Η startup που θα προκαλέσει ενεργειακή «επανάσταση»

Η startup που θα προκαλέσει ενεργειακή «επανάσταση»

Η μικρή FirstFuel επιδιώκει να γίνει το επόμενο επιχειρηματικό «θαύμα» στον τομέα της ενέργειας.

του Μπράιαν Ντουμέιν 

Ο επόμενος hot κλάδος της τεχνολογίας ίσως είναι η εξοικονόμηση ενέργειας. Οι εταιρείες του κλάδου χρησιμοποιούν εξελιγμένους αλγόριθμους για να αναλύσουν πόση ενέργεια χρησιμοποιεί ένα σπίτι ή ένα κτίριο, και για να προτείνουν λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας στη συνέχεια.

Η Nest, που ίδρυσε ο πρώην σχεδιαστής της Apple Τόνι Φάντελ, είναι το πιο γνωστό παράδειγμα. Ο θερμοστάτης Nest «μαθαίνει» τις συνήθειές σας και σβήνει τη θέρμανση όταν δεν είστε σπίτι. Τον Ιανουάριο, η Google εξαγόρασε την εταιρεία για 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια, αναζητώντας το μέλλον στην ενεργειακή αποτελεσματικότητα.

Το επόμενο μεγάλο όνομα στον κλάδο μπορεί να είναι η FirstFuel, μια μικρή startup που ιδρύθηκε το 2009. Το όνομά της, σύμφωνα με τον ιδρυτή και CEO της εταιρείας Σουάπνιλ Σα, προέρχεται από την ιδέα ότι η ενεργειακή αποτελεσματικότητα πρέπει να θεωρείται το πρώτο καύσιμο. Με άλλα λόγια, αντί να φτιάχνετε ένα νέο ηλεκτρικό εργοστάσιο άνθρακα ή φυσικού αερίου, πάρτε την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεστε μέσω εξοικονόμησης ενέργειας.

Η ιδιωτική εταιρεία, που δεν αποκαλύπτει έσοδα ή κέρδη, φαίνεται έτοιμη να κάνει μια δυναμική αρχή. Το σημείο εστίασής της είναι η εξοικονόμηση ενέργειας στα 17 εκατομμύρια εμπορικά κτίρια στις ΗΠΑ, που ισοδυναμούν με το 35% της ζήτησης για ενέργεια.

Η FirstFuel δουλεύει σαν πάροχος πληροφοριών σε εταιρείες ενέργειας και ιδιοκτήτες εμπορικών κτιρίων. Διαθέτει τεχνολογία λογισμικού για συλλογή δεδομένων που επιτρέπει την εξαγωγή χρήσιμων πληροφοριών σχετικών με κτίρια, όπως π.χ. τι ώρα ανοίγει ο κλιματισμός ή πώς είναι ο καιρός μια συγκεκριμένη μέρα. Στη συνέχεια, η εταιρεία αναλύει τις πληροφορίες και προβαίνει σε συστάσεις για την επίτευξη ενεργειακής εξοικονόμησης μεγάλης κλίμακας.

«Οι πληροφορίες και οι συστάσεις είναι πολύ συγκεκριμένες», λέει ο Σα. «Δεν λέμε απλώς στο διαχειριστή του κτιρίου ότι χρειάζεται πιο οικονομικές λάμπες. Τον ενημερώνουμε ότι πρέπει να αντικαταστήσει πέντε λάμπες στον 14ο όροφο».

Πίσω απ’ αυτή την τάση για ενεργειακή αποδοτικότητα κρύβεται η πίεση που ασκούν οι ρυθμιστές προς τη βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρισμού να κλείσει παλιά εργοστάσια άνθρακα και να ανοίξει λιγότερα, ενώ την ίδια στιγμή να συνεχίσει τη σταθερή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

Και η εφαρμογή προγραμμάτων εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας είναι πράγματι ένας τρόπος μείωσης της χρήσης, στόχος για τον οποίο η βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρισμού ξοδεύει 11 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο. Σ’ αυτή την αγορά στοχεύει η FirstFuel.

O Ντίρα Μαλκάνι, επενδυτής στη FirstFuel, επισημαίνει: «Η εταιρεία παρέχει τη σύνδεση που έλειπε ανάμεσα στις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρισμού και στις κυβερνήσεις που θέτουν φιλόδοξους στόχους ενεργειακής αποδοτικότητας κτιρίων».

Διαβάστε ακόμη:

Οι startups της «καθαρής» ενέργειας

Google: Το μεγαλύτερο πάρκο θερμικής ενέργειας στον κόσμο