Τα κριτήρια για να «κουρευτούν» τα δάνεια των επιχειρήσεων

Τα κριτήρια για να «κουρευτούν» τα δάνεια των επιχειρήσεων

Τι προβλέπει το σχέδιο που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης - Οι διαγραφές απαιτήσεων μπορεί να φτάσουν μέχρι και 50%.

Τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια και η πιο ελαστική ρύθμιση τους είναι ο στόχος της ρύθμισης που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης. Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής, τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες , ώστε να υπαχθούν στην εξωδικαστική ρύθμιση χρεών είναι τα παρακάτω:

– Να έχουν κύκλο εργασιών για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2013 έως 2,5 εκατ. ευρώ

– Nα μην έχουν υποβάλει αίτηση για υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη ή του Πτωχευτικού Κώδικα,

– Να έχουν δραστηριότητα και να μην έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα για φοροδιαφυγή ή για απάτη εις βάρος του Δημοσίου.

Το αν μια τράπεζα θα επιλέξει να «κουρέψει» ένα επιχειρηματικό δάνειο αφήνεται από το νομοσχέδιο στη διακριτική της ευχέρεια.

Οι οφειλές προς τράπεζα που μπορούν να διαγραφούν όχι μόνον ως προς τόκο, αλλά και ως προς το κεφάλαιο πρέπει να έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: α) οι οφειλέτες να είχαν την 30ή Ιουνίου 2014 οφειλές σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών ή να μην είχαν ασφαλιστική ή φορολογική ενημερότητα, β) αφορούν πιστώσεις για τις οποίες η τράπεζα έχει σχηματίσει σχετική πρόσθετη πρόβλεψη μέχρι τις 31/12/2014, γ) δεν υπερβαίνουν τις 500.000 ευρώ και δ) έχουν συντελεσθεί έως τις 30/6/2016.

Αν και δεν προβλέπεται συγκεκριμένο ποσοστό «κουρέματος», σύμφωνα με το νομοσχέδιο οι διαγραφές απαιτήσεων μπορούν να ισούνται στο 50% των συνολικών απαιτήσεων της τράπεζας.

Διαβάστε αναλυτικά: 

Τι προβλέπει το προσχέδιο της κυβέρνησης για τα «κόκκινα δάνεια» των επιχειρήσεων