Στη δημοσιότητα τα ρωσικά «θύματα» των κυρώσεων

Στη δημοσιότητα τα ρωσικά «θύματα» των κυρώσεων

Με νέες κυρώσεις απειλεί τη Ρωσία η G7 - Η Μόσχα απαγόρευσε τις εισαγωγές ουκρανικών χυμών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε απόψε στη δημοσιότητα τα ονόματα οκτώ Ρώσων και τριών εταιρειών, τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων “παγώνουν” στο πλαίσιο της επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας με αφορμή το ρόλο της στην ουκρανική κρίση.

Στον κατάλογο περιλαμβάνεται και ο Αρκάντι Ρότενμπεργκ, στενός φίλος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν επί πολλά χρόνια, με τον οποίο έκαναν μαζί προπόνηση στο τζούντο. Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες ο Ρότενμπεργκ είναι μέτοχος σε εταιρείες στις οποίες ανατέθηκαν επικερδείς συμβάσεις κατά την προετοιμασία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι.

Κυρώσεις επιβάλλονται επίσης στον Αλεξέι Γκρόμοφ, τον αναπληρωτή προσωπάρχη του Κρεμλίνου, την Οξάνα Τσιγκρίνα, την εκπρόσωπο της κυβέρνησης της αποκαλούμενης “Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ”, τον Μπόρις Λιτβίνοφ, πρόεδρο από τις 22 Ιουλίου του αποκαλούμενου “Ανωτάτου Συμβουλίου” της αυτοαποκαλούμενης “Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ”, τον Σεργκέι Αμπίσοφ που τον Μάιο διορίστηκε υπουργός Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Κριμαίας, τον Κονσταντίν Μαλοφέεφ που φέρεται ότι στηρίζει οικονομικά και υλικά τους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας, και τους μεγαλομετόχους της Bank of Russia Γιούρι Καβάλτσουκ και Νικολάι Σαμάλοφ.

Οι κυρώσεις πλήττουν επίσης την κρατική εταιρεία Almaz-Antei η οποία κατασκευάζει αντιαεροπορικά συστήματα μεταξύ των οποίων και πυραύλους εδάφους-αέρος, την αεροπορική εταιρεία Dobrolet η οποία εκτελεί κατ’ αποκλειστικότητα δρομολόγια μεταξύ Μόσχας και Σιμφερόπολης και την τράπεζα RNCB.

Από την Ουάσινγκτον, οι χώρες της G7 (οι επτά πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες) καταδίκασαν εξάλλου τον “αποσταθεροποιητικό” ρόλο της Ρωσίας στην ουκρανική κρίση και απείλησαν ότι θα επιβάλλουν νέες κυρώσεις εάν η Μόσχα δεν αλλάξει στάση.

«Η Ρωσία έχει ακόμη τη δυνατότητα να επιλέξει την οδό της αποκλιμάκωσης που θα οδηγούσε στην άρση των κυρώσεων”, εξηγεί η G7 στην κοινή ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο. “Σε αντίθετη περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε το κόστος αυτών των εχθρικών πράξεων», προειδοποιούν οι χώρες της G7.

Μόσχα: «Αβάσιμες» οι κατηγορίες της Ουάσινγκτον πως παραβίασε τη συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας απέρριψε σήμερα τις κατηγορίες της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ότι η Μόσχα παραβίασε τη συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, INF) του 1987 χαρακτηρίζοντάς τις «αβάσιμες», ενώ από την πλευρά του κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι αθετούν τη συμφωνία αυτή.

«Έχουμε συγκεντρώσει πολλές διαμαρτυρίες προς τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τη Συνθήκη για τα Πυρηνικά Όπλα Μέσου Βεληνεκούς. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται. . . η παραγωγή οπλισμένων τηλεχειριζόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τους Αμερικανούς», αεροσκαφών τα οποία «υπάγονται στην κατηγορία των επίγειων πυραύλων Κρουζ. . . με βάση τη Συνθήκη», ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ σε μια ανακοίνωσή του.

Η Μόσχα απαγόρευσε τις εισαγωγές ουκρανικών χυμών
Η ρωσική υπηρεσία προστασίας των καταναλωτών ανακοίνωσε σήμερα ότι διέκοψε τις εισαγωγές ουκρανικών χυμών, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της επιβολής απαγόρευσης στις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών από την Πολωνία, προχωρώντας σε νέο αντίμετρο μετά την επιβολή νέων ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τον ρόλο της στην κρίση στην Ουκρανία.

Η ρωσική υπηρεσία Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Επίβλεψης ανακοίνωσε σήμερα ότι απαγόρευσε από την 29η Ιουλίου την εισαγωγή ουκρανικών χυμών για λόγους προστασίας των καταναλωτών, με την αιτιολογία ότι τα ουκρανικά αυτά προϊόντα δεν πληρούν τους όρους που θέτει η Τελωνειακή Ενωση, στην οποία συμμετέχουν πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, σχήμα στο οποίο το Κρεμλίνο ήθελε να ενταχθεί και η Ουκρανία.

Η Μόσχα έχει κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιεί το όπλο της επιβολής περιορισμών στις εμπορικές συναλλαγές, επικαλούμενη υγειονομικούς λόγους, ως μέσο άσκησης διπλωματικής πίεσης προς τις γειτονικές της χώρες.

Η Μόσχα έχει χρησιμοποιήσει το όπλο αυτό τους τελευταίους μήνες κατά της Ουκρανίας και της Μολδαβίας σε αντίποινα για την υπογραφή από τις δύο πρώην δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε ακόμη:

Αυξάνονται οι ρωσικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία

Δεν φοβούνται τις κυρώσεις της Δύσης οι Ρώσοι