Τα «εξαφανισμένα» μηνύματα των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Τα «εξαφανισμένα» μηνύματα των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων
Photo:

Η Alibaba ανέβασε κι άλλο της αξία της Snapchat ρίχνοντας 200 εκατ. δολάρια στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων.

Η Snapchat βρίσκεται κοντά στο να ολοκληρώσει τον έκτο, κατά σειρά, γύρο χρηματοδότησής της (Series F). Αν και οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο ακόμα και για μια αύξηση 500 εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία θα εκτόξευε την αξιολόγηση της εταιρείας στα 19 δισεκατομμύρια δολάρια, τα τελευταία νέα θέλουν η αύξηση να περιορίζεται, τελικά, στα 200 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg, χρηματοδότης του ποσού δεν είναι άλλος από την κινεζική Alibaba. Η πρόταση της Alibaba αναμένεται να διαμορφώσει την αξία της Snapchat στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

H Snapchat προχώρησε στην υπογραφή πιστοποιητικού εγγραφής (Certificate of Incorporation) στο Delaware, στις 13 Φεβρουαρίου, με το οποίο εξουσιοδοτούσε την πώληση 21 εκατομμυρίων νέων μετοχών για έναν νέο γύρο χρηματοδότησης. Στον αμέσως προηγούμενο γύρο (Series E), ο οποίος ολοκληρώθηκε πριν τρεις μήνες, η εταιρεία είχε εξουσιοδοτήσει την πώληση του διπλάσιου αριθμού μετοχών. Οι μετοχές είχαν πουληθεί έναντι 485 εκατομμυρίων δολαρίων, εκτοξεύοντας την αξία της στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πέρα από το μέγεθος του γύρου και την τελική αξιολόγηση, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι όροι της νέας σειράς χρηματοδότησης. Η Snapchat αποφάσισε σε αυτό τον γύρο να μη διαθέσει προνομιούχες μετοχές, αλλά κοινές. Αυτό σημαίνει πως οι επενδυτές θα έχουν μειωμένη προστασία και δικαιώματα ψήφου σε περίπτωση πώλησης ή αποτυχίας. Σημαίνει, επίσης, πως η Snapchat ήταν διατεθειμένη να διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος του ελέγχου της εταιρείας.

Με την αύξηση της αξίας της στα 15 δισεκατομμύρια, η Snapchat παραμένει στη τρίτη θέση των εταιρειών που είδαν την αξία να ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο με την βοήθεια της χρηματοδότησης, πίσω από την Xiaomi και την Uber.