Τι να κάνετε αν δεν σας συμπαθεί το αφεντικό σας

Τι να κάνετε αν δεν σας συμπαθεί το αφεντικό σας

Σε έναν ιδανικό κόσμο, όλοι θα τα πηγαίναμε θαυμάσια με όλους, και ιδιαίτερα με τους ανωτέρους μας στο χώρο εργασίας. Δεν είναι όμως πάντα έτσι.

της Αν Φίσερ

Ας υποθέσουμε ότι πίσω από την πλάτη σας, ο νέος σας μάνατζερ προσπαθεί να τα κάνει όλα μόνος του, ενώ παράλληλα ζητάει πληροφορίες από άλλους για σας και την παρουσία σας στο γραφείο, «τσεκάροντας». Ιδού τι μπορείτε να κάνετε αν δεν σας θέλει ο εργοδότης σας, πέρα φυσικά από το να αλλάξετε αφεντικό!

Καταρχήν, συνεχίστε να προσπαθείτε. «Αυτό είναι δύσκολο, επειδή πρέπει να γίνετε λίγο πιο ταπεινή και να δείτε τα πράγματα από την οπτική του μάνατζερ που δεν σας θέλει», λέει η Κάριν Χαρτ, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας κατάρτισης στελεχών Let’s Grow Leaders. Η ίδια έχει γράψει και ένα βιβλίο, Overcoming an Imperfect Boss: A Practical Guide to Building a Better Relationship with Your Boss, που ίσως βρείτε χρήσιμο.

Αρχίστε από την εξής αφετηρία: μην υποθέτετε τίποτα. Το γεγονός ότι «χώνει τη μύτη του» ίσως έχει να κάνει με την κουλτούρα της «μικρο-διοίκησης» που υπήρχε στην προηγούμενη εταιρεία όπου δούλευε. Κι αυτό που φαντάζει τόσο παράξενο στη συμπεριφορά του ίσως ήταν συνηθισμένο εκεί. «Είναι εκνευριστικό, αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν σας συμπαθεί», σημειώνει η Χαρτ.

Προσπαθήστε να εμπλέξετε το αφεντικό αυτό σε μια συζήτηση, «σχετικά με σας και όχι με αυτόν. Τι θα μπορούσατε να κάνετε διαφορετικά εσείς ώστε να βελτιωθεί η συνεργασία σας;». Η Χαρτ τονίζει ότι ένας λόγος που ρωτάει άλλους σχετικά με σας είναι επειδή δεν ακούει αρκετά πράγματα από σας, άμεσα. Μόλις αρχίσετε να του παρέχετε την πληροφόρηση που χρειάζεται από σας, τότε μπορεί αυτή η αντιπαθητική συμπεριφορά να σταματήσει.

Ας υποθέσουμε τώρα ότι προσπαθήσατε τα πάντα, και δεν λειτουργεί τίποτα. Η Χαρτ προτείνει τρεις επιπλέον τακτικές:

Βεβαιωθείτε ότι είστε καταπληκτική στη δουλειά σας. «Εξετάστε με αυστηρότητα τη δική σας απόδοση», και ζητήστε ειλικρινή ανατροφοδότηση από τους συναδέλφους σας. «Η άριστη απόδοση κατατροπώνει τα πάντα».

Προσπαθήστε να μιμηθείτε το στυλ ομιλίας του αφεντικού σας. Η Χαρτ έχει εργαστεί με πελάτες που είδαν άλλους εργαζόμενους αρνητικά επειδή «ήταν πολύ διαφορετικοί ως προς το στυλ τους». Αν το αφεντικό σας είναι λιγομίλητο κι εσείς πολύ πιο φλύαρη, ή το αντίστροφο, προσπαθήστε να αλλάξετε τον τρόπο που μιλάτε. «Κάποιες φορές, ένα τόσο μικρό βήμα μπορεί να βοηθήσει πολύ».

Ζητήστε κατευθυντήριες γραμμές από κάποιον που το αφεντικό σας φαίνεται ότι συμπαθεί. Γιατί να μη δείτε μήπως υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που το αφεντικό σας είναι θετικά προκατειλημμένο προς άλλους ανθρώπους στην ομάδα σας; Ρωτήστε να μάθετε άλλους για το πώς επικοινωνούν με τον ανώτερό σας, πόσο συχνά, και με ποιο τρόπο, και ίσως λύσετε το πρόβλημα.

Και πάνω απ’ όλα: προτού αναζητήσετε ένα νέο εργοδότη, δώστε χρόνο στον εαυτό σας για να βελτιώσετε την κατάσταση με το αφεντικό σας.

Διαβάστε ακόμα:

Τα επτά μυστικά των πιο παραγωγικών συναντήσεων

Ποια προσόντα πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι του 2020;

Τα πέντε λάθη που «φρενάρουν» την καριέρα σας