Τα δαχτυλικά αποτυπώματα «σκοτώνουν» τους κωδικούς;

Τα δαχτυλικά αποτυπώματα «σκοτώνουν» τους κωδικούς;

Ο νέος αισθητήρας της Apple στο iPhone 5S αλλάζει τα δεδομένα ασφαλείας.

Η αποκάλυψη του νέου συστήματος αναγνώρισης δαχτυλικών αποτυπωμάτων που η Apple λάνσαρε μετά την παρουσίαση του iPhone 5S προκαλεί πολλά ερωτήματα, με το κυριότερο όλων να αφορά το μέλλον των κωδικών ασφαλείας στο διαδίκτυο.

Ο αισθητήρας του Home button στο καινούριο iPhone δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να ξεκλειδώνει τη συσκευή, να αγοράζει τραγούδια από το iTunes και γενικά να κάνει ότι κάνει ο καθένας κοινός θνητός μέχρι σήμερα, αλλά… βιομετρικά!

Η μέθοδος αυτή δεν είναι καινούρια, μιας και από τις αρχές του 20ου αιώνα η Σκότλαντ Γιαρντ χρησιμοποιεί τα δαχτυλικά αποτυπώματα ως μέθοδο ταυτοποίησης, ενώ δεν είναι λίγοι και οι Η/Υ, ειδικά στον επιχειρηματικό τομέα, οι οποίοι λειτουργούν εδώ και χρόνια με τέτοιου είδους αισθητήρες.

Διαβάστε ακόμη: Εμπρός στον 64μπιτο δρόμο που χάραξε η Apple!

«Η βιομηχανία (smartphones) ανέμενε πολύ καιρό μία εξέλιξη σαν αυτή», είπε στο BBC ο Μαρκ Λόκι, διευθυντής σύνταξης της ιστοσελίδας Planet Biometrics αμέσως μετά την είδηση της νέας λειτουργίας του iPhone 5S.

Τα πράγματα, βέβαια, ήταν κάπως γνωστά -τουλάχιστον στους μυημένους του χώρου- από τον Ιούλιο του 2012, όταν η Apple εξαγόρασε την εταιρεία ασφαλείας κινητών τηλεφώνων Authentec, για 356 εκατ. δολάρια.

Παρόλα αυτά, τα ερωτηματικά αλλά και τα εμπόδια είναι αρκετά. Οι καιρικές συνθήκες ή ακόμη κι ένα κόψιμο στην άκρη του δαχτύλου, είναι πιθανό να απαγορεύσουν την πρόσβαση στο ίδιο μας το κινητό! Η Apple λογαριάζει να αποφύγει αυτό το ενδεχόμενο, με λεπτομερές «υποδερμικό σκανάρισμα στα στρώματα του δέρματος».

Διαβάστε ακόμη: Η νέα «χρυσή» και «πλαστική» εποχή της Apple

Ο καθηγητής επιστήμης Η/Υ στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Δρ. Άντριου Μάρτιν, παρατηρεί ότι «είναι αναμφισβήτητο πως οι αισθητήρες δαχτυλικών αποτυπωμάτων δεν είναι απολύτως ασφαλείς».

Το μόνο βέβαιο είναι ότι μία άλλη εποχή, πιο «ήσυχη» όσον αφορά το ευαίσθητο κομμάτι των παρακολουθήσεων προσωπικών δεδομένων, η προοπτική της αποθήκευσης των δαχτυλικών αποτυπωμάτων σε συσκευές καθημερινής χρήσης θα ακουγόταν συναρπαστική.

Όμως, μετά από τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν για τη δράση της NSA και άλλων κρατικών υπηρεσιών, πολλοί είναι αυτοί που παρουσιάζονται τουλάχιστον «μαγκωμένοι».