Τα τηλεφωνήματα Τσίπρα που «σφράγισαν» τη συμφωνία

Τα τηλεφωνήματα Τσίπρα που «σφράγισαν» τη συμφωνία
Greek Prime Minister Alexis Tsipras gestures during a news conference with Austrian Chancellor Werner Faymann at Maximos Mansion in Athens June 17, 2015. The Greek central bank warned on Wednesday that the country would be put on a "painful course" towards default and exiting the euro zone if the government and its international creditors failed to reach an agreement on an aid-for-reforms deal. REUTERS/Paul Hanna - RTX1GVZI

Η συμφωνία με τους πιστωτές αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή απόψε ή το αργότερο Τετάρτη πρωί.

Τον δρόμο προς τη Βουλής παίρνει πλέον η συμφωνία, καθώς σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές απόψε, ή το αργότερο την Τετάρτη το πρωί, θα κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η δανειακή σύμβαση και το κείμενο των προαπαιτούμενων δράσεων. Στόχος είναι η συμφωνία να ψηφιστεί στην Ολομέλεια έως την Πέμπτη το βράδυ και σίγουρα πριν από το Eurogroup της Παρασκευής, που θα συγκληθεί για την Ελλάδα.

Χθες ο πρωθυπουργός αφού ενημερώθηκε από τους Σταθάκη και Τσακαλώτο για τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης, προχώρησε σε σειρά τηλεφωνημάτων με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ , τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια αυτών των επικοινωνιών, ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων χωρίς προσκόμματα, σύμφωνα με τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση κινούνταν ήδη προς αυτή την κατεύθυνση. Οι κυβερνητικές πηγές θεωρούν καθοριστική την παρέμβαση, καθώς οι εξελίξεις που ακολούθησαν επιβεβαίωσαν τελικά τη βούληση όλων των πλευρών και σήμερα το πρωί ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε αυτή την κίνηση ώστε να κλείσει η συμφωνία χωρίς προσκόμματα, καθώς την Δευτέρα υπήρχαν παρεμβάσεις από υψηλόβαθμους Γερμανούς αξιωματούχους που έβαζαν «φρένο» σε μια γρήγορη λύση, σε αντίθεση με τη βούληση της Κομισιόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, με την καγκελάριο Μέρκελ, που έκλινε περισσότερο προς τις μεθοδεύσεις Σόιμπλε, δεν υπήρξε συναντίληψη. Ωστόσο, σύμφωνα με το Real.gr, Ολάντ και Γιούνκερ εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στην ελληνική πλευρά για την επίτευξη συμφωνίας.