«Θα μπορούσαμε να κλείσουμε την αξιολόγηση μέχρι το τέλος του έτους αλλά οι Γερμανοί ήταν αμετακίνητοι»

«Θα μπορούσαμε να κλείσουμε την αξιολόγηση μέχρι το τέλος του έτους αλλά οι Γερμανοί ήταν αμετακίνητοι»

Μετά το Eurogroup ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέφερε με έμμεσο τρόπο το σενάριο του Grexit, ασκώντας κριτική στην ελληνική πλευρά.

Η Ελλάδα “έχει κάνει πολλά”, είπε χθες πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πρακτορείο Reuters, αναφερόμενη στα προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση του προγράμματος της χώρας με τους εταίρους, προσθέτοντας ότι η αξιολόγηση θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί νωρίτερα αν δεν ήταν η “αδιαλλαξία” της Γερμανίας.

“Θα μπορούσαμε να την είχαμε ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά οι Γερμανοί ήταν αμετακίνητοι,” είπε η πηγή, προσθέτοντας, “Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά. (…) Δεν ήμασταν τόσο αυστηροί με τα άλλα προγράμματα”.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Eurogroup, το Reuters αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν πήρε το χριστουγεννιάτικο δώρο που ήθελε: να περάσει στην τελευταία φάση του προγράμματος διάσωσης.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, η Αθήνα ήλπιζε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της θα ενέκριναν την δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος βοήθειας πριν το τέλος του έτους. Ωστόσο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει αντίθετη άποψη. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο είναι απίθανο να συμβεί λόγω των διαφορετικών απόψεων για το πόσο καλά τα έχει πάει η Ελλάδα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, όπως φάνηκε στο Eurogroup της Δευτέρας.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών που διεξήχθη στις Βρυξέλλες, είπε πως θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Μιλώντας στο ECOFIN, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ αποκάλυψε μέρος του παρασκηνίου του χθεσινού Eurogroup, λέγοντας : «Ο Τσακαλώτος μου είπε πως αισθάνεται ότι έχει κολλήσει μεταξύ δύο ελεφάντων. Μάλλον βλέπει το ΔΝΤ σαν ελέφαντα, δεν ξέρω ποιος θα μπορούσε να είναι ο δεύτερος».

Κλιμάκωσε, δε, την κριτική που ασκεί στην ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας ότι οι «Έλληνες ηγέτες καλό είναι να σταματήσουν να λένε στους Έλληνες πολίτες ότι “κάποιοι ξένοι” φταίνε για τα ελληνικά προβλήματα».

Διαβάστε ακόμη: Ο ESM «απαντά» στις έξι βασικές ερωτήσεις σχετικά με τα μέτρα για το χρέος

Ο Σόιμπλε δεν ξεχνά το σενάριο του Grexit

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν έμεινε μόνο στην κριτική κατά της ελληνικής κυβέρνησης. Δήλωσε επίσης κατά το ECOFIN: «Η αποστολή να φέρουμε την Ελλάδα σε μια βιώσιμη, ανταγωνιστική πορεία, υπό τον όρο της συμμετοχής στη νομισματική ένωση το παραδέχομαι- είναι μακράς διαρκείας και πολιτικά φιλόδοξη». Και πρόσθεσε ότι όσο «όσο όμως οι υπεύθυνοι στην Ελλάδα το επιθυμούν, γιατί συζητήσαμε και εναλλακτικές προτάσεις, τρίτος δρόμος δεν υπάρχει» υπενθυμίζοντας εμμέσως ότι τόσο το 2012 όσο και το 2015 είχει προτείνει την έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ.

Το χειρότερο σενάριο αυτής της αναφοράς θέλει τη γερμανική πλευρά να αποδέχεται τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος με αντάλλαγμα την πρόταση του ΔΝΤ για λήψη επιπλέον μέτρων ύψους 4,2 δισ. ευρώ ούτως ώστε να επιτευχθούν τα μεσοπρόθεσμα πλεονάσματα 3,5% για όσο διάστημα κρίνει το Eurogroup. Ενδεχόμενο το οποίο απέκλεισε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.