Στις αγορές του Κόλπου στρέφεται η ελληνική MedBest

Στις αγορές του Κόλπου στρέφεται η ελληνική MedBest

Ο Κωνσταντίνος Μαριανός μιλά στο FortuneGreece.com για την κορυφαία διάκριση της εταιρείας του στα European Business Awards και τα άμεσα επιχειρηματικά σχέδια.

Μπορεί στην Ελλάδα να μην γνωρίζουμε τα προϊόντα της MedBest, διότι ακολουθεί αμιγώς εξωστρεφή στρατηγική, ωστόσο είναι από τις εταιρείες που εδώ και δύο περίπου δεκαετίες διαφημίζουν στις διεθνείς αγορές  την αφρόκρεμα των ελληνικών προϊόντων, έχοντας ως πελάτες γνωστές πολυεθνικές, μεταξύ των οποίων η αμερικανική εταιρεία Starbucks.

Φέτος ήταν μάλιστα από τις εταιρείες που ξεχώρισαν στο θεσμό των European Business Awards λαμβάνοντας τη διάκριση «The Business of The Year Award» στην κατηγορία εταιρειών με κύκλο εργασιών ως 25 εκατ. ευρώ. «Πάντα ήθελα να ασχοληθώ με το διεθνές εμπόριο. Μου άρεσε το γεγονός ότι θα είχα τη δυνατότητα να μαθαίνω την επιχειρηματική κουλτούρα άλλων λαών και να προσαρμόζομαι στα πρότυπά τους. Έπειτα από τόσα χρόνια δραστηριοποίησης θεωρώ ότι έκανα τελικά την σωστή επιλογή», αναφέρει στο FortuneGreece.com ο Γενικός Διευθυντής της medbest Κωνσταντίνος Μαριανός.

H ενασχόληση με τον χώρο των τροφίμων προέκυψε μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους στις ΗΠΑ. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ξεκινά τις εισαγωγές ελληνικών gourmet προϊόντων στην Αμερική. Και ενώ κανείς θα περίμενε ότι θα μυούσε τους Αμερικανούς στην ελληνική παραδοσιακή φέτα, το ελληνικό ελαιόλαδο και το ελληνικό κρασί, τα προϊόντα που εμπορευόταν αφορούσαν σε εισαγωγή εμφυαλωμένου νερού, καπνιστής πέστροφας, σαλιγγαριών, μελιού και σοκολάτας από τη χώρα μας.

Το νεαρό της ηλικίας, η έλλειψη εμπειρίας και κεφαλαίων τον οδήγησαν εκείνη την εποχή στο να πάρει την απόφαση να κλείσει την εταιρεία του, χωρίς, ωστόσο, να αλλάξει τον προσανατολισμό του. Μια εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων με Έλληνα ιδιοκτήτη που εισήγαγε ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα τον προσλαμβάνει ως υπεύθυνο πωλήσεων. «Η εταιρεία θεωρούνταν πρωτοπόρος στο είδος της. Άνοιξε στην ουσία τον δρόμο για να φύγουν τα ελληνικά προϊόντα από τα μπακάλικα της ομογένειας και να τοποθετηθούν στα ράφια αμερικανικών αλυσίδων σούπερ μάρκετ».

Τα εφτά χρόνια παραμονής στην Αμερική ήταν σημαντικά για την επαγγελματική του ανέλιξη, όμως στο πίσω μέρος του μυαλού του υπήρχε η επιστροφή με κάποιο τρόπο στην πατρίδα. Η αφορμή δόθηκε όταν η εταιρεία εξαγοράστηκε το 1995 από αμερικανική εταιρεία. «Κάποιος έπρεπε να στηρίξει την παραγωγή και έτσι αποφασίζουν να με στείλουν στην Ελλάδα για να επιβλέπω το τμήμα παραγωγής και προμηθειών. Μετά από δύο χρόνια ιδρύεται η medbest».

Τα πρώτα γραφεία της medbest, το όνομα της οποίας σημαίνει Mediterranean’s Best products, ήταν στην Αγία Παρασκευή όπου διέμενε και ο ίδιος. Δουλεύοντας μεθοδικά κατάφερε να στήσει μια 100% εμπορική εξαγωγική εταιρεία στο Χαλάνδρι, η οποία εξάγει σήμερα πάνω από 200 κωδικούς και έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της κυρίως στην ελληνική επιτραπέζια ελιά. «Εξάγουμε σε περισσότερες από 20 χώρες του εξωτερικού πάνω από 7.000 τόνους επιτραπέζιες ελιές σε συσκευασία και επώνυμα, προκειμένου να ξέρει ο καταναλωτής τι αγοράζει. Αυτή την περίοδο στρέφουμε το ενδιαφέρον μας στις αγορές του Κόλπου. Εκεί υπάρχει τεράστια οικονομική ανάπτυξη, τα καταναλωτικά πρότυπα είναι τέτοια που ευνοούν τα τα προϊόντα μας και οι όγκοι πωλήσεων μεγάλοι».

Τα προϊόντα της medbest στο εξωτερικό τα βρίσκει κανείς σε αλυσίδες super-market που πουλούν premium προϊόντα, σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων και delicatessen. Προσπαθώντας να φέρουν πιο κοντά τον καταναλωτή στο προϊόν εφαρμόζουν τη λογική των olive bars. Όπως δηλαδή ο καταναλωτής πηγαίνει στο super-market και κόβει απευθείας την ποσότητα των τυριών και των αλλαντικών που θέλει, με τον ίδιο τρόπο μπορεί να επιλέξει από μια ποικιλία ελιών, τις οποίες έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει πριν την αγορά. «Ο τρόπος αυτός είναι πιο φιλικός προς τον καταναλωτή. Πλησιάζει πιο εύκολα ένα προϊόν που μπορεί να αναγνωρίσει κάνοντας χρήση πολλών αισθήσεων».

Πωλούνται επίσης σε επαγγελματικές συσκευασίες που προορίζονται σε γνωστές ξενοδοχειακές αλυσίδες, εστιατόρια και catering. Στο πελατολόγιο έρχονται να προστεθούν βιομηχανικοί χρήστες που χρησιμοποιούν τα προϊόντα ως πρώτη ύλη, μεταξύ των οποίων, η εταιρείες Starbucks, SevenEleven και τα Panera Bread που διατηρούν 1.500 σημεία πώλησης στην Αμερική. Στόχος είναι η διεύρυνση της γκάμας των προϊόντων και των κατηγοριών, η οποία θα προκείψει και από νέες συνεργασίες με αυτόνομους παραγωγούς που έχουν να προτείνουν κάτι νέο.

Πρόσφατα η εταιρεία MedBest, η οποία μέσα στη χρονιά έκλεισε συμφωνία με την μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στη Νέα Ζηλανδία και τη μεγαλύτερη εταιρεία βιολογικών προϊόντων στην Αυστραλία, διακρίθηκε στα European Business Awards. «Μας τιμά η βράβευση από έναν τόσο σοβαρό οργανισμό, είναι σίγουρα μια ηθική επιβράβευση. Από μόνη της δεν μπορεί να σου ανοιξει καμία πόρτα και αυτό γιατί ένας επιχειρηματίας κρίνεται από τον τρόπο δράσης του και όχι από τα βραβεία».

Στην ερώτηση του τι σημαίνει για τον ίδιο ο καλός επιχειρηματίας, ο κ. Μαριανός τονίζει πως η επιτυχία προκύπτει από τις ορθά χτισμένες σχέσεις μεταξύ συνεργατών. «Κορυφαίο στοιχείο για μένα είναι να έχει κανείς ακέραιες σχέσεις με τους συνεργάτες του, ενώ μη διαπραγματεύσιμη αρετή είναι η εμπιστοσύνη, αλλά και η αφοσίωση σε αυτό που κάνεις. Είναι πολύ σημαντικό να μην παρασυρθείς από την απληστία και ξεχάσεις το πώς ήσουν με συγκεκριμένους ανθρώπους όταν πρωτοξεκινούσες τη συνεργασία μαζί τους. Επίσης, πιστεύω πάρα πολύ στην έννοια της ομάδας και του ομαδικού πνέυματος, κάτι που εφαρμόζουμε στην MedBest».