Τα 16 δισεκατομμύρια δολάρια που μυρίζουν… μπέρμπον

Τα 16 δισεκατομμύρια δολάρια που μυρίζουν… μπέρμπον

Η ιαπωνική Suntory εξαγόρασε την Beam και το αμερικανικό ουίσκι βλέπει με άλλο μάτι το μέλλον.

του Νταν Πρίμακ

Το μπέρμπον είναι για την Αμερική ότι είναι η σαμπάνια για τη Γαλλία – ένα αλκοολούχο ποτό που διακρίνεται τόσο για την προέλευσή του όσο και για τη γεύση του. Όμως η Ιαπωνία περιπλέκει λίγο τα πράγματα.

Η ιαπωνική εταιρεία Suntory Holdings με έδρα στο Τόκιο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι συμφώνησε για την εξαγορά της Beam Inc. η οποία παρασκευάζει μπέρμπον όπως τα Jim Beam, Maker’s Mark και Knob Creek. Η συμφωνία έκλεισε στα 13,6 δισεκατομμύρια δολάρια και οι μέτοχοι της Beam θα λάβουν 83,50 δολάρια ανά μετοχή σε μετρητά (25% πάνω από το κλείσιμο της τιμής της μετοχής την προηγούμενη Παρασκευή). Αν συμπεριληφθεί και η ανάληψη των χρεών της εταιρείας, η τιμή εξαγοράς ανεβαίνει στα 16 δισεκατομμύρια δολάρια περίπου.

Διαβάστε ακόμη: Τα καλύτερα Bourbon της αγοράς

Η εξαγορά αυτή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγορά αμερικανικής εταιρείας από ιαπωνική εταιρεία, πίσω από εκείνη της Softbank έναντι 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων την περασμένη άνοιξη. Ιδού οι πέντε μεγαλύτερες εξαγορές:

Εταιρεία Αγοραστής Αξία Έτος
Sprint Corp. Softbank Corp. $37,3 δισεκατομμύρια 2012
Beam Inc. Suntory Holdings $16 δισεκατομμύρια 2014
Millennium Pharma Takeda Pharma $8,7 δισεκατομμύρια 2008
RJR Nabisco Japan Tobacco $7,8 δισεκατομμύρια 1999
Verio NTT Communications $6,4 δισεκατομμύρια 2000

Διαβάστε ακόμη: Όταν η ραπ συνάντησε την τεκίλα

Είναι επίσης μόλις η τρίτη φορά που ιαπωνική εταιρεία πληρώνει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια για μια αμερικανική εταιρεία καταναλωτικών προϊόντων, μετά από την εξαγορά από την Japan Tobacco έναντι 7,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων της International Cigarettes το 1999 και τη συμφωνία της Shiseido Company για εξαγορά έναντι 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων της εταιρεία καλλυντικών Bare Escentuals το 2012. Καμία από αυτές τις εξαγορές όμως δεν αφορούσε σε εισηγμένες εταιρείες (η  International Cigarettes ήταν θυγατρική της RJR Nabisco και η Bare Escentuals ανήκε στο επενδυτικό κεφάλαιο Berkshire Partners).

Διαβάστε ακόμη: H Google εξαγόρασε τη Nest για 2,34 δισ. ευρώ

Η μεγάλη πλειοψηφία εξαγορών εταιρειών ανάμεσα στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ αφορά, όπως είναι φυσικό, εταιρείες τεχνολογίας.

Ίσως η κίνηση αυτή να είναι μοναδική, και να αντικατοπτρίζει τη φούσκα στην αγορά του μπέρμπον. Η Beam ανακοίνωσε «άνω του μέσου όρου» αύξηση εσόδων από πωλήσεις μπέρμπον για το τρίτο τρίμηνο και ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Μπιλ Νιούλαντς ανέφερε στο CNBC την περασμένη Πέμπτη ότι «το μπέρμπον είναι η πιο ‘καυτή’ κατηγορία στη σημερινή μας οικονομία.»

Όμως, δεδομένου ότι η εξαγορά της Beam είναι η μεγαλύτερη εξαγορά που έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής για το 2014, είναι πιθανό αυτή να αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου, εξαιτίας του φθηνού δανεισμού και της πρόσφατης ανάκαμψης της ιαπωνικής οικονομίας. Με άλλα λόγια, αξίζει να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις.