Τα οχτώ συνηθέστερα λάθη των startups

Τα οχτώ συνηθέστερα λάθη των startups

Τι πρέπει να προσέχετε πριν ξεκινήσετε τη δική σας επιχείρηση.

Από τον Νίκο Κακαβούλη*

Από την εμπειρία μου ως entrepreneur έχω ξεχωρίσει τα λάθη εκείνα που, λίγο ως πολύ, όλοι κάνουμε στην αρχή της πορεία μας. Λάθη για τα οποία όλοι μας προειδοποιούν να μην κάνουμε, αλλά που δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε. Μερικά, μάλιστα, τα κάνουμε ξανά και ξανά. Το μυστικό είναι όταν τα επαναλαμβάνεις, να είναι λίγο διαφορετικά.

Ιδού λοιπόν τα οχτώ συνηθέστερα λάθη των startups:

Λάθος Νο1  – Κρατάς την ιδέα σου μυστική
Μην έχεις πολύ μεγάλη ιδέα για την ιδέα σου, κανείς δεν θα στην κλέψει – πιθανότατα κάποιος την έχει σκεφτεί ήδη. Αν δεν τη μοιραστείς, δεν θα πάρεις feedback, δεν θα βρεις βοήθεια, βάζεις τρικλοποδιά στον εαυτό σου προτού καν ξεκινήσεις.

Λάθος Νο2  – Υποτιμάς τις απαιτήσεις
Η υλοποίηση κάθε ιδέας απαιτεί πολλή έρευνα, ικανότητες μάνατζμεντ, προσωπικές θυσίες, απογοητεύσεις στην πορεία και έχει σημαντικές πιθανότητες αποτυχίας. Δεν θα βρεις πουθενά στρωμένα λουλούδια (ή λεφτά).

Λάθος Νο2α – Υπερτιμάς τις ικανότητές σου
Δίδυμο αδελφάκι του προηγούμενου λάθους. Γνωρίζεις όλα τα παραπάνω, αλλά νομίζεις ότι μπορείς να τα καταφέρεις επειδή είσαι ξεχωριστός και ικανός – όχι επειδή θα εργαστείς σκληρά και θα μαθαίνεις κάθε μέρα.

Λάθος Νο3 – Έλλειψη εστίασης
Οι πολλές ιδέες δεν είναι ευλογία, είναι κατάρα. Η σημαντικότερη στιγμή στην ως τώρα καριέρα μου ήταν όταν κατάφερα να παραμερίσω όλες τις άλλες ιδέες μου και να επικεντρωθώ στο Daily Secret.

Λάθος Νο4 – Υπερβολική προετοιμασία
Μην σπαταλήσεις όλο σου το χρόνο προσπαθώντας να τελειοποιήσεις -στο κεφάλι σου- την φανταστική σου ιδέα. Ο σωστός δρόμος είναι να δοκιμάζεις, να εκτελείς γρήγορα και να παρατάς -αν χρειαστεί- εξίσου γρήγορα.

Το Ελληνικό Οικοσύστημα των Startups

Λάθος Νο5 – Απογοήτευση
Είναι παράξενο, αλλά πολλοί entrepreneurs τα παρατούν λίγο πριν ευοδωθούν οι προσπάθειές τους. Φτάνουν στην πηγή, αλλά -για διάφορους λόγους- δεν πίνουν νερό. Δεν μπορώ να το εξηγήσω, πρέπει να είναι σύνδρομο.

Λάθος Νο6 – Να μην έχεις συνέταιρο
…ή να έχεις τον λάθος συνέταιρο. Το φορτίο είναι πολύ βαρύ για ένα μόνο άτομο. Επιπλέον, με τον σωστό συνέταιρο λειτουργεί η αλληλοϋποστήριξη στις -αναπόφευκτες- απογοητεύσεις. Ο λάθος συνέταιρος είναι χειρότερος κι από λάθος σύζυγο.

Λάθος Νο7 – Προϊόν χωρίς focus
Το προϊόν σου πρέπει να κάνει ένα πράγμα καλά. Για εμάς, το να φτιάξουμε το προϊόν μας όσο γίνεται απλούστερο -ένα mail, μία φορά την ημέρα, μέχρι 100 λέξεις- ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία απ’ όλες.

Λάθος Νο8 – Έλλειψη διαδικασιών
Κανείς οργανισμός δεν μπορεί να μεγαλώσει αν κάθε εργασία δεν περιγράφεται σε ένα σετ κανόνων και διαδικασιών. Είναι ο τρόπος που έχει το σύμπαν να μας πει πως δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα μόνοι μας δίνοντας εντολές. Με αυτούς θα λειτουργεί η εταιρεία όσο εσύ την ετοιμάζεις για το επόμενο βήμα, όπου θα θέσεις νέους κανόνες. Οι διαδικασίες είναι αυτό που ξεχωρίζουν μια μικρομεσαία προσωποκεντρική εταιρεία από έναν πραγματικά μεγάλο οργανισμό.


* Ο Νίκος Κακαβούλης είναι ιδρυτής και CEO του Daily Secret.