Ελλάδα ώρα μηδέν: Τελευταία ευκαιρία η Σύνοδος Κορυφής της Κυριακής

Ελλάδα ώρα μηδέν: Τελευταία ευκαιρία η Σύνοδος Κορυφής της Κυριακής
AppleMark

Τέλος χρόνου για συμφωνία ή Grexit. Οι εταίροι περιμένουν τις νέες προτάσεις Τσίπρα, ενώ Γιούνκερ και Τουσκ δεν αποκλείουν πλέον το "μαύρο" σενάριο.

Ολοκληρώθηκε μετά από τέσσερις ώρες η συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες. Οι ηγέτες της Ευρώπης αναμένοντας τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης ανανέωσαν το ραντεβού τους για την προσεχή Κυριακή όπως έγινε γνωστό νωρίς το βράδυ της Τρίτης.

Περιμένουμε από την ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει προτάσεις  μέχρι την Κυριακή που αν είναι αποδεκτές θα έχουμε αποτέλεσμα, ανέφερε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.  Ελπίζω ότι αυτή θα είναι η τελευταία συνάντηση για την Ελλάδα, ελπίζω σ΄ ένα «happy end», δήλωσε ο  Ρέντσι και εξέφρασε την ελπίδα για την εξεύρεση λύσης την ερχόμενη Κυριακή, σε νέα Σύνοδο Κορυφής , των 28 χωρών μελών της ΕΕ.

Για το ζήτημα του χρέους ανέφερε ότι είναι στο τραπέζι αλλά για αργότερα, ενώ επισήμανε πως το κλίμα ήταν χειρότερο για την Ελλάδα μετά το δημοψήφισμα.

Αν την Κυριακή δεν υπάρξει οριστική συμφωνία με την Ελλάδα, η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί για ένα Σχέδιο Β΄, ανέφερε ο Αυστριακός καγκελάριος Φάιμαν.

Μέρκελ: Χρειαζόμαστε λεπτομερείς προτάσεις από την Ελλάδα
Δεν υπάρχουν ακόμη οι προϋποθέσεις για να αρχίσει η διαδικασία για ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα μέσω του ESM δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής .Η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε επίσης ότι ελπίζει να λάβει επαρκείς προτάσεις για την προώθηση μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα εντός αυτής της εβδομάδας (μέχρι Πέμπτη είπε χαρακτηριστικά), ώστε να ζητήσει από τη γερμανική Βουλή να εγκρίνει την έναρξη διαπραγματεύσεων για ένα νέο, μακροπρόθεσμο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Η Μέρκελ είπε ότι οι ηγέτες των 28 κρατών μελών της ΕΕ θα συναντηθούν την Κυριακή για να συζητήσουν επί του σχεδίου αυτού, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα θα υποβάλει λεπτομερείς μεταρρυθμιστικές προτάσεις και το αίτημα για τη χορήγηση δανείου την Τετάρτη με τρόπο που θα κριθεί ικανοποιητικός.

Όσον αφορά τη σύνοδο των 28 της Κυριακής ο Ντ. Τουσκ ανέφερε ότι υπάρχουν χώρες που δεν ανήκουν στη ευρωζώνη οι οποίες επιθυμούν να συμμετάσχουν στη συζήτηση και επειδή είμαστε μια οικογένεια συμφωνήσαμε να λάβουμε αποφάσεις από κοινού, είπε η κ. Μέρκελ.

Στην περίπτωση που ο κατάλογος των μέτρων θεωρεί ικανοποιητικός και η Ελλάδα προχωρήσει σε κάποιες προαπαιτούμενες ενέργειες για να τεθούν σε εφαρμογή τα πρώτα μέτρα, η Μέρκελ δήλωσε ότι είναι βέβαιη ότι θα καλυφθούν οι βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Το δημοψήφισμα μπορεί να ενίσχυσε την ελληνική κυβέρνηση αλλά και οι απαιτήσεις των υπολοίπων 18 χωρών της ευρωζώνης έχουν αλλάξει και έχουν γίνει σαφέστερες, επισήμανε η κ. Μέρκελ.

Υπευθυνότητα ζητάει από όλες τις πλευρές ο Ολάντ
Με πιο ήπιους τόνους σε σχέση με Μέρκελ και Γιούνκερ ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ ζητά λύση και συμφωνία για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ με το τρίπτυχο: Υπευθυνότητα, αλληλεγγύη, ταχύτητα. «Πρέπει να κάνουμε πολύ γρήγορα, γιατί ο χρόνος είναι αρκετά περιορισμένος» συμπλήρωσε, καθιστώντας σαφές ότι η πρόταση της Ελλάδας πρέπει να γίνει μέχρι αύριο το πρωί.

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» επανέλαβε ο Γάλλος πρόεδρος και υπερθεμάτισε ότι απόψε τέθηκε το χρονοδιάγραμμα. «Εναπόκειται και στην ελληνική πλευρά η εξεύρεση λύσης» συμπλήρωσε.

Όσον αφορά το ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, διαμήνυσε ότι η ΕΚΤ έχει ανταποκριθεί στα καθήκοντά της, προσθέτοντας ότι η διαχείριση της κρίσης πρέπει να γίνει μέσω των ευρωπαϊκών θεσμών.

«Χωρίς συμφωνία, οι παρενέργειες θα είναι πολύ σοβαρές. Πρέπει να σκεφτούμε και αυτή την εναλλακτική, η οποία για εμάς, δεν ήταν ποτέ λύση» κατέληξε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Γιούνκερ και Τουσκ δεν αποκλείουν πλέον το σενάριο ενός Grexit

FT: Η Ελλάδα υπέβαλλε το νέο αίτημα στον ESM

Συμφωνία σε δύο φάσεις επιδιώκει η κυβέρνηση

DJ Newswires: Η πρόταση για ενδιάμεση χρηματοδότηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη