Τι κοινό έχουν οι startups και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Τι κοινό έχουν οι startups και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Και δεν πρόκειται για τα τεχνολογικά μέσα!

Εξ αρχής μπορεί να μην είναι εύκολο να σκεφτείτε κάποιες ομοιότητες μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των startups. Κι, όμως, όσο παράξενο κι αν ακούγεται υπάρχουν. Μπορεί απ’ τη μια να έχουμε μια νεοφυή επιχείρηση και απ’ την άλλη μια επιχείρηση που έχει ήδη κέρδη και εξυπηρετεί έναν σεβαστό αριθμό ατόμων, αλλά υπάρχουν έξι βασικά χαρακτηριστικά τα οποία πρέπει να επιτύχουν οι επιχειρηματίες.

Είτε πρόκειται για μια εταιρεία λογισμικού, είτε για εστιατόριο το πιο δύσκολο πράγμα για τη διαχείριση μιας επιχείρησης είναι πως αλληλεπιδρά με τους ανθρώπους. Για να εξασφαλιστεί η ικανοποίηση των εργαζομένων και να παρέχει στους πελάτες τις καλύτερες δυνατές εμπειρίες αυτές είναι οι βασικές ιδιότητες που πρέπει να «τηρούνται».

Τεχνολογία – ο άσος στο μανίκι

Ακόμα κι αν δεν πρόκειται μια καθαρά τεχνολογική εταιρεία, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων θα πρέπει να κατανοήσουν πώς λειτουργεί η τεχνολογία ώστε να τρέξουν με πιο «έξυπνο» τρόπο την επιχείρηση τους και να έχουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Με το να εξοικειωθούν με λογισμικά του εμπορίου, οι ιδιοκτήτες των μεσαίων επιχειρήσεων θα μπορέσουν να ακολουθήσουν μια πιο αποτελεσματική στρατηγική και να βρουν τρόπο ώστε να εφαρμόσουν την τεχνολογία στις καθημερινές δραστηριότητες. Για παράδειγμα, η κατανόηση του τρόπου που λειτουργεί το λογισμικό μπορεί να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων να παραμείνουν στην κορυφή των τάσεων των καταναλωτών αξιολογώντας τα διαθέσιμα στοιχεία και να παρέχουν εξατομικευμένες υπηρεσίες στους πελάτες.

Ενθουσιασμός

Το κίνητρο είναι ένα ουσιαστικό μέρος της επιτυχίας κάθε επιχείρησης. Για να κρατήσουν τους εργαζόμενούς ενθουσιασμένος και να έρχονται ευδιάθετοι στη δουλειά κάθε μέρα, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων πρέπει να τους δίνουν διαρκώς κίνητρα για να αναπτύσσονται. Ακόμα κι αν δεν έχετε πολλές θέσεις στην εργασία, οπότε η ανέλιξη είναι μικρή, οι εργαζόμενοι θέλουν να αισθάνονται πως υπάρχει μια πορεία σταδιοδρομίας και ανάπτυξης.

Πειραματισμοί

Τόσο οι νέες επιχειρήσεις όσο και οι μικρές επιχειρήσεις θα πρέπει να αγκαλιάσουν τον πειραματισμό και να δοκιμάσουν διαφορετικές στρατηγικές ώστε να βρουν τι είναι καλύτερο για τις επιχειρήσεις και τους πελάτες τους. Το να ακολουθήσει μια επιχείρηση την πεπατημένη δεν είναι σίγουρο πως θα επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ισότητα

Για να δημιουργήσετε στενές σχέσεις με τους εργαζομένους πρέπει να δημιουργήσετε ένα κλίμα δικαιοσύνης. Μη ξεχνάτε να δίνετε περισσότερες αρμοδιότητες στα άτομα που δουλεύουν καιρό και μην αδικείτε όσους κάνουν ίδια πράγματα με άλλους.

Διαφάνεια

Αυτό είναι το μεγάλο «ατού» των startups και των μικρών επιχειρήσεων. Εν αντιθέσει με τις μεγάλες επιχειρήσεις, όπου οι πόρτες είναι «κλειστές» και υπάρχει μια μεγάλη μυστικοπάθεια, στις μικρότερες εταιρείες μπορεί να υπάρχει μια διαφάνεια τόσο στις σχέσεις όσο και στα οικονομικά στοιχεία.