Θύελλα διαμαρτυρίας στη Μέση Ανατολή για την Ιερουσαλήμ – Μέσω Twitter απαντά ο Τραμπ

Θύελλα διαμαρτυρίας στη Μέση Ανατολή για την Ιερουσαλήμ – Μέσω Twitter απαντά ο Τραμπ
epa06376864 Palestinians throws stones at Israeli troops during clashes in the West Bank City of Bethlehem, 08 December 2017. Palestinians announced general strike and a rage day to protest against US President Donald J. Trump declaration recognizing Jerusalem as the capital of the Israel. EPA/ABED AL HASHLAMOUN

Συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών και μεγάλες αντι-αμερικανικές διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο στον απόηχο της απόφασης των ΗΠΑ.

Συνεχίζονται σήμερα για δεύτερη ημέρα οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο για την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την πόλη της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ οι Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν ένα διαδηλωτή, μία ημέρα αφότου η ισχυρή παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς κάλεσε τους Παλαιστινίους σε νέα εξέγερση κατά του Ισραήλ. «Θα πρέπει να ζητήσουμε να αρχίσει μια ιντιφάντα απέναντι στον σιωνιστή εχθρό και να δουλέψουμε γι’ αυτήν», ανέφερε χθες σε ομιλία του στη Γάζα ο ηγέτης της ισλαμιστικής οργάνωσης Ισμαήλ Χανίγια.

Ο Χανίγια, ο οποίος εξελέγη τον Μάιο ηγέτης της οργάνωσης, κάλεσε τους Παλαιστίνιους, τους μουσουλμάνους και τους Άραβες να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις κατά της απόφασης των ΗΠΑ σήμερα, αποκαλώντας τη μέρα «ημέρα οργής». «Η 8η Δεκεμβρίου ας είναι η πρώτη ημέρα της ιντιφάντα εναντίον του κατακτητή», δήλωσε.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως εκατοντάδες Παλαιστίνιοι έβαλαν φωτιά σε λάστιχα αυτοκινήτων και εκτόξευσαν πέτρες εναντίον των στρατιωτών στην άλλη πλευρά των συνόρων. «Στη διάρκεια των ταραχών στρατιώτες πυροβόλησαν επιλεκτικά εναντίον δύο από τους κύριους υποκινητές και τα πλήγματα επιβεβαιώθηκαν», αναφέρεται στην ανακοίνωση του στρατού.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον δήλωσε σήμερα πάντως πως οι ΗΠΑ δεν θα μεταφέρουν «πιθανότατα» την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ πριν περάσουν τουλάχιστον δύο χρόνια. «Δεν είναι κάτι που θα συμβεί φέτος ούτε πιθανότατα τον επόμενο χρόνο», δήλωσε έπειτα από μια συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν στο περιθώριο μιας συνάντησης για τον Λίβανο στο Παρίσι.

«Όμως ο πρόεδρος Τραμπ θέλει να προχωρήσουμε με πολύ συγκεκριμένο και πολύ αποφασιστικό τρόπο ώστε να είμαστε σίγουροι πως η πρεσβεία μπορεί να μεταφερθεί το ταχύτερο δυνατό», πρόσθεσε. Γι’ αυτό θα πρέπει «να βρούμε την τοποθεσία, να ετοιμάσουμε σχέδια κατασκευής, να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες άδειες [από το αμερικανικό Κογκρέσο], αν και δεν προβλέπω να υπάρξουν δυσκολίες για αυτές τις άδειες, και στη συνέχεια να κατασκευάσουμε την πρεσβεία», είπε.

Ο Ρεξ Τίλερσον υπογράμμισε επίσης πως ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν «πολύ σαφής για το γεγονός ότι το τελικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ, και των συνόρων, πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων και να αποφασιστεί από τα μέρη» της σύγκρουσης.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος επέλεξε μέσω Twitter να κατηγορήσει σήμερα τους τρεις προκατόχους του, τον Μπιλ Κλίντον, τον Τζορτζ Ου. Μπους και τον Μπαράκ Ομπάμα, ότι δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους σε ό,τι αφορά το θέμα της Ιερουσαλήμ. Αποδεικνύοντας τα λεγόμενά του με ένα βίντεο, ο Ντόναλντ Τραμπ υπενθύμισε τις παρόμοιες υποσχέσεις που είχαν δώσει οι προηγούμενοι πρόεδροι, οι οποίοι στη συνέχεια υπαναχώρησαν.

 

Μεγάλες διαδηλώσεις στο Ιράν – Κάλεσμα για Ιντιφάντα
Χιλιάδες Ιρανοί διαδήλωσαν σήμερα εναντίον του Ισραήλ μετά την αναγνώριση από τον Ντόναλντ Τραμπ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του εβραϊκού κράτους, ενώ ένας θρησκευτικός αξιωματούχος κάλεσε τους Παλαιστινίους να εξεγερθούν. Η δημόσια ιρανική τηλεόραση έδειξε χιλιάδες ανθρώπους και διαδηλώνουν μετά την προσευχή της Παρασκευής στους δρόμους της Τεχεράνης και σε άλλες πόλεις.

Οι διαδηλωτές φώναζαν τα συνθήματα «Θάνατος στην Αμερική» και «Θάνατος στο Ισραήλ» και μερικοι έκαψαν αμερικανικές και ισραηλινές σημαίες. «Η Αλ-Κουντς (Ιερουσαλήμ) είναι δική μας», «Θα σταθούμε όρθιοι μέχρι την εξάλειψη του Ισραήλ», έγραφαν πανό.

«Ο Τραμπ διέγραψε μεμιάς 70 χρόνια διαπραγματεύσεων» για την ειρήνη, δήλωσε από την πλευρά του ο ιμάμης της προσευχής της Παρασκευής στην Τεχεράνη, ο Αχμάντ Χαταμί, μέσα στο τέμενος Μοσάλα, το μεγαλυτερο της πόλης. Ο Αμερικανός πρόεδρος «απέδειξε πως η λύση στο πρόβλημα της Παλαιστίνης είναι μόνο η ιντιφάντα», πρόσθεσε αναφερόμενος στις παλαιστινιακές λαϊκές εξεγέρσεις του 1987-1993 και 2000-2005.

«Κάθε ζημιά που μπορείτε να προκαλέσετε σ’ αυτό το κατοχικό και εγκληματικό καθεστώς, είναι μια κίνηση που έχει στόχο να αρέσει στον Θεό», δήλωσε. Ο Αχμάντ Χαταμί, ο οποίος διορίσθηκε στη θέση του από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, προειδοποίησε σήμερα πως οι ιρανικοί πύραυλοι μπορούν να πλήξουν το Ισραήλ.

«Κατασκευάζουμε πυραύλους και αυξανουμε το βεληνεκές των πυραύλων μας όσο μπορούμε, σε χιλιάδες χιλιόμετρα, ώστε να μην μπορούν να κοιμηθούν οι ένοικοι του Λευκού Οίκου», δήλωσε επιμένοντας ότι οι πύραυλοι χρησιμεύουν ως αποτροπή. «Αν κάποια μέρα το σιωνιστικό καθεστώς θελήσει να κάνει ένα λάθος, θα ισοπεδώσουμε το Τελ-Αβίβ και τη Χάιφα (βόρειο Ισραήλ)», απείλησε επίσης.

Διαδηλώσεις και στην Τουρκία
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν μετά την προσευχή της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη εναντίον της αναγνώρισης από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στη συντηρητική συνοικία Φατίχ, στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες και πλακάτ με το σύνθημα «Η Ιερουσαλήμ είναι η τιμή μας», «Κάτω η Αμερική, κάτω το Ισραήλ».

Η τουρκική κυβέρνηση καταδίκασε έντονα την απόφαση του Τραμπ και ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είπε πως βυθίζει την περιοχή σε έναν «κύκλο πυρός». Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στην Τουρκία, περιλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπου η φράση «#ΤουρκίαΌρθιοιΓιαΤην Ιερουσαλήμ» ήταν από τις πιο δημοφιλείς σήμερα στο τουίτερ.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα ακόμη στην Ιορδανία, την Αίγυπτο, τη Συρία, το Ιράκ, το Πακιστάν και την Τυνησία.