Τι ενώνει την Eurobank με την Blackberry και τον Μυτιληναίο;

Τι ενώνει την Eurobank με την Blackberry και τον Μυτιληναίο;

O Prem Watsa, ο Καναδός Warren Buffet, όπως αποκαλούν τον πρόεδρο της Fairfax θεωρεί την Ελλάδα μεγάλο του στοίχημα.

«Τα δέντρα δεν μεγαλώνουν ως τον ουρανό και οι αγορές δεν πέφτουν ως το πάτωμα». Αυτή είναι η αγαπημένη φράση του Prem Watsa προέδρου και ιδρυτή της Fairfax o οποίος μπήκε στην ελληνική αγορά λίγο πριν αυτή αγγίξει στην κυριολεξία το πάτωμα. Αρχικά έχτισε θέσεις στην «Jumbo» και την «Σαράντης» και από τον περασμένο Ιούνιο πραγματοποίησε είσοδο μέσω του fund της Fairfax στην Eurobank Properties, όπου θα συμμετάσχει και στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου επενδύοντας συνολικά 144 εκατ. ευρώ. Πλέον πρόσφατη συμμετοχή του ήταν αυτή στην Μυτιληναίος την περασμένη Παρασκευή με την αγορά 4,97 εκατ. μετοχών έναντι 25,5 εκατ. ευρώ.

Η κίνηση όμως που τον έκανε ιδιαίτερα γνωστό παγκοσμίως ήταν σε μία εταιρεία που όχι απλώς έχει πέσει στο πάτωμα, αλλά το έχει τρυπήσει κιόλας και οι άνθρωποι που έχουν επενδύσει σε αυτή ψάχνουν με τον φακό να δουν σε τι βάθος βρίσκεται. Ο λόγος για την Blackberry, που από εταιρεία φαινόμενο με εκατομμύρια πιστούς πελάτες σε όλο τον κόσμο, έχει γίνει σκιά του εαυτού της. H προκαταρκτική προσφορά ύψους 4,7 δισ. δολαρίων που έχει κάνει για την καναδική εταιρεία τεχνολογίας είναι το γεγονός του τελευταίου μήνα σε ότι αφορά τις επενδύσεις σε επιχειρήσεις τεχνολογικού τομέα.

Ποιος είναι όμως ο Prem Watsa που μπήκε έτσι ξαφνικά στην ζωή μας; Ινδός στην καταγωγή άφησε πίσω το Χινταραμπάντ όπου γεννήθηκε το 1950, έχοντας μόνο 8 δολάρια στην τσέπη και μετανάστευσε στον Καναδά για να βρει μία καλύτερη τύχη. Άρχισε να πουλάει κλιματιστικά από σπίτι σε σπίτι και με τα λεφτά που συγκέντρωσε ολοκλήρωσε το MBA του στη σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του δούλεψε ως αναλυτής στην Συνομοσπονδία Ασφαλίσεων του Τορόντο και στην συνέχεια ως διαχειριστής χαρτοφυλακίου μετοχών για ταμεία συνταξιούχων. Η άνθιση της καριέρας του ήρθε το 1985 όταν απέκτησε μία μικρή εταιρεία ασφάλισης φορτηγών την Markel Financial, η οποία έγινε η βάση για την δημιουργία του κολοσσού Fairfax Financial Holding, που πέρυσι είχε ακαθάριστα έσοδα της τάξης των 7,2 δισ. δολαρίων.

Διαβάστε επίσης: O Έλληνας «πατέρας» του Blackberry θέλει πίσω το «παιδί» του

Η Ελλάδα θεωρείται ένα από τα μεγάλα του στοιχήματα και για αυτό δεν χάνει ευκαιρία να επικοινωνεί προσωπικά με κορυφαία οικονομικά στελέχη της κυβέρνησης και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Το όνομα του είχε παίξει έντονα στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής κάτι όμως που δεν συνέβη και σήμερα έρχεται ξανά στο προσκήνιο για αυτή της Eurobank έχοντας όντως και την συνεργασία μέσω της θυγατρικής της τελευταίας Eurobank Properties.

Για την κατάσταση στην χώρας μας είχε δηλώσει τον περασμένο Ιούνιο ότι «οι Ελληνες έχουν περάσει μέσα από τεράστιες δυσκολίες, αλλά θεωρούμε ότι είναι πλέον ορατό το φως στο τέλος του τούνελ. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα στην αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων στους κύριους τομείς της οικονομίας της, ενθαρρύνοντας με τον τρόπο αυτό τις ξένες επενδύσεις και δημιουργώντας θετική δυναμική που θα συμβάλει στην αύξηση της απασχόλησης και την ενίσχυση της ανάπτυξης στη χώρα.  Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίσαμε να ενδυναμώσουμε τη συμμαχία μας με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Μυτιληναίος, ενός από τους πλέον αναγνωρισμένους βιομηχανικούς ομίλους στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή. Πιστεύουμε ότι ο Όμιλος Μυτιληναίος, υπό την ηγεσία του Ευάγγελου Μυτιληναίου, είναι μια από τις καλύτερα διοικούμενες επιχειρήσεις στον τομέα της βαριάς βιομηχανίας και θα συνεχίσει να αποτελεί κινητήρια δύναμη στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας και των εγχώριων υποδομών».

Διαβάστε ακόμη: Στρατηγικός επενδυτής στον όμιλο Μυτιληναίου η Fairfax