Στον «αέρα» οι διαπραγματεύσεις για τη Γάζα

Στον «αέρα» οι διαπραγματεύσεις για τη Γάζα

Πάνω από 1.900 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους και περίπου 500.000 έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ αρνείται να συμμετάσχει τις διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή εκεχειρίας, υπό τις ρουκέτες που εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας κατά του ισραηλινού εδάφους, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Χθες το βράδυ, οι παλαιστίνιοι διαπραγματευτές στο Κάιρο απείλησαν να αποχωρήσουν από τις συνομιλίες εάν δεν επιστρέψει στην Αίγυπτο η ισραηλινή αντιπροσωπεία.

Οι Παλαιστίνιοι διπλωμάτες που είχαν μεταβεί στην Αίγυπτο προκειμένου να συμμετάσχουν στις συνομιλίες για ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Γάζας, πρόκειται να εγκαταλείψουν τη χώρα την Τρίτη, εκτός εάν το Ισραήλ συμφωνήσει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ώστε να βρεθεί μια λύση για τον τερματισμό των εχθροτήτων, δήλωσε ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής αντιπροσωπείας, Αζάμ Αχμέντ. «Αύριο το πρωί θα έχουμε συνάντηση με την αιγυπτιακή ηγεσία, όπου θα δρομολογήσουμε τις μελλοντικές μας ενέργειες», δήλωσε ο Αχμέντ στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya.

«Αύριο θα αποχωρήσουμε από το Κάιρο εάν επιβεβαιωθεί ότι δεν θα επιστρέψουν (οι Ισραηλινοί) στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, παρά μόνο με όρους».

Παλαιστινιακές παρατάξεις που βρίσκονται στο Κάιρο με αφορμή τις διπλωματικές διαπραγματεύσεις, απέρριψαν την επέκταση της 72ωρης εκεχειρίας, η οποία έληξε τα ξημερώματα της Παρασκευής, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ αρνήθηκε να αποδεχτεί τα αιτήματα τους, μεταξύ των οποίων ήταν ο τερματισμός του αποκλεισμού της Γάζας καθώς και το άνοιγμα ενός λιμανιού.

Πάνω από 1.900 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους και περίπου 500.000 έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία σφυροκοπείται από την Πολεμική Αεροπορία και το πυροβολικό του Ισραήλ, στο πλαίσιο μιας επιχείρησης με στόχο να εκμηδενιστούν οι στρατιωτικές δυνατότητες του ισλαμιστικού κινήματος.

«Η καταστροφική κρίση που αντιμετωπίζουν οι εκτοπισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας μεταμορφώνεται σε μια τεράστια κρίση στέγασης, με τις πρώτες εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι οι κατοικίες 65.000 ανθρώπων έχουν καταστραφεί. Και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο. Μια κολοσσιαίων διαστάσεων κρίση στέγασης εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας», τόνισε ο Κρις Γκάνες, ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τη χορήγηση βοήθειας στους Παλαιστίνιους (UNRWA), σε ένα μήνυμα που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Γαλλικό Πρακτορείο.

ΗΠΑ και Βρετανία ζητούν την παύση των εχθροπραξιών
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσαν σήμερα να σταματήσουν άμεσα οι εχθροπραξίες στη Λωρίδα της Γάζας και να αναληφθεί δράση ώστε να επιτευχθεί μια μόνιμη εκεχειρία.

«Αναφερόμενοι στη Γάζα, καταδίκασαν την επανάληψη των ρίψεων ρουκετών και κάλεσαν για μια άμεση διακοπή των εχθροπραξιών η οποία θα οδηγήσει σε μια βιώσιμη εκεχειρία», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε μια ανακοίνωσή του για την τηλεφωνική συνομιλία των δύο ηγετών, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν επίσης για την κατάσταση στο Ιράκ και στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος Ομπάμα και ο πρωθυπουργός Κάμερον επανέλαβαν την υποστήριξή τους στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα ενώ έδωσαν έμφαση στην ανάγκη όλες οι πλευρές να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες μεταξύ των αμάχων», ανέφερε ακόμη η ανακοίνωση.

Ο Φιδέλ Κάστρο στο πλευρό της Παλαιστίνης
Ο πρώην πρόεδρος της Κούβας Φιδέλ Κάστρο υπέγραψε ένα διεθνές μανιφέστο για την «υπεράσπιση της Παλαιστίνης», το οποίο καλεί το Ισραήλ να σεβαστεί τις αποφάσεις του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και να αποσυρθεί από τη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπως έγραψε χθες η επίσημη εφημερίδα Granma.

Ο Κάστρο, ο οποίος γίνεται 88 ετών την 13η Αυγούστου, πρόσθεσε «την υπογραφή του σε αυτές μιας ομάδας διανοουμένων και πολιτικών ανδρών οι οποίοι έχουν εγκρίνει το μανιφέστο για την “υπεράσπιση της Παλαιστίνης”», έγραψε η Γκράνμα.

Ανάμεσα στα άλλα πρόσωπα τα οποία υπογράφουν αυτή την διακήρυξη, την οποία προωθεί το Δίκτυο για την Υπεράσπιση της Ανθρωπότητας (REDH), ένας συνασπισμός διαφόρων λατινοαμερικάνικων οργανώσεων, είναι ο πρόεδρος της Βολιβίας, ο Έβο Μοράλες, ο αργεντινός καλλιτέχνης που έχει βραβευθεί με Νόμπελ Ειρήνης Αδόλφο Πέρες Εσκιβέλ, η Κουβανή χορεύτρια Αλίσια Αλόνσο και ακόμη η αμερικανίδα συγγραφέας Άλις Γουόκερ.

Το μανιφέστο καλεί τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου να ζητήσουν από το Ισραήλ να σεβαστεί την απόφαση του ΟΗΕ του 1967 η οποία το καλούσε να αποσυρθεί από τα εδάφη που κατέλαβε κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών.

Οι πολιτικοί ηγέτες των κρατών της Λατινικής Αμερικής τις τελευταίες ημέρες καταδικάζουν έντονα τη στρατιωτική επιχείρηση  που διεξάγει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, εκφράζοντας σχεδόν ομόφωνα την υποστήριξή τους στους Παλαιστίνιους.

Ο ίδιος Κάστρο κατηγόρησε το Ισραήλ ότι ασκεί μια «νέα μορφή φασισμού» με αυτή την επιχείρηση σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε την περασμένη Τρίτη στην Γκράνμα.

Σε σκληρές επικρίσεις προχώρησαν επίσης η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

Διαβάστε ακόμη: 

«Η αντίσταση θα συνεχιστεί» δηλώνει η Χαμάς

Ακόμα ένα παιδί νεκρό από σφαίρες ισραηλινών στρατιωτών