Startup Extreme: Κάντο όπως οι Νορβηγοί

Startup Extreme: Κάντο όπως οι Νορβηγοί

Το Fortune Greece βρίσκεται στο πιο «προχωρημένο» event για νεοφυείς επιχειρήσεις.

Αποστολή Νορβηγία

Στο Μπέργκεν της Νορβηγίας «χτυπάει» η καρδιά των startups, καθώς για ένα τριήμερο στο Start Up Extreme, νέοι επιχειρηματίες από διάφορες γωνιές της χώρας, θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις ιδέες τους και να κάνουν networking, προκειμένου να πείσουν τους υποψήφιους επενδυτές ότι αξίζει να τοποθετήσουν τα χρήματά τους στο δικό τους επιχειρηματικό εγχείρημα.

Η πρώτη μέρα ξεκίνησε με δυνατά ονόματα της νορβηγικής επιχειρηματικής σκηνής, τα οποία μοιράστηκαν με τους παρευρισκόμενους τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους πάνω στο τι καθιστά μια επιχείρηση επιτυχημένη και στο ποια στοιχεία λαμβάνουν υπόψη τους όταν πρόκειται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Αν και μικρή σε πληθυσμό, η Νορβηγία τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε hub, όπου αναπτύσσονται πολλές διαφορετικές τεχνολογίες και clusters. Από το oil shipping και το κομμάτι του agriculture, μέχρι εκείνο της ανάλυσης δεδομένων για την αντιμετώπιση θαλάσσιων προβλημάτων. «Δεδομένου ότι είμαστε μια χώρα που δραστηριοποιείται στο θαλάσσιο επιχειρείν υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός νεοφυών επιχειρήσεων από το χώρο του φαρμάκου που ασχολείται για παράδειγμα με την ανάπτυξη υπηρεσιών και προϊόντων για το σολομό που προσβάλλεται από θαλάσσια μικρόβια» ανέφερε η Maria Amelie, Συγγραφέας και Συν-Ιδρύτρια του Start up Migrants, τονίζοντας πως υπάρχουν αρκετά spin offs στην αλιεία.

Παρομοίασε το νορβηγικό startup οικοσύστημα με εκείνο το Ισραήλ σε ότι αφορά τα τεχνολογικά startups, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι πρόκειται για μια μικρότερου μεγέθους αγορά που είναι συνηθισμένη στην υιοθέτηση «b2b» και όχι «b2c» στρατηγικών. Μεταξύ άλλων, υπενθύμισε πως η Νορβηγία ήταν η δεύτερη χώρα μετά τις ΗΠΑ που απέκτησε ίντερνετ και αξιοποίησε πολύ γρήγορα τα νέα τεχνολογικά εργαλεία.

Χρονιά σταθμός για τους Νορβηγούς startuppers, ήταν σύμφωνα με την Maja Adriaensen, Διευθύνουσα Σύμβουλο του Startup Extreme, το 2015 όπου έκαναν στη χώρα την εμφάνιση τους οργανωμένα σημεία συνάντησης και «αρένες» για pitching μεταξύ των νέων επιχειρηματιών. Η ίδια εξηγεί πως για πολύ καιρό οι καλές ιστορίες ήταν κρυμμένες, αφού οι νεοεμφανιζόμενοι επιχειρηματίες δεν είχαν την παραμικρή ιδέα του πώς να παρουσιάσουν σωστά την επιχείρησή τους στο ευρύ κοινό. «Εταιρείες όπως οι Kahoot, η Unacast και η Xeneta θεωρούνται από τα καλύτερα και πιο υποσχόμενα παραδείγματα που χώρου. Εξίσου ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι το 2017 συντελέστηκε μια “έκρηξη” ως προς την προσέλκυση της προσοχής στο νορβηγικό οικοσύστημα, ενώ είδαμε ένα σημαντικό αριθμό γυναικών να ασχολείται ενεργά με την επιχειρηματικότητα».

Η Maja Adriaensen προσθέτει πως σταδιακά έχουν αρχίσει να αναδύονται καινούριοι παίχτες στο οικοσύστημα και προειδοποιεί πως, καθώς η ανάπτυξη θα είναι μεγαλύτερη τα επόμενα χρόνια, οι startups επιβάλλεται να συνεχίσουν με ταχύτατους ρυθμούς εάν θέλουν να εξασφαλίσουν την επόμενη μέρα. «Δυστυχώς λίγοι άνθρωποι έχουν τη γνώση να αναπτύξουν το οικοσύστημα» λέει χαρακτηριστικά.

12 exits και 850 εκατ. ευρώ χρηματοδοτήσεις σε νορβηγικά startups το 2017

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η ομιλία της Ingibjorg Meyer – Myklestand, Επικεφαλής του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων της Argentum Asset Management. Δίνοντας μια πλήρη εικόνα του οικοσυστήματος με στοιχεία και αριθμούς ανέφερε πως το 2017 υλοποιήθηκαν 700 deals και πως από τις Σκανδιναβικές χώρες η Νορβηγία είναι εκείνη που από το 2014 απολαμβάνει σταθερά τις περισσότερες χρηματοδοτήσεις από VC’s, με το 75% εξ αυτών να διοχετεύεται σε startups τεχνολογίας.

Πέρυσι έλαβαν χώρα 78 exits από επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις, 12 στη Νορβηγία, 48 στη Σουηδία, 15 στη Φινλανδία και 3 στη Δανία. «Δώδεκα νορβηγικές εταιρείες συμμετοχών μπήκαν στο χρηματιστήριο, εκ των οποίων οι πέντε στον δείκτη Nasdaq. Θα λέγαμε ότι το 2016 ήταν η καλύτερη χρονιά από άποψη χρηματοδότησης καθώς αντλήθηκαν 2,2 δισ ευρώ, ποσό το οποίο διαμορφώθηκε σε 850 εκατ. ευρώ 2017 και ελπίζουμε να είναι πολύ μεγαλύτερο την τρέχουσα χρονιά».

Για την Myklestand, παρά την κρίση, υπάρχει πολύ διαθέσιμο κεφάλαιο εκεί έξω, το οποίο για να προσελκυστεί χρειάζεται οι εταιρείες να τραβήξουν την προσοχή των επενδυτών, δίνοντάς τους να καταλάβουν γιατί είναι ξεχωριστή η ιδέα τους.

Διατηρώντας το δικό της «Think Tank» στη Silicon Valley, η επιχειρηματίας Sari Stenfors, Εκτελεστική Διευθύντρια του Augmented Leadership Institute, καλεί τις επιχειρήσεις πέρα από το κέρδος να δίνουν έμφαση στο κοινωνικό αποτύπωμα που αφήνουν και να χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να είναι περισσότερο «ανθρώπινες». «Για έμενα η επιτυχία μιας εταιρείας εξαρτάται από κάποια βασικά χαρακτηριστικά. Θα πρέπει να έχεις φαντασία, κάτι που λείπει από τον κόσμο σήμερα – να έχεις όραμα για το που θες να φτάσεις , να συμπεριφέρεσαι στην εταιρεία σου σαν μωρό που μεγαλώνει με υπεύθυνο τρόπο και να διατηρείς την αίσθηση του να είσαι ανθρώπινος”.

«Επενδύουμε σε εταιρείες που θα μετασχηματίσουν τον κλάδο τους»

Πού εστιάζουν την προσοχή τους τα funds και τι είναι αυτό που ψάχνουν στις startups αποκάλυψε ο Ari Helgason, Διευθυντής του Index Ventures, που διατηρεί κεντρικά γραφεία σε Λονδίνο και Σαν Φρανσίσκο και διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο άνω των 5 δισ. δολαρίων. Έχοντας έρθει σε επαφή με εκατοντάδες εταιρείες, επισημαίνει πως αυτό που αναζητά είναι ιδρυτές επιχειρήσεων που θα διατηρηθούν στο μέλλον και θα μετασχηματίσουν τον κλάδο τους.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι το πώς τελικά θα κάνεις το βήμα να βγεις απο τη μικρή σου αγορά, που σε καμία περίπτωση δεν ειναι αντιπροσωπευτική αυτού που θα συναντήσεις εκτός των εθνικών σου συνόρων. Το θέμα ειναι να “χτίσεις” ενα προϊόν που να αφορά και τον υπόλοιπο κόσμο. Μια εταιρεία για να πετύχει πρέπει απο τη σύσταση της να σκέφτεται παγκόσμια» λέει ο κ. Helgason και τονίζει πως ο ίδιος, όταν αξιολογεί επικεντρώνεται στην ομάδα και το προϊόν πριν πάρει την απόφαση να επενδύσει.

«Αυτή τη υπάρχουν πολλές μεγάλες σε μέγεθος αγορές οι οποίες, όμως, δεν έχουν προοπτική. Έχω βαρεθεί να ακούω υποψήφιους να συνδέουν την μελλοντική επιτυχία της εταιρείας τους με τις αγορές στις οποίες θέλουν να διεισδύσουν. Στόχος είναι να κοιτάει κανείς αγορές που βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο. Βρείτε μια αγορά που να είναι μικρή σήμερα, αλλά που θα μεγαλώσει σημαντικά τα επόμενα 5-10 χρόνια» καταλήγει ο Helgason.

IMG_6594

Λείπουν οι άνθρωποι που διαθέτουν «know how»

Το κοινό ενθουσίασε και η ομιλία του Lars Johan Bjorkevoll, συνιδρυτή της ScaleupXQ και της Xenata, που δραστηριοποιείται στον κλάδο της ναυτιλίας και των μεταφορών. Ο Νορβηγός επιχειρηματίας αναγνώρισε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που συναντούν σήμερα οι startups είναι η απουσία ανθρώπων που να διαθέτουν το απαραίτητο know how. Όπως λέει κανένα βιβλίο δεν πρόκειται να σε βοηθήσει στην απόκτηση της γνώσης για μια επιτυχημένη επιχείρηση. Αυτό που χρειάζεται είναι να μπεις απλά στο παιχνίδι.

«Όταν δεν υπάρχουν άνθρωποι με know how, μη συμβιβαστείτε με το να προσλάβετε χαμηλότερου επιπέδου στελέχη για να τα εκπαιδεύσετε, αλλά εστιάστε στο να εντάξετε στην εταιρεία σας ανθρώπινο δυναμικό με ταλέντο».

Ο Bjorkevoll πιστεύει βαθιά πως για να προχωρήσουμε μπροστά θα πρέπει να μοιραζόμαστε με τρίτους τις σκέψεις και τις εμπειρίες μας και να επιλέγουμε με αυστηρά κριτήρια τους συμβούλους μας.

«Πολλές φορές ένας σύμβουλος μπορεί να προέρχεται από κάποια άλλη startup, καθώς είναι σε θέση να καταλάβει τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε. Επίσης, μην ξεχνάτε να τηρείτε τις υποσχέσεις σας. Όταν λέτε ότι θα παραδώσετε κάτι, να το παραδίδετε στην ώρα του» καταλήγει.