Σημάδια ότι ο εργοδότης σας γνωρίζει ότι αναζητάτε άλλη εργασία

Σημάδια ότι ο εργοδότης σας γνωρίζει ότι αναζητάτε άλλη εργασία

Τι συμβαίνει όταν ο εργοδότης ανακαλύπτει ότι ψάχνουμε για άλλη δουλειά;

του Ράιαν Ντερούσο

Με τη βελτίωση της οικονομίας και τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας από την εποχή της ύφεσης, οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ είναι πιο αισιόδοξοι από ποτέ ότι θα βρουν μια νέα θέση εργασίας. Η ιστοσελίδα αναζήτησης εργασίας Glassdoor διαπίστωσε ότι κατά το τρίτο τρίμηνο του 2014, 47% των εργαζομένων αισθάνονταν βέβαιοι ότι θα βρουν μια νέα θέση μέσα στους επόμενους έξι μήνες που θα είναι κατάλληλη για το επίπεδο εμπειρίας τους. Είναι μια αύξηση κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με πριν από τέσσερα χρόνια.

Παλαιότερα, το αποκαλυπτικό σημάδι ότι κάποιος είχε πάει για συνέντευξη για μια νέα θέση εργασίας ήταν ότι θα ερχόταν στη δουλειά φορώντας κοστούμι ή φόρεμα σε αντίθεση με τα συνηθισμένα τζιν. Ενώ οι διευθυντές το καταλαβαίνουν αυτό αμέσως, υπάρχουν τώρα πολλά άλλα σημάδια στη διάθεσή τους.

Να έχετε κατά νου, όμως, ότι υπάρχουν ορισμένα οφέλη από το να μαθευτεί στην τρέχουσα εργασία σας ότι ψάχνετε αλλού για δουλειά. Θα μπορούσατε να πάρετε αύξηση, αν θεωρείστε αρκετά πολύτιμοι. Ή μπορεί να πάρετε προαγωγή. Αλλά συνήθως, όταν ένας διευθυντής μαθαίνει το μυστικό σας, αυτό δεν οδηγεί σε μια φιλική συνομιλία επειδή έχετε προδώσει την εμπιστοσύνη του. Ακόμα χειρότερα, μπορεί να σπεύσει να βρει αντικαταστάτη πριν κλείσετε ακόμα στη νέα σας δουλειά.

Αν θέλετε να είστε βέβαιοι ότι ο διευθυντής σας δε θα μάθει τίποτα, να έχετε κατά νου ότι τα ακόλουθα σημεία μπορεί να σας προδώσουν.

Νέες επαφές στο LinkedIn
Ένα από τα πρώτα πράγματα που κάνουν όσοι αναζητούν εργασία είναι να χρησιμοποιήσουν το LinkedIn. Η αναζήτηση στις επαφές σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να οδηγήσει σε νέες ευκαιρίες. Αλλά αν είστε συνδεδεμένοι με το αφεντικό σας στο LinkedIn, να θυμάστε, μπορεί να δει ό,τι κάνετε, αν δεν είναι ενεργοποιημένες οι ρυθμίσεις απορρήτου σας. Έτσι, αν αρχίσετε να συνδέεστε με διάφορα στελέχη από ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι ο εργοδότης σας θα σηκώσει κόκκινη σημαία.

Για να αποφύγετε αυτή την κόκκινη σημαία, όμως, η εμπειρογνώμονας σταδιοδρομίας και blogger Χέδερ Χούμαν προτείνει να χρησιμοποιείτε το LinkedIn τακτικά, ασχέτως αν ψάχνετε για μια νέα θέση εργασίας ή όχι. Με αυτόν τον τρόπο, όταν ψάχνετε, δεν θα φανεί σαν προειδοποιητικό σημάδι.

Το λάθος μέρος αναζήτησης εργασίας μπορεί να σας αφήσει εκτεθειμένο
Όταν ψάχνετε για μια ανάλογη θέση εργασίας στον κλάδο σας, μπορεί να νιώθετε σαν να έχετε εισέλθει σε μια πολύ μικρή ομάδα από γνωστούς. Ίσως αυτό να συμβαίνει επειδή υπάρχουν περιορισμένες θέσεις γύρω από το πεδίο σας και στο επίπεδο που ψάχνετε. Ακόμα χειρότερα, όταν ψάχνετε για μια νέα θέση εργασίας σε μια ιστοσελίδα αναζήτησης εργασίας, υπάρχει η πιθανότητα η εταιρεία σας επίσης να ψάχνει για νέα ταλέντα στην ίδια ιστοσελίδα. Είναι βέβαιο ότι δεν είναι ωραίο το τμήμα προσωπικού της εταιρείας σας να πει στο διευθυντή σας ότι εντόπισε το βιογραφικό σας στην ιστοσελίδα Ladders, Monster, ή οποιαδήποτε άλλη παρόμοια ιστοσελίδα.

Αύξηση των προσωπικών τηλεφωνημάτων
Λαμβάνοντας υπόψη ότι μια συνηθισμένη μέρα στο γραφείο έχει λίγο πολύ ίδια διάρκεια για όλους μας, δεν είναι πάντα εύκολο να λάβετε μια κλήση από μια πιθανή ευκαιρία για μια θέση εργασίας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν είστε πολύ εργατικός στην τρέχουσα εργασία σας, τότε μάλλον δεν θα έχετε πολλές προσωπικές συνομιλίες σε τακτική βάση ούτως ή άλλως. Αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα για τους αναζητούντες εργασία οι οποίοι ξαφνικά πρέπει να κάνουν μια σειρά από προσωπικά τηλεφωνήματα. Εάν ο διευθυντής σας προσέξει ότι μιλάτε στο κινητό σας ή ότι χρησιμοποιείτε ένα tablet πολύ πιο συχνά από ότι συνήθως, θα μπορούσε κάλλιστα να υποπτευθεί ότι ψάχνετε για μια νέα δουλειά.

Αποφυγή μελλοντικών ευκαιριών
Στους διευθυντές αρέσουν οι δυναμικοί υπάλληλοι. Γνωρίζετε το είδος: αυτοί που αναλαμβάνουν όσες περισσότερες εργασίες μπορούν, που σχεδιάζουν το πρόγραμμά τους για μήνες μπροστά. Όταν ένας τέτοιος υπάλληλος αποφεύγει ξαφνικά μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις, αυτό μπορεί να προκαλέσει υποψίες σε ένα διευθυντή.

Την ίδια στιγμή, αν είστε εργαζόμενος τέτοιου τύπου, δεν θέλετε να βάλετε την εταιρεία σας σε κίνδυνο δεσμευόμενος για έργα που θα πρέπει να παρατήσετε όταν φύγετε. Αν είναι δυνατόν, και έχετε μια καλή σχέση με τον προϊστάμενό σας, ίσως πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να γνωστοποιήσετε την πρόθεσή σας στο αφεντικό σας. Υπό την προϋπόθεση ότι μια τέτοια κίνηση δε θα χαλάσει τη σχέση σας μαζί του, αυτό θα επιτρέψει στην επιχείρησή σας να προετοιμαστεί σε περίπτωση που θέλετε να φύγετε.
Λίγη ειλικρίνεια μερικές φορές βοηθάει.