τραπέζι ακόμη και το σενάριο εκλογών

Στα άκρα η διαπραγμάτευση: Στο τραπέζι ακόμη και το σενάριο εκλογών
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Δ) συνομιλεί με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο (Α) στην συζήτηση επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2016», στην Βουλή, την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Τα νέα μέτρα 4,2 δισ. ευρώ που ζητά το ΔΝΤ και το αίτημα ακόμη και για να μην περάσουν από τη βουλή ξεσήκωσαν αντιδράσεις.

Υπό την απειλή πυροδότησης πολιτικών εξελίξεων η κυβέρνηση παίζει το τελευταίο της χαρτί για να αποφύγει να ψηφίσει από τώρα μέτρα ύψους 4,2 δια ευρώ για τη διετία 2019-2020, όπως ζητά το ΔΝΤ.

Κυβερνητικές πηγές επιχείρησαν την Παρασκευή να προετοιμάσουν το έδαφος για «μη συμφωνία» στο Eurogroup  της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου, παρά το γεγονός ότι όλες τις προηγούμενες ημέρες ήταν διάχυτη η κυβερνητική αισιοδοξία για staff-level-agreement ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Οι ίδιες πηγές μεταθέτουν πλέον χρονικά την προσδοκία για συμφωνία σε ένα έκτακτο Eurogroup λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, πιθανότατα στις 19 ή 20 Δεκεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι στη συνεδρίαση της Δευτέρας, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αποφανθούν ότι υπάρχει συμφωνία κατά 95% με την ελληνική κυβέρνηση.

Ωστόσο, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα με ένα νέο δάνειο προς την Ελλάδα είναι ακόμη εξαιρετικά αμφίβολη, αφού το Ταμείο επιμένει να καλυφθεί από τώρα το δημοσιονομικό κενό του 2019 και του 2020 με μέτρα που η κυβέρνηση θα ψηφίσει από τώρα, συνολικού ύψους 4,2 δισ. ευρώ, τα οποία θα περιλαμβάνουν τη μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ και την περικοπή των υφιστάμενων κύριων συντάξεων, παράλληλα με δέσμευση από τους Ευρωπαίους και για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα μείωσης του χρέους.

«Μας ζήτησαν είτε να ψηφίσουμε από τώρα τα μέτρα, είτε πολιτική συμφωνία ότι το 2019 και το 2020 θα πάρουμε τα συγκεκριμένα μέτρα» υποστηρίζουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, συμπληρώνοντας πως δεν θα δεχθούν κάτι τέτοια. «Καμία κυβέρνηση δεν θα δεχόταν αυτά τα μέτρα», υποστηρίζουν χαρακτηρίζοντας την απαίτηση των δανειστών για ψήφιση εκ των προτέρων ή πολιτική συμφωνία όλων των κομμάτων ως «αντιδημοκρατική και ανέντιμη». Προειδοποιούν, μάλιστα με πρόωρες εκλογές, πετώντας το «μπαλάκι» στην πλευρά των δανειστών. «Αυτά που λέμε περί πολιτικών εξελίξεων, δεν τα λέμε μόνο εμείς εδώ στην Ελλάδα, τα λένε και έξω», επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι κυβερνητικές πηγές.

Διαβάστε ακόμη: Η διαπραγμάτευση στην κόψη του ξυραφιού: Ζούμε ξανά ένα νέο 2014;