Στίγκλιτς: «Θα πληρώσουμε όλοι την χρεοκοπία της Αργεντινής»

Στίγκλιτς: «Θα πληρώσουμε όλοι την χρεοκοπία της Αργεντινής»

Τα κερδοσκοπικά funds, γνωστά και ως «γύπες» προσπάθησαν να βγάλουν μεγάλα κέρδη στη «πλάτη» της Αργεντινής. 

Προειδοποίηση πως όχι μόνο η Αργεντινή αλλά και άλλες χώρες , θα πληγούν από τον τρόπο που χρεοκόπησε η πρώτη, απεύθυναν οι οικονομολόγοι Τζόζεφ Στίγκλιτς και Μάρτιν Γκούζμαν. Σύμφωνα με τους ίδιους, θα υπάρξουν επιπτώσεις και για τις ΗΠΑ. Οι αγοραστές κρατικών ομολόγων δεν θα έχουν πια εμπιστοσύνη στην αμερικανική δικαιοσύνη και η αγορά για την έκδοση τέτοιων ομολόγων θα μετακινηθεί κάπου αλλού.

Σε άρθρο τους στο Project Syndicate αναφέρουν ότι η Αργεντινή είχε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στους πολίτες της και στους πιστωτές που είχαν δεχτεί την αναδιάρθρωση χρέους το 2005 και το 2010.

Συγκεκριμένα, όπως είναι γνωστό, η χώρα της Λατινικής Αμερικής προχώρησε στην αναδιάρθρωση του χρέους της μετά από δύο γύρους διαπραγματεύσεων το 2005 και το 2010. Πάνω από το 92% των πιστωτών αποδέχτηκε τη συμφωνία, λαμβάνοντας νέα ομόλογα που ήταν συνδεδεμένα με το ΑΕΠ της χώρας. Η συμφωνία ωφέλησε και τα δύο μέρη, καθώς η οικονομία άρχισε να αναπτύσσεται και τα ομόλογα με ρήτρα ΑΕΠ προσέφεραν καλές αποδόσεις.

Ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τα κερδοσκοπικά funds, γνωστά και ως «γύπες» να αποκομίσουν μεγάλα κέρδη στη «πλάτη» της Αργεντινής.  Τα συγκεκριμένα funds δεν ήταν μακροπρόθεσμοι επενδυτές, αλλά κερδοσκόποι που αγόρασαν τα ομόλογα για ένα κλάσμα της ονομαστικής τους αξίας μετά τη χρεοκοπία της χώρας το 2001.

Στη συνέχεια μήνυσαν την Αργεντινή για να αποκομίσουν το 100% της ονομαστικής αξίας. Για παράδειγμα, η NML Capital, θυγατρική του hedge fund Elito Management, δαπάνησε $48 εκατ. σε ομόλογα της Αργεντινής το 2008. Μετά την απόφαση του δικαστή Griesa, η NML Capital θα λάβει $832 εκατ., απόδοση που υπερβαίνει το 1.600%.

Οι δύο οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι τα νούμερα είναι τόσο υψηλά επειδή χάρη στην απόφαση του Grieza τα funds «γύπες» διεκδικούν αποζημίωση με βάση τα υψηλά επιτόκια που πλήρωνε η Αργεντινή πριν από το 2001 και του υψηλού «ρίσκου της χώρας» (country risk premium), εξαιτίας του μεγάλου κινδύνου χρεοκοπίας.

Αλλά όπως υπογραμμίζουν, η διεκδίκηση αυτή είναι παράλογη. Όταν μια χώρα πληρώνει υψηλό risk premium, σημαίνει ότι η χρεοκοπία αποτελεί πιθανό ενδεχόμενο. Αλλά αν ένα δικαστήριο αποφασίζει πως πρέπει να αποπληρώνει πάντα το χρέος, δεν υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας που πρέπει να αποζημιωθεί.

Μια αποπληρωμή του χρέους με τους όρους του δικαστή Griesa θα επιφέρει βαρύ πλήγμα στην οικονομία της Αργεντινής, προειδοποιούν οι Stiglitz και Guzman. Η NML Capital και τα άλλα fund «γύπες» αποτελούν μόνο το 1% των πιστωτών, αλλά θα λάμβαναν συνολικά $1,5 δισ. Τα υπόλοιπα funds που δεν συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση (το 6,6% του συνόλου των πιστωτών) θα λάμβαναν συνολικά $15 δισ.

Επίσης, από τη στιγμή που με βάση τη συμφωνία αναδιάρθρωσης όλοι οι πιστωτές που την αποδέχτηκαν μπορούν να ζητήσουν τους ίδιους όρους με οποιαδήποτε καλύτερη προσφορά, η Αργεντινή μπορεί να χρειάζεται πάνω από $140 δισ. Κάθε πολίτης θα χρωστάει πάνω από $3.500, πάνω από το ένα τρίτο του κατά κεφαλήν εισοδήματος.

Επιπλέον, μετά την απόφαση της ΙSDA, τα funds μπορεί να αναμένουν κέρδη και από την ενεργοποίηση των CDS (ασφάλιστρα κινδύνου).

Εν τω μεταξύ, τα funds «γύπες» προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα κλίμα πανικού, προειδοποιώντας ότι μια δεύτερη χρεοκοπία σε 13 χρόνια θα αποτελούσα μεγάλο πισωγύρισμα για τη χώρα.

Σε βάθος χρόνου η απόφαση του δικαστή Griesa θα έχει υψηλό τίμημα, μικρότερο για την Αργεντινή από ό,τι για την παγκόσμια οικονομία και για τις χώρες που χρειάζονται πρόσβαση στον διεθνή δανεισμό, εκτιμούν οι δύο οικονομολόγοι.

Διαβάστε ακόμη: 

Η Αργεντινή προσφεύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά των ΗΠΑ

Ο κερδοσκόπος που… δεν κλαίει για την Αργεντινή