Στις κάλπες οι Ρώσοι για τις προεδρικές εκλογές – Στο 34,7% το ποσοστό συμμετοχής

Στις κάλπες οι Ρώσοι για τις προεδρικές εκλογές – Στο 34,7% το ποσοστό συμμετοχής
epa06611996 Russian people examine their ballots at a polling station in Moscow during president elections, Russia, 18 March 2018. Eight candidates take part in the elections and Vladimir Putin runs for his fourth presidential term. EPA/MAXIM SHIPENKOV

Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η νίκη του Πούτιν, η οποία θα τον οδηγήσει στο τιμόνι της χώρας ως το 2024.

Άνοιξαν σήμερα το πρωί οι κάλπες και στη Μόσχα για τις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας, στις οποίες αναμένεται εκτός απροόπτου να θριαμβεύσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος πιστώνεται το 70% της πρόθεσης ψήφου του εκλογικού σώματος στις δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει στη χώρα.

Δεδομένης της διαφοράς ώρας, πριν από την Μόσχα είχαν ήδη ανοίξει από χθες το βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας τα εκλογικά τμήματα στην ρωσική Άπω Ανατολή και την Σιβηρία.

Περισσότερα από 107 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται σήμερα να ψηφίσουν στη Ρωσία από τις 08:00 τοπική ώρα.

Στο 34,7% το ποσοστό συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές

Στο 34,72% διαμορφωνόταν στις 11:00 GMT (14:00 τοπική ώρα) το ποσοστό συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές που διεξάγονται στη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος της Ρωσικής Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, Νικολάι Μπουλάγιεφ.

Πάνω από 107 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες για τις προεδρικές εκλογές, στις οποίες αναμένεται εκτός απροόπτου να θριαμβεύσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στις δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν προεκλογικά, ο Πούτιν πιστωνόταν το 70% της πρόθεσης ψήφου. Μια νίκη του θα τον οδηγήσει στο τιμόνι της χώρας ως το 2024 και θα ισχυροποιήσει την θέση του εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης στις σχέσεις της Μόσχας με την Δύση.

Σε δηλώσεις του αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στη Μόσχα, ο Πούτιν ανέφερε πως θα ήταν ευχαριστημένος «με οποιοδήποτε αποτέλεσμα που θα επιτρέπει την επανεκλογή του». «Είμαι σίγουρος για το πρόγραμμα που προτείνω στη χώρα» πρόσθεσε.

Ο Πούτιν έγινε στόχος σφοδρών διεθνών επικρίσεων την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής εκστρατείας, καθώς κατηγορείται από το Λονδίνο ότι «διέταξε» τη δηλητηρίαση του πρώην Ρώσου διπλού πράκτορα στη Βρετανία. Παράλληλα βρίσκεται στο στόχαστρο του ΟΗΕ για την υποστήριξη προς τον Μπασάρ αλ Ασαντ στη Συρία, ενώ είναι αντιμέτωπος με νέες κυρώσεις των ΗΠΑ για την φερόμενη ανάμειξη της Μόσχας στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

Ατάραχος, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ολοκλήρωσε σε χαμηλούς τόνους την προεκλογική εκστρατεία συναντώντας αγρότες στη νότια Ρωσία και εκφωνόντας μία δίλεπτη ομιλία στη διάρκεια συναυλίας στην Κριμαία.

Ο Πούτιν πιστώνεται τους επαίνους για την επιστροφή της σταθερότητας στη χώρα του έπειτα από την ταραγμένη δεκαετία του ’90, με τίμημα, σύμφωνα με τους πολιτικούς του αντιπάλους, την σαφή υποχώρηση των ελευθεριών, γεγονός που ελάχιστα δείχνει να τον απασχολεί. Στα 65 του χρόνια αναμένεται σήμερα να εξασφαλίσει μία τέταρτη θητεία.