GES: Oι ιδρυτές των LinkedIn, Uber και Airbnb αποκαλύπτουν τα σχέδια τους

GES: Oι ιδρυτές των LinkedIn, Uber και Airbnb αποκαλύπτουν τα σχέδια τους

Αποστολή Silicon Valley: Πώς τα κατάφεραν οι ίδιοι, ποια είναι η συνταγή της επιτυχίας και τι πρέπει να κάνουν όσοι ιδρύουν μια start up.

Για τους περισσότερους νέους επιχειρηματίες οι ιδρυτές των Airbnb, Uber και LinkedIn αποτελούν πρότυπα στα οποία θα ήθελαν να μοιάσουν, αφού δεν είναι μόνο η επιτυχημένη πορεία των εταιρειών που τους καθιστά ξεχωριστούς, αλλά και τα υψηλά κέρδη που φιγουράρουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Έχοντας ως σύμμαχο την τεχνολογία αλλά και το πείσμα, που χαρακτηρίζει το νεαρό της ηλικίας, κατάφεραν να δημιουργήσουν υπηρεσίες οι οποίες επηρεάζουν καθημερινά τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον πλανήτη.

Πώς όμως τα κατάφεραν οι ίδιοι, ποια είναι η συνταγή της επιτυχίας και τι πρέπει να κάνουν όσοι ιδρύουν μια start up; Τη δική τους εμπειρία μοιράστηκαν με το κοινό του GES, που διεξάγεται αυτες τις μέρες στη Silicon Valley, οι Reid Hoffman, Travis Kalanich και Brian Chesky, δίνοντας συμβουλές αναφορικά με το που πρέπει να κάνουν focus όσοι ασχολούνται με την επιχειρηματικότητα.

LinkedIn: Η δικτύωση το «κλειδί» για την επιτυχία.

Ένα 40% των επαγγελμάτων που υφίστανται σήμερα σε λίγα χρόνια από τώρα δεν θα υπάρχουν καν. Ο λόγος είναι σύμφωνα με τον Reid Hoffman, Co-Founder & Executive Chairman του Linked In, η εξέλιξη της τεχνολογίας που κινείται με γοργούς ρυθμούς και έχει αλλάξει τα δεδομένα στο επιχειρείν, δημιουργώντας παράλληλα καινούριες βιομηχανίες.

«Η επιχειρηματικότητα βρίσκεται στο ανθρώπινο DNA και το κλειδί για την επιτυχία είναι η δικτύωση. Το να μιλάτε μεταξύ σας και να συνδέεστε βοηθάει σημαντικά στο να αναπτυχθείτε. Μπορεί να μην γνωρίζεις προσωπικά κάποιον που σε προσεγγίζει για δουλειά, αλλά να τον γνωρίζει κάποιος άλλος και αν η σύσταση είναι θετική στο τέλος να τον εμπιστευθείς».

Την ίδια ώρα, αναφερόμενος στο δίκτυο της Endeavor, ο Hoffman ανακοίνωσε πως ο ίδιος πρόκειται να επενδύσει από τον προσωπικό του λογαριασμό περί τα δέκα εκατομμύρια δολάρια στο μηχανισμό Catalyst 2.

Uber: Με το πάτημα ενός κουμπιού αποφασίζεις το πότε θα δουλέψεις.

Για τo παγκόσμιο φαινόμενο Uber μίλησε ο Συν-Ιδρυτής και CEO της γνωστής εταιρείας, Τράβις Κάλανικ. Απευθυνόμενος σε νέους επιχειρηματίες που αναζητούν την τύχη τους στη Silicon Valley, ο ίδιος παραδέχτηκε ότι όταν ξεκινούσε την επιχείρησή του δεν φανταζόταν σε καμία περίπτωση ότι θα είχε αυτή την επιτυχία, αφού δεν ήταν λίγες οι φορές που στο παρελθόν είχε ξεμείνει από χρήματα.

Ωστόσο, η επιμονή στο στόχο και η πίστη στην ιδέα του ήταν αυτά που οδήγησαν τελικά στην δημιουργία του Uber. Άλλωστε για τον ίδιο, αυτό που διαφοροποιεί έναν καινοτόμο επιχειρηματία από τους συνηθισμένους ανθρώπους, είναι η ικανότητά του να καλύψει την απόσταση που υπάρχει ανάμεσα σε αυτό που εκείνος αντιλαμβάνεται ως ιδέα και στην πραγματικότητα.

“Όταν φτάνεις σε ενα σημείο που εκατομμύρια πλέον άνθρωποι χρησιμοποιούν το προιόν σου τότε συνειδητοποιείς πόσο μεγάλη είναι η ευθύνη. Εμείς θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές δίκτυο για τις πόλεις που υπάρχει η υπηρεσία μας και παράλληλα να δώσουμε την ευκαιρία σε κάποιον με το πάτημα ενός κουμπιού να αποφασίζει πότε επιθυμεί να δουλέψει και πότε όχι”.

Σύμφωνα με τον Κάλανικ το 65% των οδηγών χρησιμοποιεί το Uber ως συμπληρωματική πηγή εσόδων και όχι ως βασική εργασία, ακριβώς για το λόγο ότι προσφέρει ευελιξία κινήσεων.

Airbnb: Η απόρριψη είναι μέρος του παιχνιδιού.

Εξίσου ενδιαφέρουσα ήταν και η ομιλία του Ιδρυτή της Airbnb, Brian Chesky, ο οποίος αποφάσισε να μετουσιώσει σε επιχείρηση την ιδέα ανταλλαγής σπιτιών μεταξύ φοιτητών, την οποία εφάρμοζε όταν σπούδαζε για να περιορίσει τα κόστη του. Σήμερα η εταιρεία του δραστηριοποιείται και στις πέντε Ηπείρους και έχει κεφαλαιοποίηση 25 δις δολάρια.

«Όλοι μου έλεγαν : “Είσαι τρελός; Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι ένας άνθρωπος θα πάει να μείνει στο σπίτι ενός ξένου;”, ή πολύ συχνά άκουγα να με καθησυχάζουν χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα το ότι η ιδέα μου δεν κινδυνεύει, αφού κανείς δεν θα είναι πρόθυμος να την κλέψει. Ήθελα ο κόσμος να βιώσει την εμπειρία που βίωσα εγώ. Για μένα είναι προτιμότερο να υπάρχουν 100 άτομα που αγαπούν την ιδέα σου, παρά χιλιάδες που απλώς καταναλώνουν ένα προϊόν».

Ερωτηθείς αναφορικά με το τι ήταν εκείνο που τράβηξε την προσοχή των επενδυτών και κατ’ επέκταση και τα χρήματά τους, ο Chesky απάντησε πως ήταν η μοναδικότητα της ιδέας και το γεγονός ότι δεν είχαν ουσιαστικά ανταγωνιστές.

Η συμβουλή του στους νέους επιχειρηματίες είναι να έχουν πάθος για αυτό που κάνουν και να κάνουν τους άλλους να αγαπήσουν το προϊόν τους. «Μόνο όταν κάποιος αγαπήσει το προϊόν που παράγεις θα αναπτυχθεί η εταιρεία σου. Γιατί πολύ απλά θα το προτείνει και σε άλλους».

Απευθυνόμενος δε στους υποψήφιους επενδυτές τόνισε πως θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να στηρίξουν επιχειρηματίες που μπορεί να είναι πολύ διαφορετικοί από τα πρότυπα που είχαν συνηθίσει. «Τα πρώτα χρόνια σίγουρα κάποιος θα βιώσει την απόρριψη. Αυτό που έχω μάθει είναι ότι καθημερινά παίρνουμε μαθήματα».