Τα μεσάνυχτα στη Βουλή η ψήφος εμπιστοσύνης – Δείτε live εικόνα από τη Βουλή

Τα μεσάνυχτα στη Βουλή η ψήφος εμπιστοσύνης – Δείτε live εικόνα από τη Βουλή

Τα μεσάνυχτα το αποτέλεσμα. Η κυβέρνηση φέρεται να έχει συγκεντρώσει τους 151 βουλευτές.

Απόψε τα μεσάνυχτα ολοκληρώνεται η συζήτηση για την επαναβεβαίωση της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση που έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Αμέσως μετά θα αρχίσει η ονομαστική (φανερή) ψηφοφορία. Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκίνησε χθες το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανταλλάσουν βαριές εκφράσεις στις ομιλίες τους.

Βαρείς χαρακτηρισμοί για «πολιτικούς αγύρτες», «αποστάτες», «επικίνδυνους ψεύτες», «τυχοδιώκτες», «ανέντιμους πολιτικούς», «ανήθικη αντίληψη πολιτικής» χαρακτήρισαν τη σύγκρουση αυτή.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση στην επιλογή του να προσεγγίσει βουλευτές άλλων πολιτικών χώρων ώστε μετά την αποχώρηση Καμμένου να διατηρήσει την κυβερνητική εξουσία, είπε μεταξύ άλλων: «Εσείς μιλάτε για μεταγραφές; Εσείς; Έχετε το θράσος και το θάρρος εσείς, το δικαίωμα να κουνάτε το δάκτυλο επί της ηθικής, της πολιτικής ηθικής στην Αριστερά και στον ΣΥΡΙΖΑ, σε μία παράταξη που όλα τα προηγούμενα χρόνια κινήθηκε με μοναδικό γνώμονα τη συνείδηση, το εθνικό πατριωτικό συμφέρον, το συμφέρον της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, σε μία παράταξη που με κάθε τρόπο και με οποιοδήποτε κόστος τοποθετεί τη δημοκρατία και τις αξίες της πάνω από οποιαδήποτε άλλη υλική αξία στην πολιτική της διαδρομή»;

Για «κυβέρνηση-κουρελού» έκανε λόγο ο Κυριάκης Μητσοτάκης και μίλησε για «πρόθυμους βουλευτές που κάνουν τους γυρολόγους στη Βουλή».

«Η δεδηλωμένη προκύπτει από τη βούληση του λαού και όχι από παζάρια μεταγραφής», τόνισε η πρόεδρος της ΔΗΣΥ Φώφη Γεννηματά.

Ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε λόγο για «μεταγραφές Βουλευτών από το ένα κόμμα στο άλλο, αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, που είναι σε εξέλιξη», για «τυχοδιωκτισμό ορισμένων» και για «παχάρια που δεν τελειώσαν».

«Η κατάντια να συγκροτούνται πλειοψηφίες από Βουλευτές που δεν έχουν πάρει την έγκριση του λαού βαραίνει δυστυχώς το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού Κοινοβουλίου» επεσήμανε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

«Μου είχε πει εμένα ο κ. Τσίπρας κατ’ ιδίαν στου Μαξίμου όταν έφυγε ο βουλευτής Καρράς, που έτυχε αμέσως μετά να συναντηθούμε: «Σου παίρνουν τους Βουλευτές, ρε Λεβέντη, και δεν είναι ωραίο» Αυτό μου είχε πει ο κ. Τσίπρας. Πάνω σε αυτό το μη ωραίο, κύριε Τσίπρα, βασίζεις την εμπιστοσύνη σήμερα», τόνισε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Το τελικό αποτέλεσμα που θα βγει απόψε μετά τα μεσάνυχτα σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα δίνει στην κυβέρνηση τα αναγκαία 151 «ναι».

Αντίθετα, όλα είναι ανοιχτά σχετικά με τον αριθμό των ψήφων που θα συγκεντρώσει η Συμφωνία των Πρεσπών, από την οποία ξεκίνησαν όλα, αφού το θρίλερ για το αν συγκεντρώνεται ο πολυπόθητος αριθμός των 151 συνεχίζεται, με τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να βρίσκονται σε αναβρασμό.

Η ψήφος εμπιστοσύνης του Σπύρου Δανέλλη στην κυβέρνηση απόψε ωστόσο δημιουργεί ερωτηματικά και εμπόδια στο δρόμο της ψηφοφορίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς το Ποτάμι πλέον δείχνει να ταλαντεύεται.

Όπως ανέφερε ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, «η γνώμη μας δεν αλλάζει, αλλάζουν όμως οι πολιτικές συνθήκες». Ετσι ενώ αρχικά Αμυράς και Ψαριανός δήλωναν κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Λυκούδης, υπέρ πλέον εξετάζεται και το ενδεχόμενο της αποχής από την ψηφοφορία.