Το «στοιχειωμένο» νέο αεροδρόμιο του Βερολίνου

Το «στοιχειωμένο» νέο αεροδρόμιο του Βερολίνου

Ένα κατασκευαστικό αλαλούμ-όνειδος για την κυβέρνηση Μέρκελ.

Πολυαναμενόμενα και πολυδιαφημισμένα, τα εγκαίνιά του έχουν μέχρι σήμερα αναβληθεί τουλάχιστον τέσσερις φορές και τίποτε δεν προμηνύεται ότι θα γίνουν στο προσεχές μέλλον. Το αεροδρόμιο «Βερολίνο – Βραδεμβούργο – Βίλι Μπράντ (BER)» -ονομασμένο τιμής ένεκεν του αείμνηστου Καγκελάριου της Δυτικής Γερμανίας- είχε αρχικά προγραμματιστεί να λειτουργήσει το 2010, αντικαθιστώντας τα τρία αεροδρόμια της πάλαι ποτέ διαιρεμένης πόλης.

Όμως, μία σειρά κατασκευαστικών λαθών δεν το έχει ακόμη επιτρέψει. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, το νέο υπερ-αεροδρόμιο (όπως έχει διαφημιστεί) δεν αναμένεται να λειτουργήσει πριν από το 2014. Και μέχρι τότε, το ήδη δυσθεώρητο κόστος του θα συνεχίσει να «φουσκώνει». Ο αρχικός προϋπολογισμός των 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ του 2004 σήμερα έχει φθάσει τα 4,3 δισ. ευρώ κι ελάχιστοι είναι αυτοί που πιστεύουν ότι αυτό θα είναι το «ταβάνι». Ήδη, το μηνιαίο κόστος για τη συντήρησή του έχει εκτοξευθεί σε εξωφρενικά -σε βαθμό σκανδάλου- επίπεδα.

Πρόσφατα, ο γερμανικός Τύπος και μαζί με αυτόν κι ο μέσος Γερμανός φορολογούμενος βόηξαν από την είδηση ότι μόνον για τον καθαρισμό των άδειων, ημιτελών εγκαταστάσεων ξοδεύονται 270.000 ευρώ τον μήνα, ήτοι 3,2 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο! Τα μισά και πλέον από αυτά διατίθενται για τον καθαρισμό του άδειου τερματικού σταθμού, συμπεριλαμβανομένων των επίσης άδειων τουαλετών! Για τη δουλειά αυτή, ανέφερε η βερολινέζικη εφημερίδα ΒΖ, απασχολείται προσωπικό 50 ατόμων!

Διαβάστε ακόμη: Πράσινο φως για το «ντηλ» Kabel Deutchland-Vodafone αξίας 7,7 δισ.

Τα στοιχεία αναγκάστηκε επί της ουσίας να δώσει στη δημοσιότητα το γραφείο του δημάρχου του Βερολίνου, μετά από αίτημα του αντισυστημικού κόμματος των «Πειρατών» να διεξαχθεί εδώ και τώρα έρευνα από το τοπικό κοινοβούλιο του Βραδεμβούργου. Μέχρι και ο κυβερνήτης του κρατιδίου, Ματίας Πλάτσεκ, παραδέχθηκε κάποια στιγμή δημόσια ότι το έργο αποτελεί πια όνειδος για την περιοχή και πιθανόν για ολόκληρη την – υπέρμαχο της σκληρής λιτότητας – Γερμανία.

Ωστόσο, οι υπεύθυνοι ακόμη… αναζητούνται. Τον περασμένο Ιανουάριο, ο Πλάτσεκ αντικατέστησε τον δήμαρχο Βερολίνου στη θέση του επικεφαλής του εποπτικού οργάνου για την κατασκευή του έργου. Σχεδόν ταυτόχρονα, απελύθη ο μάνατζερ του αεροδρομίου, αλλά η αντικατάστασή του άργησε τουλάχιστον δύο μήνες.

Από το Μάρτιο, τα «κάστανα από την φωτιά» έχει αναλάβει να βγάλει, ως νέος διευθυντής των εγκαταστάσεων, ο Χάρτμουτ Μέντορν, πρώην επικεφαλής της Deutsche Bahn, του γερμανικού φορέα διαχείρησης των εθνικών σιδηροδρόμων. Επιτροπή ερευνά τώρα τα κατασκευαστικά τερατουργήματα, που φημολογείται ότι ξεπερνούν σε αριθμό τις 40.000 περιπτώσεις! Ήδη, η κυβέρνηση κατέθεσε μήνυση κατά του αρχιτέκτονα Μάινχαρντ φον Γκέρκαν, αξιώνοντας 80 εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις.

Διαβάστε ακόμη: O Στάινμπρουκ κουνάει το δάχτυλο στους επικριτές του!

Ίσως η καλύτερη λύση, λέει τώρα ο νέος διευθυντής του μέγα-αεροδρομίου, θα ήταν να μπει… μπουρλότο! Ακόμη κι εάν υποθέσουμε ότι το BER θα αρχίσει κάποια στιγμή να λειτουργεί, προειδοποίησε ο Μέντορν, θα πρέπει να παραμείνει ανοιχτό και το αεροδρόμιο Τέγκελ στη γερμανική πρωτεύουσα. Προοπτική, που μοιραία επέτεινε τη σύγχυση σε  Γερμανούς πολίτες και πολιτικούς, αλλά και στις αεροπορικές εταιρίες, εγχώριες και ξένες. «Αυτό το χάος μεταφράζεται πια σε εθνική αισχύνη, που θα μπορούσε να έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες στο γερμανικό κατασκευαστικό τομέα, ακόμη και με τον αποκλεισμό εγχώριων τεχνικών εταιριών από διεθνή συμβόλαια και συνεργασίες», σχολιάζει η  αγγλόφωνη εφημερίδα The National του Άμπου Ντάμπι, με αφορμή πρόσφατη αυτοψία της στο BER.

Αλλά «η πανωλεθρία με το αεροδρόμιο δεν είναι η μοναδική στη Γερμανία», επισημαίνει. «Κι άλλα κατασκευαστικά έργα στη χώρα παρουσιάζουν καθυστερήσεις και υπερκοστολογήσεις. Ειδικοί λένε ότι μέρος του προβλήματος είναι η γερμανική γραφειοκρατία, καθώς και η δυστακτικότητα των αρχών για συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, παρά το γεγονός ότι η τακτική αυτή έχει σε άλλες χώρες αποδώσει»!