Η BlackBerry βρήκε αγοραστή

Η BlackBerry βρήκε αγοραστή

Η BlackBerry πρόκειται να εξαγοραστεί για 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια από την Fairfax Financial.

του Νταν Πρίμακ

Η BlackBerry ανακοίνωσε χθες ότι συμφώνησε στην εξαγορά της από την Fairfax Financial, με το ύψος του τιμήματος να ανέρχεται στα 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Fairfax Financial είναι μία ασφαλιστική εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Τορόντο, η οποία κατέχει 10% των μετοχών της BlackBerry. Η συμφωνία, που αντιστοιχεί σε 9 δολάρια ανά μετοχή, προσφέρει ένα premium 8,95% σε σχέση με την χθεσινή τιμή της μετοχής της εταιρείας. Η μέση τιμή της μετοχής για το μήνα Σεπτέμβριο ήταν 10,59 δολάρια ανά μετοχή.

Σύμφωνα με φήμες, η Fairfax ηγείται μιας κοινοπραξίας επενδυτών, αν και δεν αποκαλύφθηκε η ταυτότητα των υπολοίπων.

Πάντως, η συμφωνία βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της υπογραφής επιστολής προθέσεως. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η BlackBerry προειδοποίησε για την ύπαρξη ζημιών τριμήνου ύψους 1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ αποκάλυψε τα σχέδιά της να απολύσει 4,500 εργαζόμενους και να μειώσει την γκάμα των προϊόντων της. Αν η Fairfax ανακαλύψει ακόμα χειρότερες ειδήσεις, θα μπορούσε να αποσύρει το ενδιαφέρον της.

Αν η BlackBerry καταφέρει να βρει καλύτερη προσφορά πριν από την υπογραφή της τελικής συμφωνίας με τη Fairfax, τότε ο κατασκευαστής κινητών τηλεφώνων θα πρέπει να πληρώσει 155 εκατομμύρια δολάρια στη Fairfax για να λύσει τη συμφωνία. Αντίθετα, η Fairfax δεν χρειάζεται να πληρώσει τίποτα στην BlackBerry αν αποσυρθεί από την όλη διαδικασία.

Διαβάστε ακόμη: Η Blackberry απέλυσε 4.500 εργαζόμενους

Ο Μπρεμ Γουάτσα, πρόεδρος και CEO της Fairfax (και πρώην επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου της BlackBerry) δήλωσε τα ακόλουθα: «Πιστεύουμε ότι αυτή η συναλλαγή θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για τη BlackBerry, τους πελάτες της και τους εργαζόμενούς της. Μπορούμε να προσφέρουμε άμεση αξία στους μετόχους ενώ παράλληλα θα συνεχίσουμε την υλοποίηση μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής, εστιάζοντας στο να προσφέρουμε κορυφαίες και ασφαλείς λύσεις στους πελάτες της BlackBerry ανά την υφήλιο».

Σύμφωνα με την τράπεζα δεδομένων CapitallQ, κάθε συναλλαγή συγχώνευσης & εξαγοράς της Fairfax μέχρι σήμερα αφορούσε λιγότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια• με άλλα λόγια, η εταιρεία δεν έχει εμπειρία από συμφωνίες τέτοιου μεγέθους όπως αυτή με την BlackBerry.

Ίσως η Fairfax θεώρησε ελκυστική την ύπαρξη μηδενικού χρέους στα βιβλία της εταιρείας, ή μπορεί η επιλογή της να εκφράζει ένα είδος καναδικού εθνικισμού. Είναι πάντως δύσκολο να φανταστεί κάποιος τη δεδομένη στιγμή ότι μία ασφαλιστική εταιρεία (που έχει υπό την κατοχή της καταστήματα λιανικής και εστιατόρια) έχει βρει τον τρόπο να καταστήσει βιώσιμη μια επένδυση σε μια εταιρεία smartphone που αργοπεθαίνει.

Η μετοχή της BlackBerry είχε αγγίξει τη μέγιστη τιμή της τον Ιούνιο του 2008, στα 144,56 δολάρια.