Θα γίνει το Βερολίνο το «καταφύγιο» των startups μετά το Brexit;

Θα γίνει το Βερολίνο το «καταφύγιο» των startups μετά το Brexit;

Θα βοηθήσει το Brexit το Βερολίνο να γίνει ο νέος κόμβος τεχνολογικών εταιρειών.

Δύο μήνες έχουν περάσει απ’ την ημέρα που οι Βρετανοί αποφάσισαν να αποχωρήσουν απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση αφήνοντας το μέλλον των εταιρειών μετέωρο.

Μετά απ’ τα σενάρια δημιουργίας «αυτόνομου» κράτους του Λονδίνου και τις αναγγελίες του Δημάρχου πως όλοι οι startuppers είναι ευπρόσδεκτοι, μια νέα τάση δείχνει πως οι νέοι επιχειρηματίες και πολλά στελέχη χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αναζητήσουν εργασία στις πολλά υποσχόμενες νεοφυείς εταιρείες του Βερολίνου που ειδικεύονται στην τεχνολογία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Σήμερα, δραστηριοποιούνται στη Γερμανία πάνω από 250 εταιρείες FinTech εταιρείες με τις 70 από αυτές να βρίσκονται στο Βερολίνο, δηλαδή σχεδόν διπλάσιες από εκείνες στη Φρανκφούρτη, η οποία θεωρείται παραδοσιακά οικονομικό κέντρο της Γερμανίας και γίνονται προσπάθειες ώστε να αναδειχθεί σε κόμβο τεχνολογικών εταιρειών.

Ακόμα, σημαντικές FinTech συμφωνίες αξίας περίπου εκατομμυρίων δολαρίων επιτεύχθηκαν στο Βερολίνο το 2015, ενώ οι επενδύσεις ιδιωτικού κεφαλαίου σε εταιρείες με έδρα το Βερολίνο ανήλθαν στα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι το Βερολίνο διαθέτει σχεδόν 13.000 εργαζομένους στο πεδίο της χρηματοπιστωτικής τεχνολογίας, σχεδόν το ένα πέμπτο όσων απασχολούνται στη Βρετανία. Σύμφωνα με την Ernst & Young, στο πεδίο της χρηματοπιστωτικής τεχνολογίας στη Βρετανία εργάζονται αυτήν τη στιγμή σχεδόν 61.000 άτομα. Όσον αφορά το Βερολίνο, και σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία, μία στις οκτώ νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται στην ψηφιακή οικονομία.

Σε γενικές γραμμές και σύμφωνα με δηλώσεις του Τόμπι Τρίεμπελ, διευθύνοντα σύμβουλο και συνιδρυτή της Spotcap, μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας χορήγησης πιστώσεων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο αριθμός όσων ζητούν δουλειά από τη Βρετανία στο Βερολίνο έχει διπλασιαστεί σχεδόν στο 20% την περίοδο μετά το δημοψήφισμα.

«Τον τελευταίο ενάμιση μήνα έχουμε περισσότερες από 50 αιτήσεις από υψηλόβαθμα στελέχη που εργάζονται στο Λονδίνο», επισημαίνει ο Ραμίν Νιρούμαντ, συνιδρυτής και γενικός διευθυντής της εταιρείας χρηματοπιστωτικής τεχνολογίας FinLeap. Σχεδόν το 70% των αιτούντων έχουν θητεία στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, όπως αναφέρει η FinLeap, προσθέτοντας ότι έχει καλέσει 20 άτομα για συνέντευξη μέχρι στιγμής και έχει προσφέρει σε πέντε από αυτά θέσεις εργασίας. Τα τελευταία δύο χρόνια η FinLeap έχει δημιουργήσει εννέα νεοφυείς εταιρείες στη χρηματοπιστωτική τεχνολογία, μεταξύ των οποίων την Clark, η οποία διαπραγματεύεται στην ασφαλιστική αγορά, και τη Savedo, η οποία λειτουργεί ως αγορά επενδυτικών προϊόντων.

Να θυμίσουμε ακόμα ότι η Γερουσιαστής Οικονομίας, Τεχνολογίας και Έρευνας στο Βερολίνο, Cornelia Yzer είχε ήδη αναφερθεί εκτενώς κατά τη διάρκεια του «London Fintech Week 2016» τον Ιούλιο στα πλεονεκτήματα του Βερολίνου έναντι του Λονδίνου τονίζοντας ότι: «Κάθε 20 ώρες μια νέα Startup ιδρύεται ενώ είναι μια πόλη όπου ανθίζουν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς του FinTech, του ηλεκτρονικού εμπορίου και των εφαρμογών για κινητά, ενώ αυξανόμενος αριθμός πολυεθνικών έρχονται στην πόλη και δημιουργούν εκκολαπτήρια και προγράμματα επιτάχυνσης».

Τέλος, να σημειωθεί πως ο οικονομικός αντίκτυπος του Brexit δεν έχει γίνει ακόμα ορατός – κόντρα σε όλες τις κινδυνολογίες που επικρατούσαν.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί οι startups χρηματοοικονομικής τεχνολογίας στρέφονται σε μια τράπεζα 124 ετών